locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Zašto su minimalistički interijeri toliko popularni?

Objavljeno: 2022-06-06 14:16:33
Kategorija: Blog

 

Danas se mnogo zna o minimalističkom stilu, a ipak, teško ga je uvesti u domove i stanove. Zašto? Minimalizam u interijerima zahtijeva riješiti se svega što ne treba, a što mnogi vole - ukrasa, boja i dekoracija. Minimalistički interijeri nisu samo jednostavnost u namještaju i dodacima. Mnogo su više od toga - način razmišljanja, života i djelovanja.

Vjeruje se da je inspiracija za minimalizam bila Zen filozofija. Japanski redovnici dizajnirali su svoje sobe kako bi meditirali u miru i živjeli u skladu s glavnim načelima Zena. Budući da minimalizam nije samo stil uređenja interijera, već i način života, još uvijek je vrlo popularan i često prodire u svakodnevni život.

 

Ne bojte se minimalističkog interijera!

 

Pitate se je li minimalizam previše neprijateljski, hladan i strog za uređenje stana? Moderni minimalistički prostori mogu biti stvarno funkcionalni, lijepi i pružiti ugodnu i toplu atmosferu. Kako urediti dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu ili hodnik u minimalističkom stilu koji je pravi hit dizajna interijera. Inspiraciju potražite u našim savjetima!

 

U minimalizmu postoji sklad – minimalistički interijer koji impresionira

 

Minimalistički stil, vrlo precizno definira pravila koja treba slijediti pri uređenju interijera. Svijetle boje - najčešće bijele, ujednačene površine, prirodno svjetlo, veliki slobodni prostor, minimalistički namještaj i pribor za namještaj, prostori bez nepotrebnih dekoracija i ukrasa, to je zapravo osnova uređenja. Svi elementi opreme koji se koriste tijekom uređenja ostavljaju dojam reda i harmonije.

Harmonija u unutrašnjosti nastaje kada se svi elementi međusobno nadopunjuju, kada su korisni, funkcionalni i, prije svega, ne preplavljuju elegancijom. Glavno načelo stila je "manje je bolje". Dakle, ako želite svoj dom urediti modernim minimalističkim stilom - držite se ovog mota.

 

 

Prostor ispunjen jednostavnim oblicima

 

Minimalistički namještaj treba skladno kombinirati s ostatkom elemenata dekoracije - ne samo da bi trebao biti jednostavnog oblika, već i elegantan, ukusan i bez viška izloženih predmeta (oni bi trebali biti u ormarima, ladicama ili zatvorenim policama). Kakav će namještaj najbolje odgovarati u takvom interijeru? Jednostavnih, ujednačenih oblika i boja, nenametljiv i da se po mogućnosti uklapa u pozadinu. Namještaj bez ukrasnih elemenata poput ukrasnih gumba ili ručka, noga namještaja i rezbarenih elemenata. Izvrsna baza za jednostavne elemente dekoracije, u ovom slučaju bit će bijeli zidovi i prozori bez teških zavjesa.

Iako se minimalističke sobe mogu činiti strogima, mogu biti zaista ugodne i udobne.

 

Što znamo o minimalističkom stilu?

 

Minimalistički dizajn temelji se na jednostavnim i pravilnim, geometrijskim oblicima. Fronte namještaja su bez ukrasa, rezbarija i ukrasnih ručki. Sveprisutna jednostavnost, svijetle boje, veliki prozori koji puštaju prirodno svjetlo u sobu, čine interijer većim, prostranijim.

Minimalistički dizajn interijera definiran je nedostatkom ukrasa, dekoracija i pribora. Najbolje je zamisliti - sve što koristite manje od jednom tjedno ne mora biti vidljivo. Pospremite to u jednu ladicu, ormar, komodu... Usredotočite se samo na ono što vam treba. Ovo je dobro polazište za promjene u interijeru.

 

Detalji u minimalističkim interijerima

 

Moraju li minimalistički aranžmani biti potpuno lišeni ukrasa? Ne nužno, ali zadržite umjerenost i usredotočite se na minimalističke dekorativne elemente. Možete naglasiti jedan element koji će interijeru dati karakter i naglasiti stil. Zanimljivo rješenje su jednostavne geometrijske slike ili figurice. Međutim, ograničite njihov broj na minimum.

Minimalizam je izuzetno zahtjevan stil, ali dobro organiziran stvara neobične prostore. Usredotočite se na ujednačenost, ali i konzistenciju boja. Dobro je da se pojedine prostorije međusobno povežu i prožmu.

Ako želite kombinirati minimalizam s tradicionalnim uređenjem, možete koristiti izražajnu grafiku na zidovima ili ukrasne, ali još uvijek korisne predmete poput satova ili pladnjeva s voćem. Također možete eksperimentirati sa suptilnim promjenama texture na jednolikim površinama.

 

 

Svijetle boje - prvi korak do minimalističkog interijera

 

Na što prvo pomisliti kada se govori o minimalizmu u uređenju interijera? Svijetle boje i dobro osvijetljene prostorije. Jednostavne, pastelne boje imaju mnoge prednosti. Na zidovima, podovima i namještaju ojačat će osjećaj prostora, reda i modernosti u interijeru, odisat će mirom i skladom. Jednostavni minimalistički prostori idealno su rješenje za ljude koji cijene red i raspored, ne samo u interijeru, već i u načinu života.

Prostorija u kojoj vlada bijela, bež ili nježna siva boja bit će glavni element minimalizma. Ispunjena jednostavnim namještajem, nježnim dodacima i jakim svjetlom, oduševit će jednostavnošću i učiniti da cjelina, iako ekonomična i jednostavna, postane atmosferska, ugodna i funkcionalna.

Zapamtite! Minimalistički interijeri ne vole pretjerivanje i blještavilo. Boje ne bi trebale biti dominantne, ali se mogu koristiti za razbijanje tradicionalne minimalističke sheme boja. Ne brinite da će previše bijele ili bež boje učiniti da prostor izgleda dosadno, asketski ili previše formalno. Kombinacija boja, s nekoliko dodataka, razbijanje cjeline oblikom i teksturom može stvoriti izvornu stilizaciju, vjernu klasičnom minimalizmu.

 

Minimalističke sobe - za i protiv

 

Glavna prednost minimalističkog dizajna interijera je u lakoći održavanja čistoće. Nedostatak sitnica, ukrasa i pribora pozitivno utječe na količinu prikupljene prašine. Zatvorena mjesta za pohranu stvari, pomoći će vam da lako održavate red. Osim toga, nedostatak mnogobrojnih komada dodataka od tekstila, kao što su tepisi, jastuci ili teške zavjese, bit će pozitivan aspekt za alergičare.

Minimalistički dizajn interijera pozitivno utječe na članove kućanstva i goste, smiruje i opušta.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!