locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Vrtni paviljon kao ljetna oaza mira

Objavljeno: 2022-03-31 09:57:04
Kategorija: Blog

 

Užareno sunce, vjetar, kiša - što učiniti kako vrijeme ne bi pokvarilo naše planove da provedemo vrijeme s voljenima u vrtu? Izvrsno rješenje su vrtni paviljoni. Dostupni u različitim veličinama, pružit će zaštitu od nepovoljnih vremenskih uvjeta i spasiti svaki planirani sastanak! Iako se izgradnja paviljona može činiti kompliciranom, montažu mogu obaviti 2 do 3 osobe. Provjerite kako jednostavno sastaviti vrtni paviljon!

 

Komponente vrtnog paviljona

 

Za razliku od vrtnih sjenica, paviljoni i vrtni šatori nisu trajni element - mogu se rasklopiti i sklopiti tijekom zime. Instalacija nije komplicirana i ne zahtijeva pomoć stručnjaka. Naravno, modeli dostupni na tržištu razlikuju se po načinu gradnje, korištenim materijalima itd. Dakle, prije nego što vaša vrtna arhitektura dobije novi atraktivan element, pažljivo proučite upute za uporabu. Pripremite vrt unaprijed - raščistite sve stvari koje bi mogle smetati tijekom rada.

Ovisno o modelu vrtnog paviljona, može se opremiti, na primjer, otvaranjem krova, mogućnošću brzog sklapanja i rasklapanja, kao i mrežama protiv komaraca. Posljednje rješenje ispada posebno praktično u vrtovima u kojima postoje ribnjaci, vrtne fontane ili blizina ribnjaka ili jezera. Vrijedno je odabrati takav paviljon radi zaštite od insekata.

Vrtni paviljon dolazi u velikim pakiranjima, u kojima se nalaze pojedinačne komponente za montažu. U ovoj fazi možete se odmah opskrbiti priborom za vrtnu arhitekturu i odabrati mjesto na kojem će stajati paviljon.

Konstrukcija tipičnog vrtnog paviljona sastoji se od:

·         Glavni (nosivi) konstrukcijski stupovi

·         Metalna baza

·         Dijagonalne letvice

·         Metalne krovne rešetke

·         Pokrov od tkanine

·         Kuke

·         Potpornici

Ovisno o proizvodu, vrtni paviljon može sadržavati spomenute mreže protiv komaraca, zavjese itd.

 

 

Kako sastaviti vrtni paviljon?

 

Korak po korak montaža zahtijeva strogo pridržavanje uputa. To je jako važno, jer tada će vrtni paviljon imati stabilnost i pružiti zaštitu od vremenskih uvjeta. Vrijedno je unaprijed razmisliti o elementima kao što su daske za terasu i podesti - oni će stvoriti praktičan i lijep pod ispod paviljona, što će dodatno olakšati ugradnju okvira.

Ako planirate staviti vrtni paviljon na meko tlo - travu ili zemlju - obratite pozornost da je površina izravnata. Ne zaboravite smjestiti ovaj vrlo funkcionalni element u vrt na takvo mjesto da čak i na kišni dan imate ugodan pogled na vrt.

Postavljanje započinje ugradnjom potpornih stupova na metalne potpore uključene u set. Vrtni paviljon slaže se slično kao stari tip turističkog šatora. Nakon izrade konstrukcije sastavljaju se elementi krovnog okvira.

Sljedeći korak je pričvršćivanje krovnog okvira na četiri potporna stupa. Da bi krov i zidovi bili precizno povezani, potrebna je pomoć najmanje dvije osobe. Na taj se način stvara cijela konstrukcija - ponekad zahtijeva dodatno pojačanje dijagonalnim letvicama gornjih kutova. To je važno, pogotovo ako ste odabrali veliki paviljon sa složenom konstrukcijom.

Kada je kostur paviljona napravljen, vrijeme je za krov. Počinje se sastavljanjem metalne krovne rešetke. Nakon što ste je postavili na krov, treba rastegnuti pokrov od tkanine. Tek nakon toga, struktura nadstrešnice se pričvršćuje na glavni okvir.

 

 

Kako sastaviti pokrov od tkanine na vrtnu nadstrešnicu?

 

Da bi vrtni paviljon članovima kućanstva i gostima pružio zaštitu od kiše ili vjetra, mora imati gornji pokrov. Dovoljno je da dvije osobe uzmu materijal s dvije strane i postave ga na okvir. Neki proizvodi imaju poseban otvor u gornjem dijelu, koji će još biti prekriven malim krovićem.  Ovo rješenje štiti od vjetra, kiše ili sunca, a istovremeno osigurava pravilnu cirkulaciju zraka unutar sjenice.

Iz unutrašnje strane pokrova naći ćete male kuke koje se pričvršćuju na posebna mjesta u okvir paviljona. Obratite pozornost na to da li u nekim dijelovima pokrova ima uzdužnih elemenata materijala koji se vežu.

Ako je vrtni paviljon koji ste odabrali opremljen mrežama protiv komaraca, ulegnuća montirana u njima moraju biti umetnuta na kuke. Materijal se najprije fiksira na krov, a zatim na zidove. Zahvaljujući tome, unutrašnjost paviljona u ljetnoj sezoni bit će dobro zaštićena od komaraca i insekata. Osim toga, takav vrtni paviljon postat će ne samo mjesto susreta s voljenima, već i, na primjer, pokriće za djecu koja se žele igrati na otvorenom u vrijeme kada su napadi komaraca izuzetno intenzivni.

Vrtni paviljon savršeno se uklapa u statičke elemente vrtne arhitekture, kao što su vrtne sjenice, vrtne kuće ili čak drvarnice. Važno je da su u istom ili barem sličnom stilu.

Dobro sastavljen vrtni paviljon učinit će vrt atraktivnim i sigurnim mjestom. Možete birati između mnogo različitih proizvoda. Praktičniji od sjenice, paviljon se može slobodno sklopiti i rasklopiti kada se ukaže potreba. Provjerite odgovara li vašem vrtu i učinite ga lijepim ukrasom za vrt!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!