locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Detaljne upute za obnovu stola

Objavljeno: 2021-11-24 13:54:47
Kategorija: Blog

 

Stol je obavezni komad namještaja u svakom domu. Ako je ploča stola u prirodnoj boji drva, dodatno oplemenjuje interijer i daje mu vizualnu toplinu. Nažalost, često korištenje također znači brzo trošenje površine stola. Međutim, ne moramo ga zamijeniti novim, može se obnoviti! Ispada da obnova stola uopće nije teška - naprotiv, uz malo strpljenja to može učiniti čak i početnik.

 

Obnova stola - drvo ili furnir?

 

Prije nego što počnemo s obnovom starog namještaja, moramo odrediti od kojega materijala je napravljen. Kao i sav kuhinjski namještaj, stolovi za blagovanje mogu biti izrađeni od prirodnog drva ili prekriveni furnirom nalik drvu. Razlikovati ove dvije vrste namještaja nije teško - osobito nakon blago oštećene površine, možete vidjeti je li kompaktan ili je prekriven dodatnim slojem.

Obnova stola od punog drva razlikuje se od obnove stola obloženog furnirom. Trebat će nam drugi alati i sredstva kojima ćemo zaštititi površinu i dati joj željeni izgled. Evo uradi sam - korak po korak postupak obnove stola.

 

Što treba imati na umu prije renoviranja namještaja?

 

Bilo da želimo obnoviti stol, ormar ili cijeli set kuhinjskog namještaja, moramo to učiniti u odgovarajućim uvjetima. Radni prostor treba imati stalan pristup svježem zraku - pogotovo kada planiramo koristiti sredstva kao što su na primjer lak ili boje. Brušenje, bojanje i druge aktivnosti najbolje je obaviti izvan prostorije. Naravno, samo ako je povoljno vrijeme, ako nema vjetra ili kiše. Najbolje mjesto za ovaj posao je garaža, a kao posljednje mjesto za to je stan, ali sa širom otvorenim prozorima.

Zatim osiguravamo pod, sve što trebate je najlonska folija ili obične kartonske kutije. To je važno jer se lak ili ulja teško uklanjaju s drvenih površina. Trebat će vam i rukavice i zaštitne naočale.

Kada je riječ o alatima, ne trebamo ih mnogo. Za obnovu starog stola od drva ili prekrivenog furnirom, sve što trebamo je brusilica ili brusni papiri različite gradacije.

Ovisno o načinu na koji želimo obnoviti stol od drveta, trebat će nam: kist za lak, valjak i pamučna krpica.

Kako obnoviti stol od drva?

 

Stari drveni stol definitivno je previše vrijedan komad namještaja da biste ga bacili u smeće! Obnovljen će dobiti novi život i potpuno novi dizajn. Pogledajmo kako obnoviti drveni stol korak po korak.

 

Prvi korak. Čišćenje i popravak površine

Uz pomoć nježno navlažene pamučne tkanine temeljito uklanjamo svu prljavštinu i prašinu sa površine. Nakon što se uklonila prljavština i prašina, nastavljamo s uklanjanjem laka, za to možemo koristiti brusilicu ili običan brusni papir. Takav postupak dodatno će omogućiti da dobijemo plemenite linije stola. Ako naš stol ima jako urezana mjesta, treba posegnuti za abrazivnim sredstvom koji bolje čisti teško dostupne fragmente. Konačno, površinu stola mora se još jednom temeljito očistiti vlažnom krpom.

 

Drugi korak. Nadopunjavanje šupljina

Drvo - ne samo stol i stolice za kuhinju, već i kuhinjski ormarići, mogu zahtijevati različite dodatne tretmane. Jedan od njih je popunjavanje šupljina koje su se pojavile na površini starog namještaja pod utjecajem dugotrajne uporabe ili aktivnosti crva. Ako tijekom obnove starog stola pronađemo prisutnost takvih neželjenih stanara, razmislimo o posebnim zaštitnim sredstvima. Treba ih razmazati po površini stola i ostaviti da se osuše - najmanje 24 sata.

 

Treći korak. Bojenje i lakiranje

U sljedećoj fazi trebat će nam boje i lakovi, alati za bojanje i pribor. Počinjemo s podmazivanjem ili bojenjem. U prvom slučaju, prekrivamo drveni stol s jednim slojem ulja, npr. lanenim, ovaj tretman daje učinak sjaja i šarm drvu. Ulje ne nanosimo kistom, već ga utrljamo pamučnom krpom.

S druge strane, upotreba bajca ili laka omogućuje ne samo da istakne lijepu boju, već i da se izjednače nijanse, koje se u slučaju starog stola mogu razlikovati jedna od druge. Ne zaboravite da drveni namještaj bojimo pokretom kista u smjeru zrna - tada ćemo dobiti plemenitiji i estetski učinak.

Ako želimo dobiti novu boju namještaja, npr. obojiti drvo u modernoj bijeloj boji, bit će potrebno koristiti kredastu, uljanu ili akrilnu boju.

Ista boja može se koristiti za obnovu drugih elemenata u stanu, kao što su blagovaonske i kuhinjske stolice ili čak kuhinjske fronte.  

Restauracija furnira

 

Obnova starog stola s furnirom zahtijeva potpuno drugačiji pristup nego za drvo. Prije svega, morate ukloniti stari furnir i sve zategnute elemente.

 

Prvi korak. Brušenje

Obnavljanje namještaja nakon uklanjanja furnira započinje čišćenjem podloge vlažnom krpom, a zatim izravnavanjem brusilicom ili običnim brusnim papirom. Nakon završenog brušenja, stol treba još jednom očistiti od prašine i svih nepotrebnih elemenata.

 

Korak 2. Izbor: samoljepive tapete ili furnir

Namještaj od furnira definitivno izgleda bolje od obične, tradicionalne samoljepive tapete. Furnir je materijal koji mnogo bolje oponaša izgled prirodnog drva. Ne samo da izgleda bolje, već je i izdržljiviji od samoljepive tapete.

 

Treći korak. Površinska zaštita, položaj furnira

Da bi se novi sloj samoljepive tapete ili furnira dobro prianjao uz drvo, stari stol mora biti prekriven zaštitnim sredstvom. Tada na naš stol polako i vrlo temeljito nanosimo novi materijal. Izbor varijanti je ogroman! 

 

Namještaj kao nov!

 

Lijepa, renovirana stolna ploča dat će stil interijeru i vizualno ga osvježiti. Obnova nam omogućuje da izgled starog namještaja uskladimo s drugim elementima prostora, kao što su kuhinjski kutovi, letvice na radnoj ploči i pribor, pa čak i stakleni paneli za kuhinju! Obnovljeni namještaj je jedinstven i ne gubi svoju vrijednost.

Moderne kuhinje ne zahtijevaju uvijek kupnju novog, skupog namještaja. Svatko si može priuštiti obnovu, cijena zaštitnih sredstava, boja ili lakova i brusnog papira neusporedivo je niža, npr. ormarić ispod sudopera. Posebno je vrijedno cijeniti drvene stolove - čak i oni starinske, bakine mogu preživjeti još nekoliko sljedećih desetljeća. Ako ih usporedimo s atraktivnim namještajem, npr. stolicama i barskim stolicama, dobit ćemo vrlo atraktivan učinak. Dakle, nemojmo se bojati radova - dajmo našem namještaju novi život!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!