locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Vrtni alat - najbolji proizvodi za ljeto 2022.

Objavljeno: 2022-05-11 11:30:01
Kategorija: Blog

 

S dolaskom proljeća, svaki vrtlar koji poštuje sebe kreće s napornim radom. Uređena okućnica nije samo ogledalo kuće, već govori i o domaćinu. Za uređenje vrta prije svega potrebna je dobra ideja kako urediti radni prostor, a možda najviše od svega zahtijeva preciznost i sustavnu njegu. Za kvalitetan uzgoj biljaka potrebno je redovito obavljati radove u vrtu poput obrezivanja stabala, živice ili košnje trave. Za ostvarenje zacrtanih ciljeva i planova trebat ćete odgovarajući alat. Što će vam od vrtnog alata biti potrebno kako biste si omogućili ugodan rad?

 

Prikladna radna odjeća

 

Alati se mogu podijeliti na ručne i elektro-mehaničke. Ali prije nego počnete s radovima u vrtu, trebat ćete odgovarajuću radnu odjeću. Odabirom odgovarajuće obuće moći ćete raditi i na niskoj i na visokoj travi. Osim toga, gumene čizme pomoći će vam prilikom košnje trave ili za hodanje po pokošenoj travi. Još jedna prednost je ta što ćete moći raditi i u močvarnim područjima jer će gumene čizme spriječiti ulazak vode, blata ili vlage u obuću. Ako, s druge strane, planirate na primjer plijeviti, trebali biste nabaviti izdržljive štitnike za koljena. Oni su nezamjenjivi i za radove kao što je obrezivanje niskog grmlja, plijevljenje korova ili sadnja. Zaštitit će vaša koljena od svih vrsta trave koja se može zalijepiti. Ne možete zaboraviti ni na važnost zaštitnih rukavica. Među širokim izborom sigurno ćete moći odabrati one koje će odgovarati vrsti planiranog posla. Štitit će kožu vaših ruku od zemlje ili korova.

 

Vrtlarski alati 

 

Pogledajte što će vam od širokog izbora vrtnih alata biti od koristi.

 

 

Ručni alati za njegu vrta

 

Alati za vrt se mogu podijeliti na ručne alate i električne ili benzinske alate. Ručni alati uključuju proizvode kao što su:

  • kosa
  • sjekira
  • škare
  • vile
  • grablje
  • lopate
  • škare za obrezivanje
  • motika
  • tačke
  • pila
  • kante

Odabirom alata koji će zadovoljiti vaše potrebe, posao će vam biti lakši, a željeni efekt postići ćete puno brže. Dobra oprema je neophodna, jer će osigurati odgovarajuću udobnost rada. Oštre vrtne škare bit će vam od pomoći prilikom obrezivanja živice, grana grmlja ili drveća.  

Prikladna motika s drškom izrađenom od aluminija ili drugog metala također je san mnogih vrtlara. Koliko je puta zbog prevelikog pritiska radnik slomio dršku motike, vila ili lopate. Lopata je važan radni alat ako planirate, na primjer, posaditi novi grm ili stablo. Lopata s odgovarajućim oštrim krajem (tzv. štihaća) omogućit će vam da iskopate rupu za vaše nove biljke, cvijeće, grmlje kao i drveće. Dodatno, uz pomoć odgovarajuće lopate moći ćete brzo obraditi pravu količinu zemlje. Ako pak završite radove vezane uz košnju ili plijevljenje trave te sadnju, u vrtu će vam trebati i lagane tačke koje će vam olakšati uklanjanje pokošene trave.

 

Mehanički alati za njegu vrta

 

Druga vrsta su mehanički vrtni alati. Među njih svakako možemo uvrstiti:

S jedne strane, u malom vrtu mogli biste koristiti samo ručni alat, dok je s druge strane u velikom vrtu to vrlo teško izvesti, jer biste potrošili puno vremena. Međutim, teško bi vam bilo zamisliti, primjerice, da ručnom kosom morate pokositi 5000 kvadratnih metara. Vrijedi se upoznati s vremenskom prognozom i potvrditi hoće li određeni dan biti prikladan za košnju trave ili podrezivanje živice. Uz to, prije izvođenja bilo kakvih radova uvijek je preporučljivo proučiti tzv. vrtlarski kalendar. Ovdje ćete pronaći informacije o tome kada je najbolje saditi, na primjer, biljke ili cvijeće, te podrezati grane. Zapamtite da takav posao ne možete obavljati u svakom trenutku. Međutim, ako sanjate o lijepom travnjaku, vrijedi kupiti pravo sjeme i sijalicu. Dobar odabir alata i priprema je osnova.

 

 

Vrtlarski alati - na što obratiti posebnu pozornost

 

Održavanje vrta je, osim dizajna i vizije, i mogućnost odabira pravih proizvoda.

U ponudi brojnih trgovina, također ovisno o lokaciji, pronaći ćete veliki izbor raznih robnih marki proizvoda. Prije odlaska u kupovinu vrijedi potražiti savjet čak i dobiti savjete od ljudi koji imaju uredan vrt, travnjak ili živicu. Upravo oni, iskusni vrtlari će vam reći sve što je od pribora neophodno imati u početnoj fazi rada, a koji u sljedećim fazama. Čime treba biti opremljen određeni alat kako bi udobnost rada bila najudobnija, kakvu dršku trebaju imati grablje ili lopata za kopanje da budu udobne.... Svaka veća vrtna trgovina nudi širok izbor opreme. To su obično iste marke, pa vrijedi istražiti i provjeriti cijene i promocije. Provjerite koje marke imaju najbolje komentare.

 

Sažetak

 

Prekrasan vrt, dobro odabrano drveće, grmlje, biljke, pravilno podšišana živica i pokošena trava san su većine vlasnika. Za sve to potrebno je puno vremena i samodiscipline. Osim toga, udobnost rada mogu jamčiti i drugi vrtni alati. Zahvaljujući njima, posao se može obavljati preciznije, brže i istovremeno s boljim rezultatima. Možete napraviti popis alata, svega što vam je potrebno prije početka sezone.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!