locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako obnoviti stari drveni namještaj?

Objavljeno: 2021-12-30 13:49:55
Kategorija: Blog

 

Bakina fotelja, prastari stol, uništeni radni stol, ali visoke kvalitete - stari namještaj može imati veliku vrijednost, ne samo sentimentalnu. Umjesto da ih zamijenite, možete im dati novi život! Obnova drvenog namještaja nije samo praktično već i ekološko rješenje. Provjerite kako korak po korak učiniti to kod kuće ispravno da biste dobili novi, estetski izgled i dobili ne samo funkcionalni element u interijeru, već i izvrstan ukras.

 

Obnova drvenog namještaja

 

Renoviranje i obnova starog namještaja nije samo način života u stilu manje otpada – nego i sjajan način kako provesti svoje slobodno vrijeme. Iako je to naporna aktivnost i zahtijeva strpljenje, ne morate imati specijalizirane vještine za to. Ključ uspjeha je točnost i pridržavanje nekoliko pravila za obnovu namještaja kod kuće.

Prije nego što počnete raditi, morate se dobro pripremiti za to i dobro procijeniti stanje vašeg drvenog namještaja. To će vam omogućiti da odredite opseg potrebnih aktivnosti, a time i pripremite odgovarajuće alate i materijale.

Nakon što se pripremite na rad, odgovorite na pitanje kakav učinak želite postići. Da li više volite visoki sjaj ili bolje rečeno mat površine? Volite li drveni namještaj u rustikalnom, retro, klasičnom, glamuroznom stilu? Da li više volite crtanje prirodnog drva ili glatke površine u podebljanim bojama? Bolje je unaprijed planirati obnovu starog namještaja od početka do kraja do konačnog učinka - promjena koncepta u sredini rada može biti problematična.

Pravilna priprema zahtijeva prikupljanje alata i materijala. Ovisno o stanju u kojem se nalazi drvena komoda ili drugi namještaj, možda će vam trebati:

· brusni papir - grubi i sitni

· brusilica

· bušilica - odvijač

· špahtla

· kit

· impregnacija

· temeljni premaz

· vikol ljepilo

· boja za drveni namještaj

· lak

· bajc

· bajc lak

· ulje za drvo

· krpa

· kistovi i valjci

· maska

· zaštitne naočale

Puno toga ovisi i o tome koji namještaj planirate i kako obnoviti. Potrebno je više rada, za drveni stol i setove stolica, a definitivno manje za drvene vješalice. Također morate birati između oscilirajuće brusilice, ekscentrične brusilice itd.

 

Odakle početi renovirati stari namještaj?

 

Prije nego što počnete renovirati drveni namještaj, pripremite prikladno mjesto. Drvene stolove i drugi namještaj najbolje je brusiti na otvorenom. Ako planirate na to potrošiti više od jednog dana, razmislite o mogućnosti premještanja starog namještaja, npr. do garaže. Pod zaštitite folijom te izvadite druge predmete da ne postanu prašnjavi.

Kako bi obnova namještaja donijela očekivani učinak, potrebno je unaprijed pripremiti površinu. Drvene stolice i drugi drveni namještaj prvo se moraju usisati, očistiti mekom krpom i odmastiti. Naravno, sve ovisi o stanju površine namještaja.

Površina namještaja mora se očistiti od starih premaza brusilicom ili brusnim papirom. Brusite vrlo pažljivo - pogotovo ako želite sačuvati prirodni izgled drva. Na površini ne smije biti starog sloja laka. Bez boje, dovoljno je matirati brusnim papirom s granulacijom od najmanje 120.

Nakon brušenja starog namještaja od drva, njegovu površinu treba temeljito usisati. Trebalo bi očistiti ostale elemente u prostoru, jer su se sigurno zaprašili!

 

Kako obnoviti stari namještaj - korak po korak

 

Nakon brušenja vidite sirovo drvo - vrijeme je da procijenite je li obnovljeni drveni krevet, drveni toaletni stol ili drugi komad namještaja tijekom godina stekao neželjene stanare. Ako je namještaj pun rupa na površini, jasno je da su se insekti uselili. Iseljenje insekata je prilično težak zadatak, pa je za to bolje koristiti posebne pripravke. Kemikalije treba nanijeti na površinu namještaja, omotati folijom i ostaviti preko noći.

Drveni ormari i drugi predmeti od punog drva mogu imati različite pukotine i šupljine. Treba ih napuniti kitom. Pomoću špahtle nanesite kit tako da prodire duboko u drvo - u rupe i strugotine. Ostavite da se osuši, zatim izbrusite i uklonite prašinu.

 

Obnova namještaja - drugi korak

 

Vrijeme je da svom starom namještaju date novi izgled! Prastari drveni noćni ormarići mogu dobiti izgled novog namještaja ili postati izvorni element dizajna interijera u retro ili vintage stilu. Prethodno pripremljena površina mora biti zaštićena – temeljnim lakom, impregnacijom ili uljem. Zaštitni sloj također se može dobiti pomoću bajca ili bajc laka.

Obojite drvene elemente temeljnim lakom ili drugim preparatom pomoću kista. U slučaju ulja, možete koristiti i posebne tampone. Prije početka bojenja, važno je pročitati upute proizvođača.

Lakovi na bazi vode ili lakovi na bazi otapala pružaju zaštitu drvenim elementima. Međutim, pripravak štiti drvo samo ako se nanosi točno i ravnomjerno. To je radnja s kojom ne trebali žuriti! Drveni ormarići za cipele, itd. bojite polako dok ne dobijete ravnomjerni, ujednačeni sloj.

Prilikom nanošenja laka ili bajca na površinu namještaja, ne zaboravite redovito brisati višak preparata. Za bolji učinak ostavite pripravak da se osuši - provjerite u uputama proizvođača koliko vremena treba potrošiti na to. Ako je potrebno, nanesite čak i drugi sloj.

 

Renovirani namještaj u modernom izdanju

 

Najpopularnije rješenje je bojanje namještaja bojom ili uporaba laka u sličnoj nijansi kao i prirodna. U ovom izdanju sve vrste drva izgledaju atraktivno. Bez obzira na to obnavljate li prastari namještaj ili, na primjer, drvene okvire, njihov prirodni izgled drva savršeno će se uklopiti u moderne i klasične aranžmane ili moderne skandinavske, rustikalne, retro ili vintage.

Alternativa takvom rješenju je renoviranje namještaja i bojanje odvažnom bojom. Tamno zelena, crvena, crna ili narančasta - takve boje izgledaju sjajno u modernističkom ili pop art stilu.

Napomena! Za namještaj kao što su drveni kuhinjski kutovi ili drugi elementi koji se koriste u kuhinji najbolje je koristiti posebne boje za obnovu V33. Za ovu vrstu materijala kazeinska boja nije baš prikladna. Na tržištu su dostupni preparati određeni za renoviranje kuhinjskog namještaja.

Obnova oštećenog namještaja, ali još uvijek u dobrom stanju u smislu konstrukcije, najbolja je opcija za elemente od čvrstog, visokokvalitetnog drva. Takvi radovi donijet će željeni učinak u slučaju namještaja od furnira. Ovo je sjajan način da udahnete novi život starim stvarima i osvježite izgled svog stana po niskoj cijeni!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!