locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako opremiti kuhinju

Objavljeno: 2021-11-19 13:44:48
Kategorija: Blog

 

Kuhinja je mjesto koje zahtijeva neobična rješenja i zanimljive ideje prilikom uređenja. Da kuhinjski prostor ne bi bio dosadan, a ipak funkcionalan i dizajnerski, potrebna vam je dobra ideja za uređenje i profesionalni dizajn. Profesionalno, ne znači da ga je napravio dizajner, već je pripremljen u skladu s osnovnim pretpostavkama, prevladavajućim trendovima i nužno uzimajući u obzir tzv. radni trokut.

Kako elegantno i funkcionalno urediti kuhinju? Koji namještaj, pribor i dodatke odabrati za uređenje? Koji su trendovi i stilovi trenutno u modi? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja vezana uz opremanje kuhinje možete pronaći u ovom članku.

Naši stručnjaci pripremili su za vas zanimljive inspiracije i najmodernije kuhinjske aranžmane. S nama ćete stvoriti kuhinju iz snova. Pozivamo na čitanje članka sve koji se suočavaju s izazovom obnove velike ili male kuhinje.

 

Radni trokut u kuhinji

 

Prije nego što predstavimo konkretne ideje i rješenja za uređenje. Prije nego što vam kažemo kako odabrati kuhinjski namještaj i kuhinjsku radnu ploču, gdje smjestiti sudoper, kuhinjsku napu ili pećnicu, moramo reći o najvažnijoj stvari, koja je jamstvo funkcionalnosti svake kuhinje.  

Kako bi rad u kuhinji bio ugodan, a okolno područje praktično, prilikom uređenja interijera, zapamtite o principu ergonomije namještaja, postavljanju kuhinjskih ormarića i kućanskih aparata. Riječ je o takozvanom radnom trokutu, odnosno rasporedu i međusobnom povezivanju hladnjaka, sudopera i štednjaka. Da bi prostor bio funkcionalan, između pojedinačnih uređaja treba održavati odgovarajuću udaljenost od oko 120 - 210 cm. Zahvaljujući takvom rasporedu, smanjit ćete broj koraka na minimum i osigurat ćemo efikasnost i slobodu kretanja. Radni trokut temelji se na redoslijedu rada tijekom kuhanja:

· izvadimo proizvode iz hladnjaka,

· peremo ih,

· kuhamo ili pečemo.

Između tih zona trebala bi postojati radna ploča. Izbjegavajte postavljanje peći i sudopera tik uz bočne zidove, jer to sprječava slobodno kretanja i praktično stavljanje posuđa i proizvoda na pomoćne pultove.

Nije važno koji je oblik kuhinje, kako će se namještaj razmjestiti u njoj, svugdje možete koristiti raspored radnog trokuta. Evo nekoliko ideja za to.

 

Napravite projekt!

 

Najčešće postavljano pitanje na internetskim forumima je - treba li raditi dizajn velike ili male kuhinje? Naravno, isplati se, bit ćemo u iskušenju reći da je čak potrebno. Planirana kuhinja ključ je funkcionalnog i praktičnog interijera. Važno je naglasiti da projekt možete obaviti sami, a da zapravo nemate specijalizirane alate. Kako bi to napravili, izmjerite kuhinju, prenesite njezine dimenzije u mjerilu na komad papira i krećemo! Pokušajte planirati različite rasporede ormarića i opreme i odaberite onaj koji vam najviše odgovara. Prilikom planiranja možete koristiti besplatni internetski program ili koristiti pomoć profesionalca. Sve ovisi o vama i vašim financijskim mogućnostima.

 

Kako opremiti kuhinju - najzanimljivija rješenja

 

Kao što znate, kuhinja se može urediti na mnogo načina. Svaki od njih je malo drugačiji i prilagođen različitoj vrsti interijera. Najpopularniji su:

 

Kuhinja u obliku slova I

Najlakše rješenje kako bi se uredila kuhinja je postaviti namještaj i kućanske aparate u ravnoj liniji ispod jednog od zidova. Ovakav raspored namještaja, zbog jednostavnog oblika, naziva se kuhinjom u obliku slova „I“ i savršeno odgovara maloj kuhinji. Ukoliko se kuhinja na prvi pogled može činiti jednostavnom i ne baš impresivnom, možete je urediti i ukrasiti na takav način da uživate. Sjajan način za oživljavanje i preobrazbu jednostavne kuhinje „I“ su zidne police s biljem, šarenim začinima postavljenim na ukrasnu policu, lijepo izloženim tanjurima i šalicama. Takav jednostavan postupak, s jedne strane, ne zauzimaju puno prostora, a s druge strane donosi ugodnu atmosferu u kuhinju i ostavlja dojam promišljenog, profesionalnog uređenja male kuhinje.

 

Kuhinja u obliku slova L

Kako biste kuhinju elegantno i praktično uredili u obliku slova L, treba unaprijed pripremiti dizajn. Možete koristiti jedan od besplatnih online programa koji će vam pomoći u planiranju postavljanja cjelokupnog namještaja, odnosno visećih kuhinjskih ormarića, stajaćih kuhinjskih ormarića, kuhinjskih pultova, ormara ispod sudopera, ormara za pećnicu ili štednjak, kao i stola i stolica. ili eventualno otok. Raspored kuhinje određuje ergonomiju rada, skladištenja i pripreme obroka u kuhinji, kao i udobnost vezanu uz osnovne aktivnosti koje svakodnevno obavljamo. Tijek razvoja kuhinje ovisi o veličini i obliku prostorije. Raspored ormara u obliku slova "L" jedan je od najpopularnijih, jer se uklapa u uske i male interijere.

STRUČNJAK SAVJETUJE

Prilikom uređenja kuhinje zapamtite tri osnovne zone: kuhanje, skladištenje i pranje. Jedno od najvažnijih pitanja je organizacija skladišne zone, a kuhinjski ormarići koristit će u tome. Stručnjaci savjetuju da razmislite o popunjavanju cijelog zida kuhinjskim ormarićima. Ako niste uvjereni u takvu ideju, zapamtite da donji kuhinjski ormarići trebaju biti prostrani kako biste u njih smjestili sve kuhinjske aparate. Za malu kuhinju trebalo bi odabrati otvorene gornje ormariće koji će učiniti interijer prostranijim.

 

Kuhinja u obliku slova U

 

Kako urediti kuhinju u obliku slova U? Funkcionalni razmak velike kuhinje zahtijeva dobar raspored. U kuhinji tipa U, setovi kuhinjskog namještaja raspoređeni su duž dva duža zida i jednog kraćeg. Najbolje je postaviti štednjak i hladnjak jedan nasuprot drugome i montirati sudoper u kut. Ako kuhinja ima prozor, dobro je postaviti radnu ploču ispod njega. Uobičajeni postupak je postavljanje visokog namještaja na jednu stranu kuhinje, npr. za pećnicu ili mikrovalnu pećnicu i viseće ormare, a na drugoj strani za postavljanje nižih ormara, koji se sastoje samo od donjih ormara. Ovakav oblik kuhinje tipa U najbolje će pristajati u prostranom, pravokutnom prostoru koji je obložen prozorima tzv. otvorenom prostoru.

 

Kuhinja u obliku slova G

 

Kuhinja u obliku slova G je kuhinja s takozvanim poluotokom. U takvoj formi ormari stoje uz sva tri zida, a stolna ploča je povezana s njima i stoji uz četvrti zid. Može se nalaziti na sličnoj visini kao i ormari, ali za modernizaciju prostorije možete je učiniti mnogo višom. Rješenje tipa G obično se preporučuje za prostrane interijere i omogućuje pohranu velikih količina posuđa i aparata. Kao i u L rasporedu, imate puno kutova na raspolaganju. Ako je kuhinja uređena prema ovom aranžmanu zaista prostrana, u sredini može biti puno slobodnog upotrebljivog prostora - u ovom slučaju, vrijedi tamo umetnuti stol i tako spojiti kuhinju s blagovaonicom.

 

Kuhinja u dva reda

 

U dvorednoj kuhinji, ormari se nalaze u dvije paralelne linije - jedna pored druge. Ispod jednog zida treba biti sudoper, radna ploča i štednjak, dok pored drugog hladnjak i dodatne radne ploče za pripremu hrane. Udaljenost između dva reda ormara treba biti najmanje 90 centimetara, što vam omogućuje da slobodno otvorite vrata i izvučete ladice. Dvoredni raspored je prikladno rješenje za kratke, ali široke kuhinje. Mala prostorija vjerojatno neće biti dobro mjesto za dvoredni aranžman.

 

Stol i stolice za kuhinju

 

Koje će stolice i stolovi odgovarati u kuhinjski prostor uvjetovat će nekoliko čimbenika. Na to obično utječe količina slobodnog prostora, odnosno veličina same kuhinje. Drugi čimbenik je vrsta kuhinjskog namještaja. Da biste odabrali pravi stol i udobne stolice koje odgovaraju cijeloj kuhinji, potrebno je obratiti pažnju na boje, vrstu materijala i moguće presvlake. Posljednji element koji određuje izbor određenog modela stola i stolica su vaši specifični ukusi i potrebe. Ploča bi trebala biti usklađena s brojem članova kućanstva, što ih je više, to bi stolna ploča trebala biti veća. Ako nemate previše prostora, a stalo vam je do velikog stola, možete odabrati onaj s praktičnom funkcijom rasklapanja.

 

Sažetak

 

Funkcionalan i elegantan raspored kuhinjskog interijera za mnoge od nas pravi je izazov. Prilikom planiranja ovog pothvata razmatramo različite mogućnosti, tražimo inspiraciju i ideje koje bi omogućile čovjeku da stvori savršenu kuhinju po pristojnoj cijeni.

Brojni blogovi, savjeti profesionalaca, inspiracije dekoratera interijera vrlo se često temelje na namještaju po mjeri. Međutim, ne žele svi i ne mogu si priuštiti takvu investiciju. Dakle, ako tražite ideju za praktičan i elegantan raspored kuhinje, svakako posjetite našu trgovinu Emmezeta. Za vas imamo zanimljive prijedloge kuhinjskih setova, zahvaljujući kojima ćete organizirati i urediti kuhinjsku zonu.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!