locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako malu kupaonicu učiniti više funkcionalnom?

Objavljeno: 2022-03-30 14:08:20
Kategorija: Blog

 

Mala kupaonica dugo je vremena bila izazov za dizajnere i vlasnike malih apartmana. Male kupaonice bez prozora obično nemaju velikih mogućnosti dizajna zbog svog jednostavnog i standardnog oblika. Često, zbog nedostatka prostora, u male kupaonice umjesto kade postavlja se tuš kabina. Tuš u maloj kupaonici može biti savršen pod uvjetom da je postavljen na pravo mjesto kada neće smetati funkcionalnosti i dostupnosti druge kupaonske opreme.

Vrlo često se popularna rješenja koriste na pogrešan način, jer nema svako područje iste mogućnosti završne obrade. Stoga je vrijedno znati koje pogreške ne smijete napraviti i kako praktično urediti mali prostor kupaonice.

Ako tražite inspiraciju za funkcionalno uređenje malog, kupaonskog interijera i u njega želite postaviti tuš kabinu na pravom ste mjestu da saznate koji je najbolji način za to učiniti.

 

 

Je li tuš kabina pravi izbor za malu kupaonicu?

 

Budući da mala kupaonica u zgradi obično ne prelazi 3 četvorna metra, razumno je odlučiti se za najmanju moguću kabinu. Najuže od onih dostupnih na tržištu obično su tuš kabine 70x70 i tuš kabine 80 x 80. Takve tuš kabine trebaju imati pravilno postavljene tuš kade ili s ravnim ulazom ispod tuša. Mala tuš kabina omogućava praktično korištenje kupaonice samo ako je druga kupaonska oprema odabrana proporcionalno tušu ili kadi. Ormarići i samostojeći ormarići ne bi trebali zauzimati previše prostora od središnjeg dijela interijera, pa se odlučite za viseće zidne ormariće ponekad montirane na strop i uske samostojeće ormariće u koje možete pospremiti najnužnije stvari. Uređenje male prostorije pravi je izazov, ali ukoliko se cjelokupno uređenje održava na istim principima od početka do kraja, ne i trebalo biti problema.

Optimalno rješenje za malu kupaonicu su zidne ili kutne tuš kabine. Ove dvije vrste kabina postavljaju se uz samu stijenu, tako da ih možete prilagoditi prostoriji na takav način da ne zauzimaju previše prostora. Vrlo često su zidni tuševi walk-in tuševi koji nemaju tuš kadu. Oni imaju linearne ili podne odvode, što je dodatni zanimljiv element uređenja. Takvi odvodi nisu vidljivi, jer su kamuflirani u pod kupaonice. Ova vrsta tuš kabine definitivno je funkcionalnija u malom interijeru od tuš kabina s tuš kadom, a danas i popularnija.

 

 

Vrste tuš vrata ili walk-in tuševi

 

Postoji nekoliko varijanti vrata koje tuš kabina ima i ona prvenstveno ovise o mjestu gdje se tuš nalazi i o cijeni pojedinih modela. Walk-in tuš kabine obično nemaju nikakva vrata za tuširanje. To je najpogodnija od svih opcija čak i u smislu održavanja čistoće pod tušem. Tuš kabine mogu imati razne vrste vrata kao što su: harmonika vrata, klizna vrata i vrata s dvostrukim otvaranjem. Vrata s dvostrukim otvaranjem i klizna vrata najčešće se koriste u tuš kabinama s tuš kadom. Kutni model obično ima polukružna vrata koja klize jedna prema  drugima ili se preklapaju poput harmonike. Za male kupaonice ne preporučuju se vrata sa pantima, jer zauzimaju slobodan prostor ispred tuša. Ova vrsta sustava vrata zahtijeva drugačiji raspored druge kupaonske opreme i uređenje prostorije na potpuno nepraktičan način. U maloj kupaonici prioritet bi trebao biti omogućavanje jednostavnog pristupa cijeloj kupaonskoj opremi i namještaju. Zato i vrata i tuš u maloj kupaonici treba postaviti u kut ili uz jedan od zidova kupaonice. Tuš, čak i onaj s tuš kadom - tada će zauzeti najmanje prostora, a vi će dobiti dodatni prostor za viseće ormare ili male stupove za spremanje ručnika i ostale kupaonske opreme.

 

 

Izbjegnite najčešće pogreške prilikom uređenja male kupaonice

 

Male kupaonice s tušem trebaju biti pravilno postavljene kako bi bile funkcionalne. Nažalost, mnogi ljudi i dalje čine osnovne pogreške tijekom uređenja interijera, jer podlegnu neprikladnim prijedlozima dizajnera interijera ili su inspirirani fotografijama iz kataloga. Mala kupaonica s tuš kabinom mora biti praktična sa svom potrebnom opremom. Odabirom crnih detalja kao što su šipke i zavjese za tuširanje možete optički smanjiti mali prostor, pa se radije odlučite za svijetle nijanse. Zapamtite da tuš kabina postavljena u sredini zida u maloj kupaonici neće biti praktična. Neki moderni modeli s niskim tuš kadama ili hidromasažni tuševi imaju ulaz u tuš s dvije strane. Ovo je izuzetno inovativno rješenje, iako ga je bolje koristiti samo u velikom prostoru. Mala kupaonica nije prilagođena velikim tuš kabinama, koje zauzimaju veći dio njegove ukupne površine. Prilikom dizajniranja malog interijera, ne zaboravite na važnost ispravne rasvjete za malu kupaonicu. Dobro je postaviti pomoćna svjetla neposredno iznad tuš kabine i iznad umivaonika.

Nadamo se da smo barem malo pomogli u stvaranju vaše kupaonice i da će naši savjeti biti korisni!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!