locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Zaštitite vrtni namještaj - dokazani načini skladištenja i zaštite

Objavljeno: 2022-02-03 15:05:55
Kategorija: Blog

 

Vrtni namještaj, kao i sav drugi namještaj koji se koristi u uređenju interijera, zahtijeva brigu i njegu. Ukoliko naučite pravilno brinuti o njemu služit će vam dugi niz godina.

Vrt, balkon i terasa mjesto su gdje prevladavaju posebni vremenski uvjeti. Vrtni namještaj zahtijeva redovitu impregnaciju i pravilno skladištenje ukoliko je stalno izložen vlazi, hladnoći, kiši, vjetru i UV zračenju.

Kako zaštititi vrtni namještaj od nepovoljnih vremenskih uvjeta? Kako zaštititi drveni vrtni namještaj, plastični, ratan i metalni namještaj? Uvjerite se sami čitajući članak.

 

Kako zaštititi drveni vrtni namještaj?

 

Drveni vrtni namještaj jedan je od najpopularnijih elemenata uređenja vrta. Drveni vrtni stolovi i stolice, vrtne fotelje i vrtne klupe samo su neki od elemenata koji ukrašavaju vrt, balkon i terasu. U isto vrijeme, drveni namještaj je najzahtjevniji kada je u pitanju skladištenje i zaštita. Prepušteni na milost i nemilost vremenskim uvjetima brzo propadaju. Međutim, ako im pružite pravilnu njegu i zaštitu, oni mogu trajati dugi niz godina.

Kako učinkovito zaštititi drvo? Što imati na umu? Evo najvažnijih pravila kako bi to postigli:

 

Redovito održavanje drva – bojanje, lakiranja ili bajcanje

 

Ako ćete misliti o održavanju drva od kojeg je izrađen vaš vrtni namještaj, uživat ćete u njihovom izvrsnom izgledu nekoliko sezona. Svoj namještaj možete zaštititi bojanjem, lakiranjem ili bajcanjem. Na impregniranoj površini rjeđa je mogućnost da se pojave se plijesan i gljivice. Mnogo je otpornija na vlagu mraz i UV zračenje. Koliko često takve postupke treba provoditi? Bojanje i lakiranje treba ponoviti jednom u dvije ili tri godine, ovisno o tehničkom stanju pojedinih elemenata. Bajcanje treba obavljati češće, optimalno jednom godišnje.

Sav drveni namještaj treba impregnirati, bez obzira na vrstu drva. Ovaj tretman ne samo da će povećati njegovu snagu nego i poboljšati izgled.

 

Zaštita od nepovoljnih vremenskih uvjeta kao što su vlaga, hladnoća, kiša, snijeg i sunčevo zračenje.

 

Namještaj, koji je postavljen na balkon, vrt ili terasu, stalno je izložen promjenjivim vremenskim uvjetima. Nažalost, to na njima ostavlja svoj trag, pa je najlakši način rješavanja ovog problema pokrivanje nakon korištenja, korištenje pokrivača za namještaj.

Namještaj od drva ni u kojem slučaju ne smije biti čvrsto omotan folijom. To može uzrokovati pojavu plijesni i gljivica na njihovoj površini. Tako da je mnogo bolje koristiti posebne pokrivače ili ih pospremiti u garažu, sjenicu ili vrtnu kućicu.

 

Skladištenje na suhom zaklonjenom mjestu.

 

Očito je da namještaj na balkonu, vrtu i terasi koristimo od proljeća do jeseni. Nakon završetka sezone drveni namještaj potrebno je temeljito očistiti, pravilno osušiti i premjestiti na mjesto gdje mogu mirno prezimiti. Namještaj od prirodnih sirovina posebno je podložan vlazi i niskim temperaturama. Zaštićen posebnim preparatom za impregnaciju, koja prodire duboko u drvo, dobivaju malo veću otpornost.

Međutim, usprkos impregnaciji trebalo bi premjestiti namještaj na mjesto gdje neće biti toliko izložen oštećenjima. Uz zaštitu drvenog vrtnog namještaja također treba voditi brigu o njihovom najboljem skladištenju.

 

Pregled i popravak nedostataka, način zaštite vrtnog namještaja

 

Jednom godišnje vrijedi temeljito pregledati svaki element i, ako je potrebno, napuniti šupljine u drvu, zategnuti vijke i provjeriti stabilnost pojedinih elemenata konstrukcije.

Pravilna zaštita drvenog vrtnog namještaja za zimu omogućit će vam da ga održavate u dobrom stanju tijekom zime i uživate u njegovom lijepom izgledu tijekom sezone. Pamtiti! Namještaj koji će tijekom zime ostati vani, uništit će se mnogo brže. Dakle, ako vam je stalo do besprijekornog izgleda elemenata dekoracije vrta, morate svakako zapamtiti da zahtijevaju njegu i zaštitu.

Drvo je plemenit materijal koji zahtijeva redovitu impregnaciju i skladištenje u odgovarajućim uvjetima. Ne zaboravite na to, ukoliko odaberete drveni vrtni namještaj.

 

Kako zaštititi metalni vrtni namještaj?

 

Metalni namještaj je mnogo izdržljiviji od drvenog namještaja, ali također zahtijeva njegu, zaštitu i brigu. Njihovo održavanje je jednako potrebno i važno. Ako želite zaštititi vrtni namještaj i osigurati im dugi vijek trajanja, redovito pregledavajte pojedine elemente.

Najveći neprijatelj metalnog vrtnog namještaja svakako je hrđa. Kako bi se metalni namještaj učinkovito zaštitio od korozije, potrebno ga je spremiti na suho zaklonjeno mjesto nakon završetka sezone, kao i u kišnim ljetnim danima. To može biti i natkrivena vrtna sjenica, podrum ili garaža.

Ako primijetite prve tragove hrđe na površini metalnog namještaja, odmah reagirajte. Očistite ih, osušite, a zatim obojite. Ovi jednostavni tretmani održat će vaš namještaj u dobroj formi i moći ćete uživati u njegovom dobrom izgledu nekoliko sezona.

Modeli izrađeni od laganih metala kao što je aluminij lako se premještaju i spremaju. Međutim, za teži namještaj, kao što je namještaj od lijevanog željeza, to može biti izazov. Tada su čak i pokrivači potrebni za zaštitu namještaja od vlage. Važno je da pokrivači odgovaraju pojedinačnim elementima, kako voda od kiše i snijega ne bi ušla unutra. Pokrivači će smanjiti mehanička oštećenja i utjecaje vanjskih čimbenika koji bi mogli oštetiti površinu namještaja.

 

Kako zaštititi plastični vrtni namještaj i namještaj od umjetnog ratana

 

Najčešće ponavljani mit je onaj koji kaže da plastični vrtni namještaj ne treba zaštitu. Namještaj od plastike, posebno kvalitetan kao što je onaj od umjetnog ratana, relativno dobro se odupiru vanjskim čimbenicima. Međutim, to ne znači da im nije potrebna nikakva zaštita i njega. Stoga je vrijedno produžiti njihov život pravilnom zaštitom i njegom.

Najlakši način za njegu plastičnog namještaja je redovito pranje i čišćenje. Za to ne trebate specijalne kemikalije, sve što trebate je voda s deterdžentom i meka krpa. Brisanje pojedinih elemenata vlažnom krpom, nije ništa neobično, a može učiniti čuda. Nakon pranja treba zaštititi vrtni namještaj pokrivajući ga posebnim pokrivačima ili spremajući ga na sigurnom mjestu.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!