locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Izradite sami svoj ormar!

Objavljeno: 2021-12-28 12:35:34
Kategorija: Blog

 

Kako napraviti ormar? Uopće nije tako teško. U trgovinama možete kupiti gotove elemente iz kojih ćete napraviti korpus ormara i unutarnje zidove i police. Također neće biti problema s pronalaženjem držača za odjeću i ladica ili košara s vodilicama. Objašnjavamo na što treba obratiti posebnu pažnju pri planiranju unutrašnjosti ormara i koje pogreške treba izbjegavati tijekom montaže.

 

Korak 1 – odaberite mjesto na kojem će ormar stajati

 

Prije nego što počnete izradu ormara koju možete sami odraditi, odredite mjesto gdje će namještaj u konačnici stajati. Zahvaljujući tome, odredit ćete način izrade i dimenzije. To je važno jer će biti potrebna drugačija kombinacija materijala za izradu samostojećeg ormara, a drugačija za ugradbeni ormar. U prvoj opciji, za izradu korpusa morat ćete kupiti laminirane ploče. S druge strane, model ugrađen u udubljenje ne treba strane i leđa, a police i šipke mogu se pričvrstiti izravno na zidove.

Što se tiče vrata, ona se mogu izraditi na dva načina, stoga izbor je klasična ili klizna (preklapanje se koristi rjeđe). Ako nemate dovoljno prostora za standardna zglobna vrata, koristite klizna.

Nakon što ste pronašli prikladno mjesto za ormar, pažljivo izmjerite i zapišite sve dimenzije - širinu, visinu, dubinu. Također libelom provjerite je li pod ravan. Ako nije, postavite namještaj na podesive noge.

 

Korak 2 – planiranje unutrašnjosti ormara

 

Napravite crtež ormara - po mogućnosti u mjerilu 1:20. Podsjećamo – 1 cm na komadu papira odgovara 20 cm "u prirodi". Na crtežu nanesite pojedinačne elemente ormarića. Planirajte broj polica, ladica, košara i šipki kako biste dobili ormar za sobu koji najbolje odgovara vašim potrebama. U isto vrijeme, u dizajn biste trebali uključiti ono što želite pohraniti u ormar. Ako će to biti teške stvari za odlaganje, onda dio polica treba ojačati kutovima. Također obratite pažnju na činjenicu da su plitke police bolje za spremanje džempera i sportskih majica. Tada ne morate slagati odjeću u visokim hrpama, iz kojih je teško izvaditi pravu stvar bez nereda. Razmislite o tome hoće li u organiziranom ormaru biti korisna, polica na izvlačenje za cipele ili policu s kalupima za cipele.

Praktično rješenje su ladice s kliznim mehanizmom, odnosno s vodilicama, jer tada možete lako posegnuti za stvarima koje se u njima nalaze. Nažalost, ladice na izvlačenje značajno povećavaju cijenu ormara. Platit ćete manje ako odaberete rupičaste košare s vodilicama. One osiguravaju cirkulaciju zraka, pa je u njima vrijedno držati ručnike, posteljine, prekrivače.

Osim toga, zapamtite da bluze, košulje i jakne trebaju oko 100 cm prostora ispod šipke, dok je za kapute i duge haljine – oko 150 cm. Ako želite maksimalno iskoristiti prostor namještaja koji seže od poda do stropa sobe, planirajte pantograf – mehanizam za spuštanje s ručkom koja vam omogućuje da objesite sezonske ili rijetko korištene stvari na samom vrhu ormara.

Vješalice za hlače, šalove, kravate i pojaseve nisu obvezne, ali su vrlo korisne. Obično se montiraju na bočnu stranu ormara, tako da ne zauzimaju puno prostora.

Ako će ormar imati klizna vrata, dizajnirajte širinu krila tako da možete udobno doći do bilo kojeg dijela ormara (bilo s lijeve ili desne strane). Također ne zaboravite ostaviti odgovarajuće mjesto za vodilice - za njihovu ugradnju potrebno je oko 10 cm, ovisno o debljini krila.

 

Korak 3 – odaberite materijal korpusa i vrata

 

Za izgradnju ormara najčešće se koristi furnirana iverica koja je dostupna u mnogim bojama. Također možete napraviti fronte od ove vrste dasaka, pogotovo ako planirate ormar u ekonomičnoj verziji – namijenjen za garderobu.

Ali postoji mnogo više mogućnosti. Na tržištu ćete naći fronte koje možete uspješno uskladiti s bilo kojim dizajnom interijera. Ormari za spavaću sobu ili ormari za predsoblje mogu biti opremljeni krilima s ogledalom - to je sjajan način koji će optički povećati ove prostorije.

S druge strane, ormar od furnirane iverice, može oponašati određenu vrstu drva. Zahvaljujući tome, uskladit ćete ormar s ostatkom namještaja u ovoj sobi. Savršena ideja za ormar za mlade su fronte prekrivene atraktivnom foto tapetom, koja će se zasigurno svidjeti tinejdžeru.

 

Četvrti korak - početak sastavljanja

 

Pojedine faze rada objasnit ćemo se na primjeru ugradbenog ormara. Započnite njegovu izradu provjerom jesu li zidovi udubljenja ravni (libela će vam ovdje koristiti). Ako ne, možete dodati vertikalne zidove od ploča pored svake od njih. Ako to ne učinite, stvorit će se razmak, a fronte kliznih vrata neće čvrsto prianjati uz bočni zid. Sada, uzimajući u obzir prethodno pripremljeni dizajn, možete nastaviti s montažom pojedinih elemenata ormara. Prvo učvrstite vertikalne stranice, koje su ujedno i pregrade. Zatim pričvrstite police na njih pomoću montažnih kutnika ili tiplama umetnutim u prethodno izbušene rupe u pregradama. Nakon toga pričvrstite vodilice na zidove unutrašnjosti ormara i postavite ladice i / ili košare. Na samom kraju učvrstite šipku za vješalice. Samostojeći ormari klasični su namještaj koji je zatvoren zidovima odozgo, odozdo, sa stražnje i bočne strane. Sve elemente korpusa povezujemo jedne s drugima prije nego što počnemo sastavljati police, ladice i drugu opremu ormara.

 

Korak 5 - montiranje vrata

 

Ormar s kliznim vratima

U kliznim vratima krila ormara klize duž vodilica pomoću mehanizama za klizanje opremljenih kotačima (valjcima). Ako je pod ravan, montirajte vodilice izravno na njega, a ukoliko nije tako, koristite lajsnu kako biste nadoknadili neravnine. U sustavima gdje je potrebno montirati gornju vodilicu, obratite pažnju da se njezina os nalazi točno iznad gornje vodilice. Inače će biti teško pomicati krila. Zatim montirajte valjke na krila i provjerite kreću li se po vodilici bez otpora. Profesionalci također preporučuju opremanje krila četkama protiv prašine.

 

Ormar sa zglobnim vratima

Da biste pričvrstili nagibne fronte, koristite pante za namještaj - po mogućnosti one koje vam omogućuju ispravljanje položaja krila. Općenito, dovoljno je montirati dvije šarke - jednu na vrh, drugu na dno vrata. Samo teška i velika vrata zahtijevaju dodatne pante. Tada je dovoljno pričvrstiti krila na stijenu ormara i pričvrstiti pante na njega. Isto radite i s drugim krilom. Ako se vrata ne zatvaraju dobro, morate podesiti položaj panta.

 

DIY ormari - što još vrijedi znati?

 

Prednost osobno proizvedenog namještaja prvenstveno je u tome što je prilagođen našim očekivanjima i mogućnosti razvoja specifičnog prostora u stanu. DIY ormar može se postaviti ispod kosine, u kutu sobe ili u niši. Ako volite sami izrađivati, možete se nositi i s konstrukcijom ormara. Međutim, ne zaboravite pažljivo provjeriti bilo kakvu neravninu poda i stropa, što će uvelike olakšati naknadnu montažu bez problema. Ukoliko je moguće, planirajte ormar do samog stropa (poput onog po mjeri) i neće biti problema s nakupljanjem prašine na vrhu. To će omogućiti optimalno korištenje raspoloživog prostora.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!