locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Zaštita vrtnog namještaja

Objavljeno: 2022-04-26 13:12:42
Kategorija: Blog

 

Prilikom odlučivanja o drvenom vrtnom namještaju, morate biti svjesni da ih nije lako očistiti kao plastične jer zahtijevaju periodičnu impregnaciju. Samo drvo nije otporno na promjenjive vremenske uvjete, kao što su vlaga, kiša ili mraz. Insekti, kao što su potkornjaci, koji su prisutni u svakom vrtu, također su im prijetnja. Drveni vrtni namještaj dugo vremena izložen je štetnim vremenskim uvjetima kao što je sunce, vjetar ili kiša i vrlo brzo se uništava. Da bi što duže zadržao svoj šarm, treba ga zaštititi posebnim sredstvima.

 

Kako zaštititi vrtni namještaj?

 

Trenutno na tržištu postoji mnogo proizvoda koji se koriste za zaštitu vrtnog namještaja. Oni štite drvo na različite načine.

Impregnacija štiti od gljivica, plijesni i previše apsorpcije vlage. Sirovo drvo u pravilu mora biti impregnirano. Najbolje sredstvo bit će impregnati s dodatkom voska. Međutim, vosak se ne smije koristiti kao završni sloj, jer ne štiti drvo od vremenskih uvjeta. Da bi vam vrtni namještaj služio dugi niz godina, nakon impregnacije, mora biti prekriven dodatnim zaštitnim sredstvom.

Drveni vrtni namještaj uvijek je potrebno održavati prije sezone. Možete birati između premazivanja uljem, lakom ili bojom koji će ga zaštititi.

Uljenje, odnosno prekrivanje proizvoda od drva posebnim uljem, čini ih otpornima na vlagu, osim što vam omogućuje da istaknete njihovu prirodnu ljepotu i sakrijete manja površinska oštećenja, poput ogrebotina i udubljenja. Najbolje je ponoviti ovaj tretman svakih šest mjeseci, ali  najprije temeljito očistite namještaj, izbrusite ga brusnim papirom i usisajte. Ova vrsta zaštite može se koristiti za zaštitu bilo koje vrste drva. Ulje stvara premaz koji je zaštita za drvo od vlage i onečišćenja.

Lakiranje drvenog namještaja daje mu elegantnu, sjajnu završnu obradu, a istovremeno štiti od štetnih učinaka vlage i olakšava čišćenje. Pripravak se nanosi duž zrna, koristeći meki kist. Nakon što se prvi sloj osuši, nježno ga izbrusite brusnim papirom, a tek onda nanesite sljedeći sloj. S vremenom će lak početi pucati i padati s drveta, tako da morate temeljito ukloniti stari sloj i nanijeti novi.

 

 

Kako ukloniti prljavštinu?

 

Da bi vrtni namještaj bio estetski element vašeg vrta, treba ga redovito čistiti. Pojavljivanje tamnih mrlja može ukazivati na postojanje plijesni ili gljivica. Najbolja opcija je čišćenje namještaja prikladnim sredstvima. Možete ga oprati vodom i sivim sapunom, a ukoliko ove metode ne pomognu, očistite zaraženu površinu finim brusnim papirom. Nakon upotrebe papira, površina mora biti pravilno osigurana kako bi se izbjeglo ponovno širenje plijesni.

Niste uvijek u mogućnosti pronaći vremena za brigu o namještaju, a s druge strane, mrlje se također neće izbjeći. Proliveni kečap, mrlje od blata ili trave normalni su tijekom zabava. Kako ne bi uništili drvo, namještaj treba temeljito oprati prije spremanja. Ne zaboravite koristiti odgovarajuća sredstva, pazite da ne budu prejaka, jer tada možete oštetiti materijal od kojeg je namještaj izrađen.

 

Kako pohraniti drveni namještaj?

 

Nakon završetka sezone, trebali biste pokušati pronaći prikladno mjesto za spremanje namještaja. Zabranjeno ih je smjestiti u vrlo suhu i toplu sobu, jer se drvo može rasušiti. Najbolja opcija je hladna, ali prozračna soba, u kojoj će namještaj biti zaštićen od mraza i vlage.

Drveni namještaj ne smije biti prekriven folijom, jer to može stvoriti idealne uvjete za širenje plijesni. Ako nema drugog izlaza i potrebno je pokriti namještaj, onda to treba učiniti prozračnim pokrovom.

Učinite da vaš vrtni namještaj od drva bude otporan na sve vremenske uvjete i neka svake sezone uljepša vaš prostor za odmor.

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!