locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Vrtni stolovi za svaku prigodu

Objavljeno: 2022-02-18 16:43:55
Kategorija: Blog

 

U sunčanim ljetnim danima ugodno je opustiti se na otvorenom, udisati svjež zrak i uživati u pogledu na zelenu površinu. Međutim, da biste udobno sjedili ispred kuće uz večeru ili šalicu kave, potreban vam je pravi set vrtnog namještaja. Središnju ulogu u njemu igra vrtni stol, oko kojeg je koncentriran obiteljski i društveni život u sezoni. Kako odabrati stol za balkon, terasu ili vrt? Što tražiti kako ne biste požalili kupnju? Kod nas ćete pronaći ono što tražite!

 

Stol za vrt – mali ili veliki?

 

Ako volite pozivati svoje prijatelje na roštilj, a imate veliki vrt, činjenica je da biste trebali odabrati veliki stol. Što je stol veći, to će više gostiju stati oko njega i ugodnije će biti posluživati i jesti obroke na otvorenom. U prostranom vrtu optimalno rješenje je odvojiti blagovaonicu, opremljenu stolom i stolicama ili klupama, te odvojeno mjesto za set za odmor, koji će uključivati stoliće za kavu, fotelje, taburee ili drugi namještaj koji će vam omogućiti da se odmorite u vrtu, kao npr. vrtne ljuljačke ili vrtne ležaljke.

Takva organizacija vanjskog prostora vjerojatno neće biti moguća u slučaju balkona ili male terase. Iz tog razloga, sve više proizvođača vrtnog namještaja nudi sklopive stolove. S druge strane, za minijaturni balkon i terasu idealno rješenje je stolić za kavu obješen na ogradu koji će vam biti dovoljan da za njim popijete jutarnju kavu ili večernji napitak.

 

Oblik stola

 

U trgovinama s vrtnim asortimanom možete pronaći okrugle, kvadratne i pravokutne vrtne stolove, a ovi zadnji su daleko najpopularniji. Zašto? Omogućuju optimalno korištenje slobodnog prostora na terasi, a mogu stajati i svakodnevno gurnuti uza zid.

Okrugli stolovi izgledaju impresivno, omogućuju udobno druženje i nemaju oštre vrhove, što je od velike važnosti ako imate malu djecu. Međutim, oni nisu podesivi, pa se rijetko biraju za mali vrt, za malu terasu i balkon. Činjenica je da okrugli vrtni stol zauzima više prostora od pravokutnog stola namijenjenog istom broju ljudi.

Kvadratni stolovi obično su za dvije odnosno četiri osobe, tako da nisu prikladni za organiziranje zabave na terasi i u vrtu, ali su izvrsni za balkon. Postoje i modeli nepravilnog oblika koji izgledaju vrlo originalno, ali nisu uvijek praktično rješenje.

 

Vrtni stolovi i vrsta materijala

 

Setovi vrtnog namještaja mogu biti izrađeni od različitih materijala i stoga ovaj namještaj ima različita svojstva i cijenu.

 

Plastični stolovi

 

Ova vrsta namještaja za terasu izuzetno se lako čisti - dovoljno ga je redovito oprati vodom pod pritiskom. Nije podložan utjecajima nepovoljnih vremenskih uvjeta, kao što su vlaga, kiša ili mraz, tako da ih ne morate pospremati tijekom zime. Međutim, vrijedi znati da snažno UV zračenje može uzrokovati da plastični namještaj nježno promijeni boju, izblijedi ili požuti.

Plastični stolovi su lagani, što je njihov nedostatak ali i prednost. S jedne strane, mogu se bez puno truda premjestiti na drugo mjesto u vrtu, s druge strane, morate računati s činjenicom da se tijekom nevremena mogu prevrnuti i slomiti.

Iako još uvijek slove kao ne baš estetski, već jeftini vrtni namještaj, takvo mišljenje za njih je nepravedno. Na primjer, stol od polywood letvica na prvi pogled podsjeća na drveni, tako da nema razloga da se ova vrsta namještaja ne stavi u elegantno uređene vrtove.

 

Metalni vrtni stolovi

 

Za proizvodnju metalnog vrtnog stola koristi se aluminij ili čelik obložen prahom. Praškasti premaz ne samo da poboljšava izgled metala, već i štiti njegovu površinu od korozije.

Zahvaljujući tom procesu, metalni vrtni namještaj dobro se nosi s kišom i topljenjem snijega, što znači da može stajati na otvorenom tijekom cijele godine, zadržavajući svoje izvorno stanje dugi niz godina. Njihova prednost je i visoka stabilnost i otpornost na mehanička oštećenja i jednostavnost održavanja.

Metalni stolovi također imaju i neke slabije strane - hladni su na dodir, pa da bi bili udobni za korištenje, moraju imati sjedala od drugog materijala ili na njih možete staviti jastuke. Štoviše, dok je aluminijski vrtni namještaj lagan, čelični stolovi zbog svoje težine nisu prikladni za prenošenje na drugo mjesto u vašem vrtu.

 

Drveni stolovi za vrt

 

Drveni namještaj izgleda lijepo, dodaje udobnost i odgovara svakom stilu. Dovoljno je izdržljiv da u dobrom stanju traje do nekoliko desetaka godina - pod uvjetom da je redovito impregniran. Za njegovo održavanje možete koristiti bilo koju namjensku impregnaciju koja štiti od vremenskih i bioloških čimbenika, na primjer, ulje za drvo, lak za drvo, ili bajc.

Izrađuju se od autohtonih vrsta (hrast, ariš, bagrem) i egzotičnog drva (tikovina, merbau). Oni su topli na dodir i ne zagrijavaju se, također možete malo izmijeniti njihov prirodni izgled, na primjer, bojanjem u odabranu boju ili stiliziranjem da izgleda starinski. A ako se izgrebu, dovoljno je izbrusiti oštećenu površinu i ponovno je impregnirati.

 

Vrtni stolovi od umjetnog ratana

 

Ako niste ograničeni proračunom, razmislite o kupnji vrtnog namještaja od umjetnog ratana. To je plastika koja oponaša prirodne pletenice – pletenicu ili prirodni ratan. Stol i drugi vrtni namještaj od njega izgledaju moderno i elegantno, a istovremeno imaju brojne praktične kvalitete. Izdržljivi su i otporni na vremenske uvjete, pa ih je zimi umjesto spremanja dovoljno pokriti pokrovom.

Vrtni stolovi od umjetnog ratana često su završeni kaljenim staklom. Zahvaljujući tome, komadi hrane i druge prljavštine ne ulaze u udubine, koje bi kasnije bilo teško ukloniti. S druge strane, stakleni vrtni stolovi imaju značajku da morate paziti da ih ne ogrebete oštrim predmetom.

Impresivni i vrlo izdržljivi setovi vrtnog namještaja od kamena ili betona su u ponudi nekih trgovina, ali njihova cijena uzrokuje da nisu baš popularni. Zanimljiva alternativa za svaki proračun je vrtni namještaj od paleta, koji lako možete sami napraviti.

Ako želite kupiti kvalitetan vrtni stol po razumnoj cijeni, provjerite ponude trgovina namještajem odmah nakon završetka sezone. Vrtni namještaj je tada mnogo jeftiniji nego u proljeće i ljeto, pa je izvrsna investicija.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!