locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako očistiti tapecirani krevet? Kućni trikovi i savjeti

Objavljeno: 2022-01-17 20:28:07
Kategorija: Blog

Svako tko ima tapecirani namještaj, barem jednom se susreo s problemom čišćenja. Prašina, dlaka kućnih ljubimaca i slučajne mrlje - sve to izobličava i čini da tapecirani namještaj gubi svoj estetski izgled. Ne brinite, nije kraj svijeta! Tapecirani namještaj može se lako očistiti. Otkrijte naše najpopularnije, i što je još važnije - učinkovite - načine čišćenja presvlaka.

 

Tapecirani namještaj - hit ili mit?
 

Tapecirani namještaj stekao je ogromnu popularnost u posljednjih nekoliko godina. to više nisu samo kompleti za odmor, već i udobne sofe, kauči, fotelje, kutne garniture, taburei i naravno, kreveti! Da, to nije šala! Tapecirani krevet sve je češći prizor, a stekao je popularnost uglavnom zbog velike udobnosti.

 

Što je s čistoćom namještaja i njegovim presvlakama?


Čišćenje tapeciranog namještaja


Nažalost, tapecirani namještaj nije baš lako održavati čistim. materijali često lako apsorbiraju sve tekućine, a mrlje su vidljive dugo vremena. Prašina i dlake kućnih ljubimaca, također vole presvlake. Međutim, čišćenje je moguće i jednostavno, za to su dovoljni domaći načini. Provjerite sami.

 

Kako očistiti krevet, a kako kauč kod kuće?
 

Kreveti, kauči, sofe, fotelje... sav ovaj namještaj treba redovito čistiti i usisavati. Pravilno i sustavno održavanje čistoće osigurat će nam ne samo higijenu, već i estetski izgled namještaja. Namrvili ste tijekom meča? Žitarice iz peciva tijekom doručka u krevet upale su tamo gdje ne treba? Nemojte čekati subotnje čišćenje i mrvica usisajte odmah. Zahvaljujući tome, spriječit ćete stvaranje mrlja i bit će vam lakše očistiti namještaj u budućnosti.

 

Čišćenje kauča i kreveta od mrlja
 

Najupornije, a time iritantne, bit će mrlje od pića, umaka ili masti. Ako možete, odmah reagirajte na njih, brzo obrišite višak prljavštine mekom i vlažnom krpom. Međutim, pokušajte ne širiti prljavštinu. Namočite mjesto s mrljom i pokušajte ga odmah ukloniti uz pomoć tekućine za pranje posuđa, vode i amonijaka ili samo mlakom vodom.

 

Situacija je malo teža kada je u pitanju uklanjanje starih, osušenih mrlja, koje su se jako upile u materijal. Pristupite tome pažljivo, prvo pomoću blažeg sredstva za uklanjanje mrlja. Prvu fazu borbe treba provesti uz pomoć vode s tekućinom za pranje posuđa. Ako to ne uspije, mekom četkom utrljajte u presvlake prašak za čišćenje ili običan prašak za pranje. U smjeru kazaljke na satu, utrljajte prašak malom količinom vode, a zatim vlažnom krpom uklonite sredstvo s površine.

Nije pomoglo? Vrijeme je za težu artiljeriju! Čišćenje kreveta također se može obaviti uz pomoć sode bikarbone, limunske kiseline ili posebnih sredstava. Temeljito osušite površinu nakon čišćenja i tek tada procijenite treba li nanijeti jače sredstvo za mrlje.

Riješite se dlaka
 

Kako očistiti tapecirani namještaj od dlaka?

 

Vlasnici kućnih ljubimaca svakako vole sve svoje kućne ljubimce, što, međutim, ne znači da pogled na dlake u kojem bi trebale biti samo lijepe boje tkanine nije opterećujući za njih. Da biste se riješili dlaka, vrijedi se prisjetiti pravila. Često usisavanje svakako će biti korisno. Za čišćenje možete koristiti i krpu umočenu u vodu pomiješanu s blagim sredstvom za pranje.

 

Vlasnici kućnih ljubimaca, međutim, jednoglasno navode da su role s ljepljivom trakom često najlakši i najbrži način da se riješite dlaka od tkanine.

 

U borbi protiv prašine
 

Čišćenje kreveta kućnim metodama također je borba protiv prašine, koja se na tapeciranoj površini iznenađujuće voli taložiti. Kako i čime očistiti krevet? Sistematičnost je ovdje, kao i u prethodnim slučajevima, ključ uspjeha. Često usisavajte površinu kreveta, i obrišite je vlažnom krpom.

 

S vremena na vrijeme koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje. Dva, tri puta godišnje trebalo bi oprati presvlake uz pomoć posebnog usisavača ili uređajem za čišćenje na paru. Ako si ne možete priuštiti kupnju vlastitog usisavača, prljavštinu možete ukloniti iznajmljivanjem uređaja.

 

Jeftiniji, ali i manje učinkovit način bit će čišćenje materijala četkom ili mokrom krpom. Nježno radite kružne pokrete kako biste očistili sve presvlake, međutim, to je naporan način i nije uvijek učinkovit. Ali zapamtite! Tapecirani krevet ne smije ostati pun prljavštine i prašine, ovaj pristup nije samo neestetski, već je i nehigijenski.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i prijavite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!