locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Zagrijte stan za hladnih zimskih večeri

Objavljeno: 2022-02-04 12:35:22
Kategorija: Blog

 

Zima nas ne mazi. Stalno čišćenje snijega, nedostatak sunca, negativne temperature vani - sve to ne utječe na naše raspoloženje. Srećom, imamo kućni azil, gdje se možemo zatvoriti u hladnim večerima, uživajući u ugodnoj atmosferi i toplini koja obavija tijelo... pod uvjetom da je stan pravilno grijan. Koji će se uređaji za grijanje najbolje pobrinuti za toplinsku udobnost članova kućanstva? Prijedlozi!

Stanovnici zgrada teoretski se ne bi trebali razmišljati čime zagrijati stan, jer imaju centralno grijanje. Nažalost, u praksi izgleda malo drugačije. Prozori i ulazna vrata koji propuštaju, radijatori puni zraka, nedovoljno izolirani zidovi... nije iznenađujuće da za vrijeme većih mrazova osjećamo neugodnu hladnoću. Dodatno grijanje stana također je opravdano u kasnu jesen i rano proljeće, kada grijalice i radijatori napajani iz mreže uopće ne rade.

 

Čime zagrijati stan? Pregled uređaja koji emitiraju topli zrak

 

Kaloriferi

 

Najčešće odabrani izvor topline su kompaktne električne grijalice nazvane kaloriferi. Dovoljno je da se spoje na struju i odabrati razinu strujanja zraka, a grijač smješten unutra zagrijat će zrak i početi ga potiskivati van. Unatoč maloj veličini, kaloriferi imaju veliku snagu, zahvaljujući kojoj lako mogu zagrijati čak i veliki prostor. Štoviše, oni su jeftini i brzo se zagrijavaju. Što je njihov najveći nedostatak? Glasan rad. Većina ovih vrsta uređaja ima dodatnu funkciju hlađenja, koja može biti korisna kada se u kuću uvuče vrućina.

 

Uljni radijatori

 

Iako izgledaju kao klasični radijatori, za razliku od njih napaja ih ulje zagrijano električnom pločom. Oni su relativno mali, ali prilično teški, pa su kotači često montirani na njih. Možete ih optužiti za dugo vrijeme grijanja, ali se hlade sporije od drugih uređaja. Važno je ostaviti najmanje pola metra slobodnog prostora oko sebe i osigurati im odgovarajuću cirkulaciju zraka. Pomoći će ako je uljni radijator opremljen ventilatorskim grijačem, koji ravnomjerno raspoređuje toplinu, zagrijavajući jednako cijelu prostoriju.

 

Konvektorske grijalice

 

Oni rade zagrijavanjem zraka usisanog u blizini poda i ispuštanjem prema gore. Imaju ugrađene nisko temperaturne električne grijače i snagu grijanja sličnu kaloriferima (700-2500 W). Međutim, oni koštaju malo više od kalorifera, jer su učinkovitiji od njih. Električni grijač može se montirati na zid ili se možete odlučiti za prijenosni model malih dimenzija. Međutim, morate računati s činjenicom da konvektorski uređaji isušuju zrak, uzrokujući isušivanje sluznice.

 

Električni kamini

 

Električni kamini odlikuju se činjenicom da s jedne strane služe kao dodatni izvor topline, a s druge kao ukras. Njihova cijena ovisi o snazi grijanja (1000-3000 W) pa čak i završnoj obradi - u slučaju nekih modela s većom snagom, cijena se može popesti i na nekoliko tisuća kuna. Ove vrste uređaja ne zahtijevaju održavanje.

Električni kamin uvodi ugodnu atmosferu u unutrašnjost, jednostavan je za ugradnju i korištenje. Nedostatak dodatnog grijanja stana s kaminom je u ograničenom rasponu grijanja, odnosno mogućnosti podizanja temperature samo u malom prostoru, primjerice ako se nalazite u dnevnom boravku ili blagovaonici. Ovo je idealno rješenje za male prostore.

 

Na koje značajke uređaja treba obratiti pozornost? Korisni savjeti

 

Dimenzije uređaja

 

Suprotno izgledu, veći radijator ne mora biti karakteriziran visokom toplinskom učinkovitošću i obrnuto - mali uređaj može imati iznenađujuće veliku snagu. Prije nego što se odlučite za kamin ili radijator montiran na zid, pobrinite se da imate dovoljno slobodnog prostora i da neće biti preblizu drugom namještaju.

 

Težina radijatora

 

Najpogodniji za korištenje je lagani, prijenosni radijator - u bilo kojem trenutku možete zagrijati sobu u kojoj trenutno boravite. Međutim, ako vam je stalo do uređaja čija je snaga grijanja dovoljna za distribuciju vrućeg zraka u cijelom stanu, morate računati s činjenicom da će biti vrlo teška - u ovoj situaciji odaberite model koji ima kotače.

 

Snaga grijanja

 

Uobičajena pogreška je kupnja grijača s previše snage. U međuvremenu, za zagrijavanje desetak četvornih metara dovoljan je kalolifer snage 1500-2000 W. Zapamtite da snaga uređaja na struju određuje potrošnju energije, tako da ima izravan utjecaj na kućni proračun.

 

Ugrađeni termostat

 

Termostat pomaže u održavanju stalne temperature u stanu, čime pridonosi smanjenju potrošnje energije. Kako to radi? Ovaj uređaj mjeri temperaturu okoline i ako dosegne unaprijed programiranu vrijednost, ventilator se automatski isključuje. Kao što možete vidjeti, ne postoji univerzalni odgovor na pitanje čime zagrijati stan. Sve ovisi o veličini interijera, ideji za njegov dekor i veličini novčanika. Još jedno zanimljivo rješenje su prostirke za grijanje koje čine sustav podnog grijanja, ali se ugrađuju prije polaganja poda, tako da to sigurno nije privremeno rješenje.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!