locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako oprati poplun i jastuke od perja?

Objavljeno: 2021-12-08 13:34:49
Kategorija: Blog

 

Praktični savjeti
 

Iz higijenskih razloga, redovito perite ne samo navlake za jastučnice i poplune, već i same jastuke i poplune. Na taj se način prljavština i štetni mikroorganizmi nevidljivi oku uklanjaju iz tkanine i obnavljaju se njezin estetski izgled i svježi miris. Poseban izazov je pranje pernatih jastuka i popluna. Oni su relativno skupi, zbog čega ih mnogi ljudi radije daju u profesionalnu praonicu nego da ih samostalno peru kod kuće, riskirajući uništavanje osjetljivog punjenja.

Zašto se pranje pernate posteljine (jastuka i popluna) ne preporučuje u perilici za rublje i zašto je jednostavno ne zamijeniti praktičnijom sintetičkom posteljinom? Kako oprati pernate poplune i jastuke prirodnim punjenjem, kako ih ne biste oštetili?

 

Zašto koristiti pernate poplune i jastuke?
 

Do prije nekoliko desetljeća pernata posteljina korištena je u gotovo svakom domu. Danas su, međutim, popluni i jastuci s poliesterskim punjenjem popularniji, mnogo su jeftiniji i lakši za njegu, nisu uvijek u stanju pružiti ugodan san.

Posteljina s pernatim punjenjem ima brojne prednosti, i to je investicija zbog koje sigurno nećete požaliti. Prije svega, lagana je, vrlo je mekana i otporna. Paperje daje toplinu i istovremeno ne blokira cirkulaciju zraka, pa je spavanje ispod njega dopušta da koža diše.

Štoviše, ova vrsta popluna (naravno, pod uvjetom pravilnog održavanja) služit će vam dugi niz godina. Istina je da je njegovo pranje nešto zahtjevnije i dugotrajnije nego u slučaju poliestera, ali se mnogo rjeđe koriste. Pernati jastuci i oni paperja se preporučuju oprati jednom godišnje, dok poplun svake 2 godine.

 

Kako oprati i osušiti pernatu posteljinu da je ne uništite? Nekoliko savjeta
 

Čišćenje korak po korak


Najjednostavnije rješenje je, naravno, pernate jastuke i poplune dati u praonicu rublja. Međutim, možete i sami oprati, ukoliko imate terasu ili balkon potreban za sušenje.

U nastavku ćete pronaći naše savjete o tome kako se brinuti za pernate poplune i jastuke kako biste uživali u njihovim svojstvima što je duže moguće.

 

Prozračivanje pernatog punjenja


Prozračivanje je osnova za pravilnu njegu pernate posteljine, što češće to radite, to bolje. Zahvaljujući tome, popluni i jastuci ostaju duže svježi, a vi odgađate potrebu za pranjem. Međutim, ključno je ne provjetravati ovu vrstu posteljine ukoliko je visoka vlaga u zraku (to potiče razvoj mikroorganizama) ili je pak izložiti jakoj sunčevoj svjetlosti (UV zračenje može učiniti perje krhkijim). Posebno se preporučuje prozračiti posteljinu zimi, jer izuzetno niska temperatura (ispod 18 stupnjeva Celzija) ubija većinu grinja koje se razvijaju u prašini.

 

Pranje pernatog popluna i jastuka u perilici rublja


Neka posteljina omogućuje uklanjanje punjenja kako biste oprali navlaku popluna ili jastuka, ali ne zaboravite da paperje također treba očistiti. Ručno pranje nije dobra ideja, što će potrajati duže vrijeme, a učinak vjerojatno neće biti zadovoljavajući. Tako da ako ste odlučili kod kuće obaviti pranje, neka to bude u perilici rublja.

Prije nego posteljinu stavite u perilicu, pobrinite se da poplun stane u bubanj (ne pokušavajte ga silom napuniti!). Isto tako preporučamo prati pernate poplune i jastuke u mašini koja ima prednji otvor, a ne onoj sa ognjim punjenjem. Razlog tome je što princip rada kojim pere mašina s gornjim punjenjem može biti pregrub za nježne pernate stvari.

Također pregledajte svu posteljinu zbog mogućih rupa koje bi mogle uzrokovati ispadanje paperja iz navlake i oštetiti jastuk i perilicu rublja.

Prije nego što poplune i jastuke, stavite u perilicu svakako provjerite ima li velikih mrlja poput mrlja od krvi ili urina. Ove mrlje najbolje je tretirati enzimskim sredstvom za čišćenje. Izbjeljivač koji je siguran za boje može se koristiti na mrljama uzrokovanim vodom ili hranom. Povucite presvlaku popluna ili jastuka od kako bi izbjegli da se druga straja popluna namoči i ošteti. Kada se mrlja ukloni, spremno je za pranje.

Prilikom umetanja rublja odaberite program za osjetljive tkanine (postavljena temperatura i brzina vrtnje trebaju biti što je moguće manja) i koristite blagi deterdžent (hipoalergena tekućina namijenjena pranju za djecu).

Jastuke i poplune punjene perjem uvijek treba prati odvojeno, nemojte ih stavljati u perilicu zajedno s drugom odjećom i tekstilom (kao na primjer plahte ili ručnici), kako ne biste deformirali punjenje od perja i preopteretili perilicu rublja. Međutim, prije pranja jastuka, u bubanj treba ubaciti teniske loptice, što će spriječiti grudanje perja i olakšati njegovo sušenje.

 

Sušenje perja


Na zraku ili u sušilici


Ova faza njege mnogo je važnija od samog pranja pernatih jastuka, jer konačni učinak ovisi o tome. Posteljina se ne može sušiti na radijatoru ili u blizini izvora topline. Nije preporučljivo ni sušiti je u sušilici rublja, međutim, ukoliko imate veliku sušilicu rublja u kojoj će biti dovoljno slobodnog prostora oko posteljine, pernata posteljina može se sušiti i u sušilici.

Također, danas postoje već i sušilice s posebnim programima za sušenje pernatih predmeta, a savjet je u toj situaciji u bubanj, uz popluna i jastuke, ubaciti 2-3 teniske loptice u čarapi, kao bi se razbile eventualne grudice. Svakako svakih pola sata prekinite sušenje i povjerite stanje kako se poplun ne bi previše zagrijao.

Nakon pranja, pernate jastuke treba izvaditi iz bubnja što je prije moguće i rastresti da se paperje ne stisne, a zatim staviti ravno na sušilo na terasi ili balkonu, kako bi topli zrak mogao doprijeti do njih sa svake strane. Ako nemate prijenosno sušilo, njegovu ulogu može preuzeti vrtni namještaj od aluminija ili plastike kao što su, vrtne ležaljke ili vrtne stolice, na zraku će se posteljina lijepo osušiti.

Ako vam poplun i jastuk nakon pranja imaju neobičan miris, ne brinite, niste ništa krivo učinili. Perje ima karakterističan miris kada je mokro. Miris će se nestati kada se potpuno osuši.

Idealno vrijeme za čišćenje posteljine je vjetrovit i sunčan dan. Svakih nekoliko sati vrijedi okrenuti i nježno protresti svaki jastuk kako bi se punjenje ravnomjerno osuši i ne formiraju se grudice.

 

Koliko često treba prati pernatu posteljinu?
 

Tijekom procesa kontrole kvalitete poduzimaju se koraci kako bi se osiguralo da paperje ne sadrži kemijska ili fizička strana tijela te da ima optimalan udio preostale masti. Kao rezultat toga, perje ne upija mirise. Zajedno s antibakterijskim učinkom, ono ima prirodnu zaštitu od stvaranja mirisa ili od nakupljanja stranih tvari i nečistoća.

Zbog ovih prirodnih svojstava, pernatu posteljinu potrebno je prati sveja jednom do dva puta godišnje. Osim toga, visokokvalitetna vanjska tkanina otporna štiti punjenje vašeg popluna. Treći sloj zaštite su vaše navlake za posteljinu koje štite i sam poplun.

 

Ukratko
 

Izbor popluna, jastuka i jastučnica utječe na udobnost odmora u istoj mjeri kao i madrac ili krevet. Budući da osoba spava veliki dio svog života, vrijedi se pobrinuti za kvalitetu sna ulaganjem u tekstil za spavaću sobu, kao primjerice mekana, lagana i prozračna pernata posteljina.

Često pranje popluna i pernatih jastuka skraćuje njihov vijek trajanja, zbog čega je toliko važno pravilno brinuti se za posteljinu, treba je redovito rastresti i prozračiti.

Ako se odlučite sami oprati pernate jastuke, slijedite smjernice proizvođača i naše savjete kako bi sve prošlo kako treba - ako se posteljina u procesu čišćenja ili sušenja deformira, nemoguće ju je vratiti u prvobitno stanje.

Pernati jastuci i popluni su osjetljivi - Pazite da ih ne perete jastuke kemijski, jer kontakt s jakim deterdžentima (kao i preduga izloženost sunčevom zračenju) čini perje lomljivim, a jastuke ćete morati puno brže zamijeniti novima.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!