locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Zagrijte vodu u vrtnom bazenu uz pomoć solarne prostirke

Objavljeno: 2022-04-06 06:26:58
Kategorija: Blog

 

Dok se u vrućim danima kupanje u vrtnom bazenu punom hladne vode uzima za osvježenje, kada temperatura vani padne, prilično je teško računati da je takva voda u bazenu pravi užitak. Srećom, postoji mnogo dokazanih način kako zagrijati vodu u bazenu. Jedna od njih je solarna prostirka spojena na sustav filtera, što je izvrsna alternativa mnogo skupljim i bržim električnim sustavima za grijanje bazena, kao što su, primjerice, toplinske pumpe za zagrijavanje vode u bazenu.

 

Grijaća prostirka za bazen – kako funkcionira?

 

Kao i svi solarni paneli za bazene, solarne prostirke za grijanje vode u bazenu koriste toplinu sunca. Rade na protočnom principu – s jedne strane u njih utiče hladna voda, koja polako teče kroz gusto raspoređene cijevi smještene u prostirci i nakon dugo vremena dolazi do grijanja vode u bazenu pa s druge strane dolazi do istjecanja tople vode u bazen. Za cirkulaciju vode u bazenu je zadužena pumpa bazena, bez koje je nemoguće montirati prostirku (to može biti i pješčana pumpa i filter pumpa). Učinkovitost cijelog procesa povećava se tamnom bojom kolektora, koji apsorbira mnogo više sunčeve energije od svijetlih boja.

 

 

Prednosti solarne prostirke za bazen - zašto se isplati imati?

 

Zagrijati vodu u bazenu solarnim panelima znači, prije svega, velike uštede. Njihov rad ne podrazumijeva nikakve dodatne troškove, kao što je slučaj s električnim toplinskim pumpama. Sama solarna prostirka za bazen trošak je od nekoliko stotina kuna. Jedna, dobro osunčana solarna ploča može postupno podizati temperaturu vode do 5 stupnjeva, a termometar za bazen bit će koristan za mjerenje temperature vode. Važno je napomenuti da solarne prostirke ni na koji način ne ometaju korištenje bazena. Izrađena od polipropilena, solarna prostirka vrlo je otporna na promjenjive vremenske uvjete, abraziju, mehanička oštećenja, kao i na kamen, koroziju i hrđu. Njezin dizajn je toliko jednostavan da su kvarovi vrlo rijetki, pa će vam ova vrsta grijača služiti mnogo sezona. Ovo je oprema koja ne zauzima puno prostora i bez vode teži samo nekoliko kilograma, pa se ovisno o potrebi može lako pomicati.

 

Postavljanje solarne prostirke za bazen

 

Prvo odaberite pravo mjesto za postavljanje prostirke - najvažnija stvar je dovoljno sunčeve svjetlosti (najmanje 6 sati dnevno). Solarna podloga trebala bi biti položena na ravnom tlu, očišćenom od kamenja i grana da se ne ošteti. Ako imate priliku, stavite je na očvrsnuti supstrat, ako ne - uklonite travu i druge biljke ispod prostirke tako da ne trunu i ne počnu širiti neugodan miris. Osim prostirke, komplet za grijanje vode bazena u vrtu obično uključuje montažne elemente kao što su plastično vrtno crijevo, adapter za crijevo, matica za adapter i vezice za crijevo. Ponekad je to i premosni ventil, koljeno i teflonska traka - sve ovisi o određenom modelu. Solarna prostirka Bestway izuzetno je jednostavna za ugradnju, ima adaptere kompatibilne s vrtnim crijevima promjera 3,2 cm i 3,8 cm i može se koristiti kod svih nadzemnih bazena opremljenih pumpama kapaciteta ne većeg od 2.500 gal/h u slučaju filter pumpi ili 2200 gal/h u slučaju pješčanih filtera.

Da biste montirali solarni panel uz bazen, jednostavno je spojite na ventile pumpe s obje strane pomoću priloženog crijeva (a možda i adaptera) i za svaki slučaj zatvorite spojeve vezicama. Nakon što prostirku pustite u rad, ne dirajte je jer može uzrokovati opekline.

 

 

Što učiniti s grijaćom prostirkom za bazen nakon sezone?

 

Prije zime potrebno je ispustiti vodu iz prostirke, jer bi njezino zamrzavanje dovelo do oštećenja ploče. Prije nego što nastavite s rastavljanjem i čišćenjem prostirke, provjerite je li filter za pijesak isključen. Operite kolektor vodom, zatim otpustite sve stezaljke, odvojite crijeva bazena i osušite pojedinačne elemente. Na kraju zamotajte ploču i pospremite je na suhom i toplom mjestu.

Osim grijaće prostirke, vrijedi uložiti i u ostale dodatke za bazen koji će vama i vašoj obitelji pružiti ugodno opuštanje u vrtu (madraci i kolutovi za plivanje, lopte na napuhavanje), a istovremeno učiniti vrtni bazen pogodnim za upotrebu dugi niz sezona. Nabavite opremu za čišćenje, pumpe za pročišćavanje vode i komplete za popravak bazena i ugodno i sigurno koristite vaš bazen.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!