locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Je li moguće postaviti nove pločice na stare?

Objavljeno: 2022-07-18 12:46:40
Kategorija: Blog

 

Ako želite osvježiti kupaonicu, ne morate se odmah odlučiti za generalnu obnovu. Čak ni polaganje novih pločica ne mora biti teško - možete uspješno postaviti nove pločice na stare. Ako su stare pločice čvrste i ne otpadaju, mogu biti dobra površina za polaganje novog sloja.

 

 

Je li moguće postaviti pločice na pločice?

 

Polaganje novih pločica na stare prilično je popularno. Prije svega štedi vrijeme, koje bi bilo potrebno za skidanje starih pločica. Polaganje pločica može se odraditi na starim pločicama samo ako su ispunjeni odgovarajući uvjeti. Inače će novi sloj otpasti i vaša kupaonica ili kuhinja brzo će postati ružna.

Na taj način možete položiti i zidne i podne pločice. Prilikom polaganja obratite posebnu pozornost na pažljivo lijepljenje zidnih ili podnih pločica - ako se pobrinete za preciznost lijepljenja, krajnji rezultat vašeg rada bit će divan!

 

 

Koje uvjete moraju ispuniti stare keramičke pločice kako bi se na njih položile nove?

 

Stari sloj pločica mora zadovoljiti određene uvjete da bi bio prikladan za polaganje novog sloja na njega. Prije svega, keramičke pločice moraju formirati stabilnu površinu - pločice se ne smiju pomicati ili padati sa zida. Ako na nestabilnu pločicu zalijepite novu, oba sloja će brzo otpasti i sav vaš rad i financijski izdaci bit će uzaludni. Važno je i stanje fuga – fuga bi trebala biti čista i u njoj ne smije biti prekomjernih oštećenja. Ako nedostaju veliki dijelovi fuge, ali su stare pločice stabilne, zapamtite da je potrebno ovaj prostor dobro ispunite žbukom ili prikladnim ljepilom prilikom polaganja novih pločica.

Također zapamtite da će se polaganjem novih pločica na stari sloj podići razina poda za nekoliko do desetak milimetara. Tako će biti i sa zidovima – prostorija se može smanjiti do dva ili tri centimetra. To je vrijedno zapamtiti, pogotovo u situaciji kada ste kupili namještaj po mjeri za kuhinju ili kupaonicu. Nakon što su pločice položene, oprema se možda više neće uklopiti. Problem se može pojaviti i pri otvaranju i zatvaranju vrata, ako prilično čvrsto prianjaju uz stari sloj pločica.

 

 

Kako dobro pripremiti stare pločice?

 

Prije nego što počnete polagati nove pločice, pažljivo provjerite stanje starog sloja. Pločice bi se trebale dobro držati za podlogu - inače će novi sloj uskoro otpasti zajedno sa starim. Stoga provjerite svaku pločicu, nježno je udarite čekićem (po mogućnosti drvenom drškom, što će smanjiti rizik od oštećenja pločica). Ako ne čujete gluhi zvuk, to će značiti da je žbuka ispod pločice puna i sloj nema nikakvih kontraindikacija za polaganje novih pločica na stare.

 

 

Uklanjanje oštećenih pločica i ispravno popunjavanje prostora

 

Ako na cijeloj površini postoji jedna ili dvije pločice koje nisu dovoljno čvrste, treba ih ukloniti. Da biste to učinili, prvo se riješite okolne žbuke, a zatim nježno potkopavajte pločicu s nekoliko strana - ako je žbuka bila slaba, pločicu bi trebalo lako izvaditi. Napunite prazan prostor cementnim kitom koji se brzo suši. Radite na ovaj način i u slučaju zidnih i podnih pločica. Također zapunite fuge gdje nedostaju.

 

 

Pranje i odmašćivanje

 

Kada se sloj popravka osuši (provjerite ambalažu i preporuke proizvođača – informativna oznaka svakako uključuje vrijeme sušenja žbuke), temeljito očistite površinu pločica čistom vodom. Polaganje pločica na prljavu ili masnu površinu može uzrokovati brzo otpadanje novog sloja. Temeljito usisajte, operite i odmastite keramičke pločice. Ako je prljavština postojana, koristite tekućinu za pranje posuđa ili odgovarajuće sredstvo u obliku koncentrata otopljenog u vodi. Obratite posebnu pozornost na fuge - riješite se tragova gljivica ili plijesni, jer razvoj mikroorganizama može uzrokovati otpadanje pločica.

 

 

Matiranje

 

Da bi se nove pločice dobro držale, vrijedi pravilno izbrusiti stari sloj pločica. To je posebno važno u slučaju sjajnih, glatkih pločica - na takvoj površini žbuka se možda neće dobro držati, pa će nove pločice početi brzo padati. Pločice možete matirati brusnim papirom, bruseći površinu pločica dok se ne postigne odgovarajući učinak. Također možete pokriti stari sloj pločica temeljnim premazom (po mogućnosti onim s dodatkom kvarcnog pijeska) - to će osigurati bolje prianjanje. I pločice i fuge trebaju biti prekriveni temeljnim premazom. Zahvaljujući tome, pločice će biti čvrsto zalijepljene.

 

 

Na što treba obratiti pozornost prilikom polaganja pločica na pločice?

 

Važno je pravilno položiti pločice. Prije nego što počnete lijepiti pločice, treba na suho položiti pločice kako biste vidjeli raspodjelu pojedinih pločica. To je važno, jer se fuge novog sloja ne bi trebale podudarati sa fugama starog. Ako se odlučite za porculanske pločice koje imaju drugačije dimenzije od starih (npr. pločice velikog formata), onda neće biti problema.

 

 

Dobar mort

 

Polaganje pločica bit će dobro odraditi pomoću odgovarajućeg morta s povećanim prianjanjem i povećanom fleksibilnošću - to će značajno smanjiti vjerojatnost da će novi sloj otpasti sa starog. Pažljivo nanesite žbuku na donju stranu pločice i ne zaboravite dobro pritisnuti cijelu površinu. Da biste položili pločice, potrebni su vam odgovarajući alati, nemojte ih zaboraviti kupiti.

Prilikom nanošenja morta provjerite je li prethodni sloj za popravak, suh. Također, pričekajte da se podloga osuši. Mokri ili nepotpuno osušeni slojevi mogu uzrokovati padanje pločica. Vodite računa o dobrim uvjetima za rad – bit će potrebna ljepila, fuge i pribor za polaganje keramičkih pločica.

 

 

Alati

 

Za polaganje kamenih, porculanskih ili keramičkih pločica trebat će vam odgovarajući alati. Zasigurno će vam trebati križići za razmake između pločica, lopatica s ravnim vrhom i nazubljena lopatica (veličina zuba lopatice trebala bi odgovarati veličini pločica – što je pločica veća, to su zubi veći), rezač pločica, libela i gumeni čekić. Ako postoji potreba za dodatnim matiranjem površine, tada će fragmenti brusnog papira dobro doći.

 

 

Nove pločice na starima – polaganje

 

Pravila za polaganje novih pločica na stare pločice ista su kao i na betonu. Postojeću oblogu potrebno je samo pravilno pripremiti. Pažljivo nanesite pločice na pločice, dobro izmjerite elemente kako bi točno stali i precizno ih izrežite - zahvaljujući tome, polaganje pločica na pločice dat će prekrasan učinak, a prostorija će biti ugodna.

Kakve se nove pločice mogu položiti na stare? Mnogo je prijedloga. Jednako dobre bit će španjolske pločice, poljske pločice i pločice nalik drvu. Izuzetno atraktivne su pločice koje oponašaju drvo i pločice velikog formata. Na novu oblogu možete položiti i mozaike – mozaici na zidu izgledat će impresivno kao detalj.

 

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Ako želite kupiti proizvode koje ne pronalazite u Emmezeta web shop asortimanu, molimo kontaktirajte nas mailom, a mi ćemo odgovoriti na vaš upit.

Želite li vidjeti proširenu ponudu pločica? Pogledajte ponudu naše grupacije u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj ili Mađarskoj.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!