locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Viseće vrtne fotelje - kako ih odabrati i rasporediti? Inspiriramo!

Objavljeno: 2022-01-31 13:36:51
Kategorija: Blog

 

Vrt je posebno važno mjesto za vas. Brinete se o njemu, njegujete ga, a on vam se odužuje ljepotom i mirom gdje se možete opustiti i provoditi vrijeme sa svojom obitelji. Za uređenje odabirete udoban, elegantan namještaj i udoban tekstil. Sve više se pored klasičnih fotelja, sofa ili ležaljki u vrtovima pojavljuju viseće fotelje. Njihova popularnost raste svake sezone. I tu nema ništa iznenađujuće, jer praktičnost i opuštanje koje nude, atrakcija je i za odrasle i za djecu.

Pitate se je li takav komad namještaja praktičan ili pogodan za uporabu u vrtu? Kako je ukomponirati u vrt ili terasu da bi stvorili koherentan, elegantan prostor?

U sljedećem članku naći ćete odgovor i zanimljive inspiracije.

 

Viseće fotelje – prednosti i mane

 

Viseće vrtne fotelje posljednjih su godina stekle ogromnu popularnost i uživaju ogroman interes kupaca. Rado su birane za vrt, terasu, pa mogu se čak i naći u dnevnom boravku ili dječjoj sobi. Viseće fotelje najčešće su kupovani vrtni namještaj za odmor. Može se slobodno reći da su gotovo jednako popularne kao i klasična ljuljačka, s razlikom što daju dodatnu udobnost i praktičnost korištenja. 

O prednostima viseće fotelje može se puno pisati. Nudi brojne mogućnosti korištenja i uređenja, rado je birana za odmor vani i u kući, a mogu je koristiti odrasli i djeca. Za odrasle, fotelja će biti mjesto za opuštanje uz kavu ili omiljenu knjigu nakon posla ili sastanka.  Za najmlađe, udobna ležaljka za spavanje nakon ručka, za one malo starije, kutak za čitanje, slušanje glazbe ili učenje. Bit će idealno rješenje za sve one koji iz raznih razloga nemaju mogućnost montirati klasičnu vrtnu ljuljačku na svježem zraku.

Koje druge prednosti ima viseća fotelja za vrt? Važno je napomenuti na primjer da je to stabilan i praktičan komad namještaja. Viseća fotelja za vrt omogućuje siguran odmor. To je važna značajka, posebno u situacijama kada su njezini korisnici mala djeca. Većina modela ovog tipa ima različite varijante podešavanja visine sjedala, što će vam omogućiti da prilagodite proizvod potrebama korisnika. Vrtne fotelje su tvornički opremljene udobnim jastucima što će dodatno povećati učinak opuštanja.

Oni koji nisu imali priliku u praksi provjeriti prednosti viseće vrtne fotelje trebali bi to konačno učiniti.

 

Konstrukcija i materijal

 

Koji materijal je potreban za izradu vrtne viseće fotelje? Postoji nekoliko vrsta plastike i sličnih tehnologija koje se koriste u proizvodnji fotelja. Na tržištu postoje fotelje od različitih materijala: šiblja, plastike, umjetnih materijala, uključujući tehnorattan.

Tehnorattan je materijal inspiriran ratanom izrađen od iznimno izdržljivih i gusto tkanih polietilenskih vlakana. Karakterizira ga visoka otpornost na oštećenja i atmosferske čimbenike. Njegova prednost je i estetski izgled. Vrtni namještaj od tehnorattana iznenađujuće je zanimljivog dizajna. Lijepo se uklapa u prirodno uređenje terase ili malu vrtnu arhitekturu. Vrtna fotelja za ljuljanje montirana na čvrstom metalnom okviru, umotana u tehnorattanski materijal izgleda elegantno u svakoj stilizaciji. Prirodna alternativa tehnorattanu je pruće. Proizvodi od pruća imaju svoj šarm, ali njihovo održavanje može biti teško. Pleteni namještaj, kao i većina drvenog namještaja, osjetljiv je na vremenske uvjete, odnosno vlagu, kišu, visoku temperaturu. Ako se odlučite za fotelju od pruća, ne zaboravite je zaštititi. Nakon završetka korištenja, pospremite ju u sjenicu ili ispod posebnog pokrova.

U vrtu će dobro doći i klasična viseća mreža od tkanine. Lagana, jeftina i jednostavna za pohranu, učinit će mnoge ljetne večeri ugodnijim.

 

Viseća fotelja - stil i izgled

 

Fotelje za ljuljanje izrađene su u različitim uzorcima i modelima. Proizvođači nude jednostruke ili dvostruke proizvode. Na policama ili samo vješanje, kao i zaokretna vrtna sjedala. Sjedala su dostupna u obliku: lopte, čahure, viseće mreže ili fotelje. Boja proizvoda najčešće podsjeća na boje zemlje, dominiraju smeđa, bež, zelena. Međutim, ne nedostaje personaliziranih boja koje naglašavaju karakter namještaja i njegovog vlasnika.

 

Viseća fotelja - čahura

 

Kao što ime sugerira, ova vrsta ljuljačke nalikuje čahuri insekata. Pletena, ovalna košara, obložena mekim jastucima, sužava se prema gore kako bi se stvorila ugodna čahura. Ljuljačka u obliku čahure vrlo je popularna i rado kupovana. Čahura može biti savršena ljuljačka za vašu bebu, u pogledu sigurnosti i praktičnosti. Dobro je rješenje ako nemate veliki prostor koji bi vam omogućio da objesite ljuljačku na strop. Obješena na okvir, zauzima mnogo manje prostora i ne zahtijeva montažu. Proizvođači nude varijante za jednu ili dvije osobe. Najpopularnije su one izrađene od tehnorattana, čije je sjedalo pleteno  prema uzorku ukrasne čipke - tako da će izgledati sjajno i u dnevnoj sobi i spavaćoj sobi. Isto tako možete odabrati sjedalo od laganog pruća ili drva.

 

Gdje objesiti vrtnu fotelju?

 

Viseća vrtna fotelja odlično će izgledati među zelenilom. Ako imate veliko razgranato drvo ili drugo mjesto koje možete koristiti za montažu, dobro je odlučiti se za viseće vrtne fotelje. One konstrukcijom nalikuju ljuljački ili visećoj mreži. Viseća vrtna fotelja pruža vam nezaboravno iskustvo korištenja. Mogućnost vješanja na drvo omogućuje vam da uživate u prirodi i hladovini. Međutim, za DIY entuzijaste neće biti problem montirati takvu vrtnu fotelju na drugo mjesto. Sve što trebate je odgovarajuća kuka. Međutim, prije nego što odaberete mjesto za vješanje, treba provjeriti hoće li izdržati takvo opterećenje - to je ključno za sigurnost.

Bijela viseća mreža obješena na terasi lijepo će se uklopiti sa zelenilom vašeg vrta.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!