locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Viseća mreža - kako ju pravilno objesiti?

Objavljeno: 2022-03-22 14:23:39
Kategorija: Blog

Viseća mreža u vrtu - jedan od omiljenih i najpopularnijih elemenata vrta i terase. Obješen između dvije točke, pruža ugodan odmor i blaženo opuštanje na svježem zraku. Viseću mrežu u vrtu vole i odrasli i djeca.

Ljeto je sve bliže, pa vrijedi razmisliti o dodacima zbog kojih ćete se vi i vaša obitelj opustiti u vrtu. Možda će to ove godine biti opuštanje u visećoj mreži? Ako se nikada niste odmarali na ovakvoj neobičnoj ljuljački, ohrabrujemo vas - pokušajte - i nikada se više nećete htjeti rastati od nje.

 

Kako i gdje montirati viseću mrežu?

 

Prilikom odabira vrtnih visećih mreža obično se svi usredotočuju na boje, materijal i veličinu određenog modela, potpuno zaboravljajući na pitanje pričvršćivanja i vješanja. Pa ipak, ovo je ključno pitanje koje zahtijeva veliku pažnju. Čak i najbolji model bez odgovarajućeg ovjesa može biti nestabilan i stoga opasan za korisnika. Dakle, prije nego što kupite viseću mrežu iz snova, razmislite o tome imate li je gdje objesiti.

Kako pravilno odabrati mjesto i objesiti viseću mrežu? Koji će pribor biti potreban za to? Pokušat ćemo odgovoriti na ova i nekoliko drugih pitanja u ovom članku.

Najvažniji će biti izbor modela odgovarajuće duljine. Važno je znati da ne postoji jedna standardna veličina visećih mreža. Proizvođači nude ljuljačke u nekoliko različitih veličina i oblika. Stoga će vrsta i mjesto vješanja ovisiti o modelu.

U nastavku ćemo predstaviti jednostavne formule da biste lako izračunali visinu i površinu ovjesa. Ovisno o vrsti viseće mreže, ovi uzorci će varirati.

 

Klasične viseće mreže
 

Kako biste pravilno izmjerili minimalni prostor potreban za vješanje viseće mreže, treba oduzeti oko 10% njegove površine od ukupne duljine viseće mreže. Na primjer, ako viseća mreža ima ukupnu duljinu od 500 cm, minimalna širina između točaka treba biti 450 cm (500 - 10% = 450).

Visina ovjesa odredit će se formulom a=b/2 gdje je "a" visina, a "b" duljina. Na primjer, ako je udaljenost između stabala ili stupova oko 400 cm, visina na kojoj bi trebali objesiti svoju viseću mrežu je 200 cm, odnosno pola duljine.

 

Viseća mreža s polugom
 

Minimalna udaljenost između točaka pričvršćivanja za viseću mrežu s polugom trebala bi biti ista kao i njezina ukupna duljina. Međutim, visina ovjesa može se izračunati pomoću formule a = b/4 gdje je "a" visina "b" duljina. Ako je udaljenost između stabala 400 cm, onda kako bi se pravilno objesila viseća mreža, treba održavati udaljenost od 1 m od tla.

Važno je zapamtiti da bi ljuljačka tijekom uporabe trebala biti oko 30 cm iznad tla. Iz danih formula možete lako izračunati minimalne vrijednosti, ako postoji takva mogućnost, trebali biste koristiti veću udaljenost montaže zahvaljujući kojoj ćete imati veću mogućnost podešavanja.

 

Viseće mreže - brazilske fotelje
 

Brazilska fotelja idealan je izbor i za terasu, dnevni boravak i spavaću sobu - na njoj se možete opustiti s knjigom u ruci i opustiti se nakon posla. Ovaj model također zauzima manje prostora - čak i brazilska fotelja s okvirom, koja je bolja alternativa od viseće. Model s okvirom je najčešće birana opcija vrtne viseće mreže - samo vlasnici natkrivenih terasa koji imaju mogućnost pričvrstiti viseću mrežu na strop mogu si priuštiti drugi model.

 

Vješanje visećih mreža na terasi ili u dvorištu

 

Pričvršćivanje viseće mreže na terasi ili u dvorištu bit će vrlo slično onima u kući. Vrijedi kupiti dva različita seta pričvršćivača, u slučaju kada su s jedne strane viseće mreže pričvršćene na vanjski zid, a s druge strane na konstrukcijsku gredu ili ogradu. Pronalaženje pravog mjesta u ovom slučaju može biti izazovnije zbog ograničenog područja ili nedostatka dovoljno stabilnih i izdržljivih konstrukcija. Udaljenost između točaka mora zadovoljiti gore opisane kriterije.

 

Vješanje viseće mreže na balkonu

 

Postavljanje viseće mreže na balkonu, između dvije točke ovjesa ovisit će o modelu i dizajnu. Balkon obično nema veliku površinu, pa postavljanje viseće mreže odgovarajuće duljine može biti problematično. U slučaju balkona u zgradama, problem je premala širina. Osim toga, bušenje u beton kroz debeli sloj stiropora može biti problem. Najbolji uvjeti za vješanje viseće mreže su na većim balkonima s prilično visokom ogradom, dovoljne su dvije žice i gotovo, bez bušenja i oštećenja fasade. 

 

Vješanje viseće mreže u vrtu između dva stabla

 

Ako imate veliki vrt, onda je viseća mreža za vas odlična investicija. Dobro ju je smjestiti u zonu opuštanja ili tik uz nju. Razmislite o tome gdje ste u vrtu postavili vrtnu garnituru, vrtne ljuljačke, vrtni bazen ili vrtne ležaljke i u tom području pronađite mjesto gdje možete objesiti viseću mrežu. Postavljanje viseće mreže na tom mjestu omogućit će slobodan pristup i opuštanje u bilo kojem trenutku. U vrtu obično imamo puno prostora, tu raste drveće i grmlje, pa neće biti problem pronaći savršeni prostor. Nažalost, to nije uvijek tako jednostavno. Ako nemate stabla koja se nalaze blizu jedno drugome, ili su preslaba, za montažu ljuljačke bit će potreban stalak ili okvir. Takvo rješenje ima mnoge prednosti. Prije svega, okvir će vam služiti za puno sezona, a i može se premjestiti bilo gdje u vrtu, skloniti se u hlad ili uživati u sunčevim zrakama. Ljuljačka obješena na drvenom okviru izgleda fenomenalno i ekskluzivno, tako da će biti savršen ukras i ogledalo doma.

Viseće mreže i viseće fotelje obično se prodaju bez pribora za montažu, a razlog tome je što proizvođači nisu u stanju predvidjeti gdje će se montirati određeni model.

Ako želite pronaći pravi model viseće mreže ili viseće fotelje posjetite trgovinu Emmezeta.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!