locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Vrtna sjenica s roštiljem - ideja za funkcionalan vrt

Objavljeno: 2022-01-31 13:23:06
Kategorija: Blog

 

Drvene i ciglene vrtne sjenice jedan su od najkarakterističnijih elemenata vrtne arhitekture. Ove lagane, natkrivene konstrukcije pojavljuju se pored kuća i vikendica, tvoreći zonu opuštanja, mjesto za obiteljske sastanke i roštilje. Teško je ne složiti se s tvrdnjom da je vrtna sjenica omiljeno mjesto djeci za igranje, a odraslima za odmor. Zašto nam se toliko sviđaju ove karakteristične vrtne kuće? Svakako zato što ih možemo koristiti onoliko često koliko nam se prohtije. Vrtne sjenice stvaraju tako jedinstveno mjesto u vrtu da je teško odoljeti njihovom šarmu i ne iskoristiti mogućnosti koje nude.

 

Vrtna sjenica s roštiljem

 

Danas želimo predstaviti posebnu vrstu sjenice - drvene grill sjenice - projekte koji vam omogućuju da pripremite izvrsnu "grill zabavu" u udobnosti vašeg vrta, na ugodnom i udobnom mjestu. Sjenica i roštilj su element opreme vrta, čija vas funkcionalnost i estetske kvalitete mogu zadovoljiti dugi niz godina.

Ako ste znatiželjni kako odabrati i urediti vrtnu sjenicu s roštiljem? Koji će model vrtnog roštilja najbolje odgovarati? I o čemu voditi računa kako bi stvorili ergonomsko i sigurno mjesto za opuštanje.

 

Što je vrtna sjenica?

 

Već na početku treba ukratko reći što su zapravo sjenice za vrt i kakve mogu biti. To je tako važan dio vrtnog dekora da njezin izbor ne bi trebao biti slučajan. Dakle, da biste dobro odabrali, morate znati što tražiti prilikom kupovine i odabira pravih sjenica u vrtu.

Vrtne sjenice su lagane, natkrivene, često mrežaste građevine koje se nalaze uz vrtne kuće, paviljone i brajde i dio su široke skupine koja se naziva - vrtna arhitektura. Po definiciji, sjenica je samostojeća građevina za rekreaciju i odmor. Sjenice su izgrađene na prilično jednostavan način. Za izgradnju, koristi se sustav stupova, na vrhu s krovom, a u nekim modelima mogu se izgraditi i s podom. Krov sjenice može biti jednostruki, dvoslojni ili višeslojni kao u japanskom stilu, što je zaštita od užarenog sunca. Može se izgraditi kao samostojeća građevina ili vezana na zid kuće.

 

Vrtne sjenice - vrste, namjena

 

Najjednostavnija podjela sjenica razlikuje dvije skupine proizvoda: drvene sjenice i zidane sjenice.

Sjenice od drveta najčešće su izrađene od visokokvalitetnog borovog drva, koje je nezamjenjiv građevinski materijal vrtnih konstrukcija. Idealno je za najteže vremenske uvjete, stvarajući jedinstveno mjesto opuštanja u udobnosti vašeg vrta.

Među njima možete pronaći i one opremljene podom ili čvrsto izgrađenom strukturom. Zapravo, trenutno postoji mnoštvo uzoraka i vrsta vrtnih sjenica. Proizvođači, kako bi zadovoljili rastuće potrebe kupaca, stvaraju stalno nova, praktična rješenja koja i jednostavne vrtne sjenice pretvaraju u iznimno funkcionalne, često potpuno opremljene vrtne kuće.

 

Drvene rešetkaste sjenice – kako ih urediti?

 

Vrtna sjenica s roštiljem nije ništa drugo nego konstrukcija izgrađena na takav način da omogućuje roštiljanje. Vrtni roštilj postaje sastavni dio konstrukcije i stvara organiziranu kulinarsku zonu. Kao što nije teško pogoditi, najvažniji element ove vrste sjenice bit će roštilj. To može biti jedan od modela vrtnih roštilja kao što su na primjer roštilji na ugljen, električni roštilji, plinski roštilji ili čvrsti modeli od opeke ili betona, tzv. zidani roštilj koje možete napraviti vlastitim rukama.

Betonski roštilji su mnogo veći od tradicionalnih, također su stabilni i trajno postavljeni na odabranom mjestu. Daju nevjerojatne mogućnosti. Pravilno izgrađeni, omogućuju vam da napravite cijelu zonu kuhanja unutar sjenice s roštiljem, peći na drva, pa čak i poljskom kuhinjom.

 

Savršeno mjesto za odmor i opuštanje

 

Sjenica s roštiljem savršeno je mjesto za obiteljska druženja, večeri s prijateljima ili dječje rođendane. Prilikom uređenja prostora drvene konstrukcije treba se pobrinuti o osnovnim elementima koji će cijelu stvar učiniti funkcionalnom i stabilnom u isto vrijeme.

 

Stabilan pod - za sjenicu u vrtu

 

Pod je jedan od najvažnijih elemenata koji bi trebao biti u unutrašnjosti vrtne kuće. Zašto ovome obraćamo toliko pažnje? Nemaju sve sjenice pod u setu. Ako ga odabrani model nema, vrijedi razmotriti kupnju dodatnog elementa. Na našem tržištu naći ćete cijeli niz podova za terasu, koje će biti idealne kao osnova sjenice.

Pod u sjenici čini interijer ugodnijim. Vlaga iz tla bit će izolirana, dajući osjećaj udobnosti.

Pod je također od velike važnosti u situaciji u kojoj vrtna garnitura stoji u unutrašnjosti sjenice. Pruža im stabilizaciju i zaštitu od povlačenja vlage iz tla.

 

Rasvjeta i biljke za drvene sjenice

 

Prilikom uređenja vrtne sjenice s roštiljem, treba razmisliti o ugradnji svjetiljke koja će uljepšati prostor u ljetnim večerima. Vrtna svjetla, lampioni ili ukrasna viseća svjetla, zagrijavaju vrtne konstrukcije i čine ih mnogo prozračnijim i ugodnijim. Svjetlo ima veliku snagu, uz njegovu pomoć možete stvoriti fenomenalan aranžman koji će oduševiti vaše goste.

Točka na "i" cijele stilizacije bit će ukrasi, dodaci tekstila i biljaka koji će naglasiti karakter mjesta i istovremeno povećati udobnost njegove uporabe.

 

Udoban namještaj za sjenice s roštiljem

 

Vrtni namještaj dio je opreme, bez koje je teško zamisliti ugodno mjesto za odmor i obiteljsku zabavu.  Vrtna sjenica namijenjena roštiljanju trebala bi biti opremljena namještajem koji će omogućiti odmor i zajedničko uživanje u kuhanju.

Setovi vrtnog namještaja omogućuju da se prostor funkcionalno uredi i prilagodi potrebama vlasnika. Oni će se naći kao idealan izbor kako za vrt tako i za vikendicu. Prilikom odabira, zapamtite da bi namještaj trebao ispuniti očekivanja cijele obitelji i biti element opreme prilagođen sjenici.

U ponudi trgovine Emmezeta naći ćete zanimljive dizajne sjenica koji možete samostalno postaviti u vrtu. Zapamtite da sjenice u vrtu ne zahtijevaju građevinsku dozvolu, tako da ih bez problema možete postaviti na parceli.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!