locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Čajna kuhinja. Kako je urediti?

Objavljeno: 2021-11-30 21:28:56
Kategorija: Blog

Otvorena kuhinja sa dnevnim boravkom ili dnevni boravak s čajnom kuhinjom - to su dva jednostavna i praktična načina kombiniranja soba u jednu funkcionalnu cjelinu.

Čajna kuhinja je izvrsno rješenje gdje god imamo mali prostor ili nedostatak prostora i nemoguće je napraviti kuhinju samu za sebe. To je dizajnerski način uređenja modernog interijera, u kojem vladaju otvoreni prostori.

Donedavno su čajne kuhinje bile popularno rješenje u malim stanovima u starim zgradama, a danas se sve više pojavljuju u luksuznim apartmanima i obiteljskim kućama.

Bez obzira na razloge zbog kojih se odlučite urediti čajnu kuhinju, reći ćemo vam kako to učiniti tako da biste dobili interijer koji je ne samo praktičan, već i elegantan.

 

Čajna kuhinja, što je to?
 

Čajna kuhinja je zaseban prostor unutar jedne sobe, koji služi kao kuhinja. Često u kombinaciji s dnevnim boravkom ili blagovaonicom. Čajne kuhinje su vrlo cijenjena i rado birana rješenja među mladima koji traže moderne aranžmane. Njihova glavna prednost je ušteda prostora u kući ili stanu, ali i mogućnost pripreme obroka i razgovora s osobama koje se nalaze u susjednom dnevnom boravku.

Čajna kuhinja - koja igra ulogu kuhinje - trebala bi omogućiti udoban rad u kuhinji, ali i slobodno opuštanje u dnevnom boravku. Prilikom odlučivanja o spajanju ove dvije sobe, treba imati na umu da će se tijekom kuhanja mirisi iz kuhinje osjetiti u dnevnom boravku, tako da je najvažniji element organizacije otvorenog prostora njegova funkcionalnost.

Što to znači? Uglavnom da čajna kuhinja u dnevnoj sobi treba imati učinkovitu kuhinjsku napu. Jednako je važno ispravno postavljanje radnih ploča, ploča za kuhanje i kućanskih aparata.

 

Ideje za funkcionalno uređenje čajne kuhinje
 

Praktična organizacija kuhinjskog prostora nezamjenjiv je element svakog uređenja. Ne samo elegantan, dizajnerski izgled, već i mudar raspored učinit će korištenje čajne kuhinje ugodnim. Kako praktički urediti čajnu kuhinju? Na što vrijedi obratiti pozornost?

Funkcionalnost u kuhinji je prvenstveno odgovarajući raspored ormarića i radnih zona. U idealnoj kuhinji bi prilikom rasporeda trebalo koristiti princip radnog trokuta. Ovo jednostavno pravilo znači da se svi kućanski aparati, ploča za kuhanje i kuhinjski pribor nalaze na udaljenosti koja značajno poboljšava udobnost rada i smanjuje broj koraka napravljenih tijekom pripreme obroka.

Udaljenosti između uređaja za kuhanje u radnom trokutu trebaju biti unutar sljedećih raspona:

·       120-210 cm između hladnjaka i sudopera;

·       120-210 cm između sudopera i pećnice;

·       120-270 cm između hladnjaka i pećnice.

Akumulacija prostora namijenjenog za kuhanje i prijenos funkcije zajednički provedenog vremena u dnevni boravak pokrenuli su trend otvaranja kuhinja dnevnom boravku koji će biti prisutan, sigurni smo, dulje vrijeme.

 

Savjet!


Kombinacija čajna kuhinja s dnevnim boravkom, poziva vas da se usredotočite na funkcionalnost. Odaberite takve setove kuhinjskog namještaja koji će, s jedne strane, zadovoljiti vaša estetska i vizualna očekivanja, a s druge vam pružit 100% udobnost rada i kuhanja.

Sastavite pravilno viseće kuhinjske ormariće i stojeće kuhinjske ormariće, odaberite kvalitetne kuhinjske radne ploče i zapamtite da njihova površina bude što duža, to će vam omogućiti prostor za jednostavan rad u kuhinji.

 

Ideja za kuhinju otvorenu prema dnevnom boravku
 

Kuhinja otvorena prema blagovaonici ili dnevnom boravku jedna je od mnogih opcija uređenja čajne kuhinje. Kuhinjski namještaj se u ovoj vrsti interijera nalazi ispod jednog od zidova, u kutnom obliku ili s funkcionalnim otokom, koji vrlo često tvori granicu između kuhinje i dnevnog boravka ili blagovaonice.

Čajna kuhinja povezana s dnevnim boravkom znači udobnost, funkcionalnost i eleganciju u jednom.

Već u fazi dizajniranja uređenja prostora treba odlučiti hoćete li vizualno odvojiti čajnu kuhinju ili stvoriti jedan prostor. Da biste odvojili zonu opuštanja i kuhinjsku zonu, možete postaviti bar, niski zid, kuhinjski otok ili stol. Svako od rješenja ima mnoge prednosti za prostor i dobivanje mjesta za različite namjene.

Teško je savjetovati što će biti najbolje. Izbor treba diktirati specifičnim očekivanjima i rasporedom interijera. Vizualna granica između kuhinje i dnevnog boravka može se odrediti različitom bojom zidova ili drugom vrstom poda.

 

Čajna kuhinja u dnevnom boravku
 

Čajna kuhinja u dnevnom boravku nije ništa drugo nego odvojeni kuhinjski prostor unutar dnevnog boravka. Prilikom kombiniranja kuhinje s dnevnim boravkom trebalo bi odabrati namještaj za ugradbene kućanske aparate.

Takvo rješenje uvest će red i elegantan minimalizam i učiniti da mali prostor ne izgleda vizualno "preplavljen" teškim kuhinjskim aparatima.

Koji je najbolji način uređenja kuhinje u dnevnoj sobi? Izvrstan način je urediti kuhinjski prostor ispod jednog od zidova ili u kutu sobe. Pomoću kuhinjskog namještaja, lako možete odvojiti čajnu kuhinju od sobe.

Prilikom odlučivanja o kuhinji u dnevnoj sobi trebalo bi paziti na dosljednu kombinaciju namještaja za kuhinju i namještaja za dnevni boravak, sve bi trebalo tvoriti jednu cjelinu. Nemojte riskirati kombiniranje različitih stilova i tekstura osim ako nemate iskustva i puno smisla za to.

 

Ideje za namještaj za čajnu kuhinju?
 

Odustajanje od visećih kuhinjskih ormarića i stvaranje opsežnih donjih kompozicija već neko vrijeme je trend uređenja interijera . Je li ovo rješenje dobra ideja za čajnu kuhinju?  

Sve ovisi o veličini prostorije i ideji organiziranja i uređenja radne zone. Širok izbor modularnog namještaja daje neograničene mogućnosti uređenja kako bi malu kuhinju što bolje iskoristili. Stoga, prilikom uređenja čajne kuhinje, možete prilagoditi njezin dekor i raspored vlastitim potrebama.

Kuhinja, koja treba biti funkcionalna, mora biti opremljena odgovarajućim brojem ormara, polica, ladica i odjeljaka za pohranu. Ne zaboravite elemente kao što su: ormar za sudoper, ormar za ugradbenu pećnicu i perilicu posuđa, udoban stol i stolice, te barske stolice uz otok.

Čajna kuhinja koja će sadržavati samo donje kuhinjske ormariće i police, a viseći ormarići bit će zamijenjeni komodama, zasigurno će izgledati optički veća od prostorije izgrađene do stropa. Međutim, prostor za pohranu kuhinjskog pribora i posuđa bit će smanjen.

Stoga, prije nego što se odlučite za takvo rješenje, dobro razmislite je li to efekt koji očekujete i hoće li kuhinja s malim brojem ormarića biti dovoljno funkcionalna.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!