locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Idealno rješenje za roštiljanje - plinski roštilj sa setom za dimljenje

Objavljeno: 2022-02-16 11:15:50
Kategorija: Blog

 

Plinski roštilj sa setom za dimljenje je rješenje dva u jedan. U jednom uređaju dobivate tradicionalni roštilj, a osim toga imate i pušnicu. Dodatna prednost takvog rješenja je znatna ušteda prostora i samostalna priprema vlastitih suhomesnatih proizvoda bez umjetnih aditiva i konzervansa. To će zasigurno biti jeftiniji i zdraviji proizvodi od onih dostupnih u prodaji. U ovom članku ćemo vam reći kako u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje nudi plinski roštilj s setom za dimljenje.

 

Koje se meso može dimiti na roštilju?

 

Vrtni roštilji su dio opreme bez kojih je teško zamisliti provođenje vremena u vrtu. Na roštilju možete dimiti bilo koju vrstu mesa ili ribe, na isti način kao i u tipičnoj vrtnoj pušnici.  Ako ste početnik u dimljenju, vrijedi započeti svoju avanturu s lososom ili rebrima, jer je to najlakše dimiti. Ako već imate iskustva, možete se okušati u dimljenju govedine, peradi, svinjetine i drugih vrsta riba. Osjetljivo meso, kao što su piletina i riba, ne trebaju puno vremena, jer će biti spremni nakon otprilike sat vremena, najviše dva - to ovisi o veličini mesa koji se peče. Svinjetini i govedini treba nekoliko sati dimljenja. Strastveni ljubitelji dimljenja koriste čak i morske plodove.

 

Dvije različite tehnike pušenja

 

Plinski roštilji sa setom za dimljenje nadmašuju obične plinske roštilje. Važno je spomenuti dvije tehnike koje se koriste u ovoj vrsti pušnice. Tradicionalno dimljenje na temperaturi manjoj od 135° Celzija. Ovo je klasičan oblik dimljenja. Temelji se na dimljenju velikih komada mesa. Dugo ih se dimi na niskim temperaturama, obično više od 4 sata, taj proces dat će mesu jedinstvenu aromu i tako će meso postati mekano.

Brže dimljenje na 135° – 200°C. Ovaj proces je inače poznat kao roštiljanje. Koristi se za ubrzano dimljenje tradicionalnih pečenja, puretine, piletine ili drugih jela koja se pripremaju u pećnici. Kombinacija aromatičnog dima s izravnim pečenjem stvara nezaboravan okus i jedinstvenu aromu u kratkom vremenu.

 

Kako pravilno odabrati drvo za određenu vrstu mesa?

 

Da bi dimljenje bilo uspješno, morate pravilno odabrati drvo. Prije dimljenja potrebno ga je namočiti i ne otvarati poklopac roštilja prečesto, jer će to uzrokovati gubljenje dima.

Drva za dimljenje ima mnogo vrsta, pa je odabir pravog ključ savršenog okusa. Najčešće se koristi drvo voćaka. Proizvođači nude mnogo zanimljivih prijedloga. Najpopularniji su:         

·   Bukva - daje svim vrstama mesa i ribe izvrstan okus i boju.

·   Bijeli orah - drvo ima bogat okus, s njim ćete dobiti oštru, egzotičnu i dimljenu aromu – prikladan za ovčetinu, govedinu i svinjetinu.

·   Trešnja - zahvaljujući njoj dobit ćete slatku, voćnu i dimljenu aromu – za svinjetinu i perad.

·   Jabuka - Ima izrazito slatki i blagi okus. Zahvaljujući njima, aroma svinjetine i  govedine bit će slatka i voćna; riba, plodovi mora i perad - slatki, voćni i blagi; sir - blag.

·   Hrast - dobit ćete oštru aromu i specifičan okus za govedinu, divljač i svinjetinu.

·   Jablan - Najbolje se slaže s mesom s izraženijih okusa. Daje nježnu aromu, slatku, začinjenu i jako dimljenu - govedini, svinjetini, divljači i dimljenim rebrima.

·   Cedar - daje suptilnu i svježu aromu ribi, plodovima mora i siru.

Nemojte se bojati isprobati i miješanje okusa drva i vrsta jela koja možete napraviti na roštilju. Drvo i pelete također su savršeni za tradicionalna jela s roštilja korištenjem roštilja na ugljen, i betonskih roštilja.  

 

Tijek dimljenja korak po korak

 

Najbolji način roštiljanja na plinskom roštilju je srednja metoda, koja se sastoji u postavljanju plamenika tako da plamen ne dodiruje meso. Tijek pušenja pomoću plinskog roštilja korak po korak:

1. Marinirajte najmanje 12 sati prije.

2. Drvo za dimljenje treba namakati do sat vremena, najbolje 30 minuta.

3. U komoru pušnice stavljamo pravilno natopljeno drvo odabrane vrste listopadnih stabala. Napunite kutiju za dimljenje do 2/3 volumena. Zatim stavite pušnicu pripremljenu na ovaj način na aromatizere odmah ispod rešetki roštilja, prije stavljanja mesa. Sirovo meso bolje će apsorbirati aromu.  Pušnica - kutija za dimljenje izrađena je od nehrđajućeg čelika. Visoka temperatura uzrokuje da polako počnu tinjati čistim mirisnim dimom.

4.  Na roštilj stavite posudu za pečenje ili aluminijsku posudu sa sokom, vodom s biljem, vinom ili pivom.

5.  Stavite prethodno marinirano meso na roštilj.

6.  Postavite roštilj po mogućnosti na 135 °C – 200 °C i uključite vanjske plamenike. Nemojte koristiti srednji plamenik. Kada želite podići temperaturu, povećajte količinu plina.

7.  Dimite meso koliko god je potrebno. Aroma se najbolje nakuplja na hladnoj hrani koja ima vlažan sloj, tako da ih možete hidratizirati prskalicom za ulje ili silikonskom četkom.

8.  Stalno pratite stanje drva i tekućine u spremniku na rešetki. Možete dodavati vlažno drvo, održavajući povećanu vlažnost.  Tako ćete dobiti dugotrajni i ravnomjerni dim.

9.  Nakon završetka pečenja, ostavite meso da odmori. Kada meso zamotate u foliju, temperatura u njemu će porasti i postati će mekanije.

10.Držite unutrašnjost pećnice čistom kako biste se riješili okusa paljevine.

Naravno, bit će potreban praktičan pribor za roštilj.

 

Što kaže dim koji izlazi iz kutije?

 

Po boji dima možete procijeniti što se događa unutar roštilja. Kada drvo počne gorjeti, dim će također početi biti intenzivniji. Da bi se smanjio intenzitet, možda će biti potrebno samo plinom smanjiti snagu plamenika. Nježni plavi dim je najvažnija stvar za postizanje savršenog okusa i arome.

 

Kada je tvoje meso spremno?

 

Ako će dimljeno meso nakon rezanja imati karakterističan ružičasti prsten i imat će crvenu kožu, to će biti znak da je pravilno dimljeno. Prsten pokazuje koliko je duboko dim prodro u meso.  Meso je gotovo, ovisno o vrsti, svako u drugo vrijeme. Na to utječu čimbenici kao što su vrsta mesa, temperatura, vrijeme i njegova težina. Da biste saznali kada je gotovo, potrebno je koristiti termometar, po mogućnosti onaj koji treba ubosti u meso pri mjerenju. Na taj ćete način biti sigurni da je vaše dimljeno meso najbolje na svijetu!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!