locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Vrtna fontana - kako napraviti savršen ukras za vrt

Objavljeno: 2022-02-25 12:35:33
Kategorija: Blog

 

Vrtovi koji okružuju naše domove sve se više uređuju prema dobro pripremljenom i promišljenom projektu. U zelenoj zoni opuštanja nema mjesta za slučajne elemente i dekoracije. Sve smo svjesniji činjenice da okruženje u kojem provodimo slobodno vrijeme ima ogroman utjecaj na kvalitetu odmora. Ništa ne smiruje koliko žubor vode, pjev ptica i blagi povjetarac. Ova lijepa asocijacija budi ugodne uspomene na odmor. One postaju inspiracija za uređenje vrtova, a njihovo srce i središnja točka je vrtna fontana.

Ako sanjate o svakodnevnom odmoru u udobnosti vrta, čije će uređenje podsjećati na godišnji odmor, razmislite o postavljanju vrtne fontane.

Predlažemo kako sami napraviti vrtnu fontanu u blizini kuće? Koji će materijali i alati biti potrebni za ovaj zadatak? Kako prilagoditi kapacitet pumpe odabranoj vrsti spremnika za vodu?

Uvjerite se da i sami možete napraviti vrtnu fontanu.

 

Kako napraviti vrtnu fontanu? Nekoliko stvari koje treba znati.

 

Izgradnja fontane je vrlo jednostavna. Cijela konstrukcija sastoji se od spremnika, električne ili solarne pumpe i mlaznice koja omogućuje prolaz vode i prskanje. Preostali elementi opreme i dekoracije ovise o ukusu vlasnika vrta. U aranžmanu možete koristiti mnogo različitih vrtnih dodataka kao što su: figurice, kamene ploče, glineni ukrasi za vrt ili kaskade od kamena, cvijeće i vrtne grmove.

Samostalno izrađene vrtne fontane ukrasit će i oživjeti svaki vrt.

 

Kako funkcionira mala vrtna fontana?

 

Ako planirate sami napraviti jezerce u vrtu, treba najprije provjeriti kako radi vrtna fontana. Voda u fontani cirkulira u zatvorenom krugu. Iz spremnika ili jezerca, pumpom se potiskuje u otvore mlaznica. Ako fontana radi pod visokim tlakom, dolazi do dekorativnog prskanja, u modelima s manjim tlakom voda mirno teče duž dekorativnih elemenata fontane u spremnik.

Imamo dvije vrste pumpi za vrtne fontane:

·  električna pumpa - zahtijeva spajanje na izvor električne energije, što može biti problematično za postavljanje fontane. Obično je postavljamo u blizini kuće kako bismo osigurali slobodan pristup utičnici.

·  solarna pumpa - pogodna je za korištenje, jer ne zahtijeva spajanje na električnu energiju. Radi slično kao i popularni solarni paneli. Male solarne svjetiljke hvataju sunčeve zrake i pretvaraju ih u energiju koja pokreće rad fontane. Potražnja za energijom ovdje je toliko mala da će solarni panel lako akumulirati pravu količinu energije čak za vrijeme oblačnih dana.

     

Prije nego što kupite pumpu, razmislite o tome koliko ćete veliki spremnik postaviti i koliko će vode teći kroz fontanu. Stoga se u fazi planiranja vrijedno upoznati se s parametrima i mogućnostima pumpe i prilagoditi njezinu učinkovitost veličini spremnika.

Također zapamtite da što je crpka veća, to je veća cijena - cijene crpki kreću se od sto do nekoliko stotina kuna.

 

Vrtna fontana - kako je napraviti sami?

 

Izrada vrtne fontane je jednostavna i ugodna. To će sigurno koštati manje od kupnje gotove. Gotove fontane često su skupe, pa je vrijedi pokušati napraviti samostalno. Da biste pravilno izgradili fontanu, držite se sljedećeg plana. Prije nego što počnete raditi, isplanirajte lokaciju fontane. Odabir odgovarajućeg mjesta vrlo je važan, pogotovo ako imate veliki vrt i vaša fontana će se napajati električnom pumpom. Prilikom odabira mjesta postavljanja vodite brigu o slobodnom pristupu izvoru napajanja.

 

Kako napraviti vrtnu fontanu? Praktični savjeti.

 

Ako se odlučite za jezerce sa solarnom pumpom, pokušajte ga smjestiti u sunčani dio vrta tako da može učinkovito raditi. Nakon polaganja pripremite vodeni spremnik. Možete odabrati podzemni ili nadzemni. Na mjestu ugradnje fontane iskopajte rupu za spremnik. Spremnik ne mora biti elegantan, ukopan u zemlju neće ružno izgledati. Možete koristiti, na primjer, plastičnu kutiju, malu plastičnu bačvu, lonac, kantu - važno je da imaju poklopac ili posebnu rešetku.

Stavite posudu u pripremljenu rupu i unutra stavite pumpu. Povucite kabel za napajanje i odvodno crijevo prema gore. Na spremnik položite poklopac s izbušenim rupama ili rešetkom. Ulijte u spremnik vodu i pokrenite uređaj, pogledajte radi li sve kako treba. Da biste osigurali čistoću tekuće vode, pokrijte poklopac agrotekstilom. Ovaj materijal će osigurati da nečistoće i malo kamenje koje teče s vodom ne ulaze unutra, već će se zadržati na površini.

 

Dekoracija fontane - posljednji element rada

 

Tako pripremljen spremnik maskirajte pomoću ukrasa. Na poklopcu ili rešetki možete postaviti lonac, kuglu, kamen s izbušenom rupom ili drugi dekorativni element kroz koji će teći voda. Za završnu obradu i uređenje možete koristiti cvijeće, vrtne biljke i male ukrasne oblutke. Kakav će oblik fontana imati i kakav ćete aranžman stvoriti ovisi o vašoj mašti. Ručno izrađene fontane su pravi dragulji. Njihov izvorni izgled oduševljava i nadahnjuje.

 

Nadzemna fontana u vrtu

 

Cijela struktura izgleda slično, s razlikom da se spremnik za vodu nalazi na površini zemlje i dekorativni je element. Ukrasni lonac, vrč ili elegantan spremnik mogu se koristiti kao nadzemni spremnik. Morate napraviti malu rupu na dnu. Umetnite pumpu u spremnik i izvucite kabel za napajanje kroz rupu.

Zatim zatvorite rupu silikonskim ili vodootpornim kitom kako biste spriječili curenje spremnika.

 Uredite fontanu. Možete, na primjer, stvoriti kaskadu kamenja, na kojoj će voda ugodno žuboriti. Ukrasite cjelinu biljkama, kamenjem ili figuricama. I pogledajte kako se vaš vrt lijepo mijenja.

 

Vrtna fontana Ili možda jezerce?

 

Zanimljive mogućnosti uređenja pruža jezerce u vrtu. To može postati osnova za izradu lijepe, jedinstvene fontane. Postavljanjem pumpe u jezerce možete ga jednostavno pretvoriti u fontanu. Ako ga dodatno ukrasite biljkama, kamenim kaskadama ili kamenom kuglom, stvorit ćete jedinstveni ukras, a cijelom vrtu možete dati potpuno novi izgled. Vrtna arhitektura koja kombinira jezerca i fontane pravi je hit nadolazeće sezone.

Morate zapamtiti da se insekti nakupljaju u blizini jezerca - osobito oni koje svi mrze - komarci.

U vrtnim trgovinama možete pronaći sav potrebni pribor za samostalnu izradu: pumpe, kamenje, spremnike, ukrase koji će najbolje urediti prostor oko jezerca.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!