locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Zdraviji zrak u vašem domu

Objavljeno: 2021-01-12 11:26:48
Kategorija: Blog

Kada govorimo o udobnosti doma i kvaliteti života, nijedan detalj ne smije biti manje važan. Isto se odnosi i na brigu o vlastitom zdravlju. Kvalitetan zrak može promijeniti vaše zdravlje i raspoloženje.

U ovom tekstu pokušat ćemo ukratko predstaviti osnovne razlike i funkcije nekoliko različitih uređaja, kako biste bili što bliže stvaranju najboljeg okruženja za boravak u vašem domu.

 

Zaista postoji način za udisanje boljeg i kvalitetnijeg zraka.

 

Koja je osnovna razlika, odnosno namjena?

 

  • Ovlaživači - zraku dodaju vlagu
  • Odvlaživači - uklanjaju višak vlage iz zraka
  • Pročišćivači - pročišćavaju/filtriraju zrak
  • Difuzori - zrak ispunjavaju sitnim kapljicama eteričnih ulja

Ovlaživač zraka

 

Ovlaživačima zraka je primarna funkcija ovlaživanje zraka i posebno su korisni u zimskom periodu zbog grijanja koje prilično isušuje zrak. Suhi zrak može uzrokovati probleme poput suhe kože, isušivanje sluznice (što je čini propusnom za viruse i bakterije), pa čak i poteškoće sa spavanjem.  S ovlaživačem lako možete izbjeći ove probleme. Tu su i ovlaživaći raznih životinjskih oblika i dizajna koji će savršeno upotpuniti sobicu vašeg mališana.

 

Magla koju ispuštaju ovlaživači zraka ublažava probleme sa sinusima, upale grla, suhi kašalj i suhu kožu, a vrlo je korisna i za one koji pate od astme i alergija.

 

Međutim, ovlaživači uglavnom nisu pogodni za korištenje esencijalna ulja jer ona mogu oštetiti unutarnje dijelove uređaja, osim uređaja koji imaju posebne aromatske kapsule ili spremnike predviđene za dodavanje esencijalnih ulja. 

 

Zadatak ovlaživača je prvenstveno da vodu pretvori u paru i zatim tu paru raspršuje u prostor čime se postiže vlažnost zraka. S obzirom na to da se voda i ulje ne miješaju korištenje ulja u uređaju koji radi isključivo s vodom može uzrokovati oštećenja dijelova uređaja kao što su membrane i filteri.

Odvlaživač zraka

 

Odvlaživači zraka uklanjaju višak vlage iz zraka. Djeluju tako da putem ventilatora uvlači tople zračne struje u svoje zavojnice. Topli zrak skuplja se te provodi kroz rashladne zavojnice, a pritom  kondenzirane kapljice ostaju unutar samog uređaja. Suh i hladniji zrak ispušta se natrag u vaš dom.

 

Za razliku od ovlaživača zraka u koje treba dodati vodu u uređaj, odvlaživači zraka akumuliraju vodu jer je njihov posao uklanjanje vlage iz zraka.

 

Odvlaživači su idealni za mjesta s visokom razinom vlage te svojim djelovanjem ublažavaju alergijske reakcije otklanjanjem mogućnosti razvoja alergena poput gljivica i plijesni.

 

Ako živite u prirodno vlažnom podneblju, odvlaživač zraka ljeti može rashladiti vaš dom i smanjiti potrebu za upotrebom klima uređaja.

Pročišćivač zraka

 

Pročišćivači zraka koriste se za uklanjanje onečišćenja i drugih mikroorganizama iz zraka.

 

Obično se sastoje od jednog ili više filtera i ventilatora koji usisava i cirkulira zrak. Kako se zrak kreće kroz filtar, zagađivači i sitne čestice prianjaju za filtar, a čisti zrak istiskuje natrag u prostoriju.

 

Tipično su filtri izrađeni od papira, vlakana (često stakloplastike) ili mreže i zahtijevaju redovitu zamjenu kako bi uređaj pravilno radio.

 

Mnogo uređaja koriste visoko učinkovite filtre - HEPA. HEPA filter uklanja oko 99,9% čestica prašine i nečistoća iz zraka.

 

Zrak je čišći jer uređaj uklanja iritanse poput prašine, plijesni, dima, perut kućnih ljubimaca i neugodnih mirisa. Ovi su uređaji posebno korisni onima koji pate od astme, alergija ili bilo kojeg drugog stanja s problemima dišnog sustava.

Difuzor

 

Difuzori su uređaji koji raspršuju eterična ulja u prostor u obliku sitnih kapljica, pri čemu ljekovita svojstva eteričnih ulja ispunjavaju prostor u kojem boravimo.

 

Difuzori nude mnoštvo benefita. Sitne kapljice eteričnih ulja prodiru u naš organizam, čime olakšavamo simptome zdravstvenih problema poput prehlade i gripe, upale sinusa, glavobolje, nesanice i nemira. Fina maglica iz difuzora također olakšava disanje tako da može smanjiti probleme s hrkanjem, a uz to prostorija u kojoj se nalazi difuzor obavijena je ugodnim mirisom.

 

Distribucija esencijalnih ulja utječe na poboljšanje raspoloženja. Vaša koža može upiti finu maglicu koju ispušta difuzor što rezultira opuštajućim ili stimulirajućim učinkom. Zbog toga su difuzori korisni ako imate primjerice suhu kožu.

 

Možemo zato zaključiti da su, ovisno o karakteristikama uređaja i njegovoj veličini (zapremnini), difuzori multifunkcionalni – funkcija  laganog ovlaživanja zraka i aromaterapija.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!