locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako postaviti daske na terasi

Objavljeno: 2022-03-04 14:05:16
Kategorija: Blog

 

Terasa je produžetak naše kuće, a u toplim danima omiljeno mjesto ovisno o kako kojoj prilici, ali uglavnom za opuštanje na svježem zraku. Međutim, kako bi mogli u potpunosti uživati u njoj, potrebno ju je pravilno urediti, obraćajući posebnu pažnju na pod. Trenutno se umjesto porculanskih pločica sve češće postavljaju različite vrste dasaka i podesta. koja će i kakva vrsta podloge za balkon i terasu će se najčešće odabrati? Je li moguće postaviti daske na terasi bez pomoći profesionalca? Evo naših prijedloga!

Daske koje se koriste za izgradnju površine terase tople su na dodir i ugodne oku. Osim što daju udobnost i lijepo se stapaju s prirodnim okruženjem vrta, mogu se odlikovati visokom izdržljivošću. Možete birati između čvrstih dasaka, kao i kompozitnih ploča i platformi. Bez obzira na to koje rješenje odaberete, zapamtite da će samo ispravna ugradnja poda, slijedeći građevinske propise osigurati njezin lijep izgled, produžiti vijek trajanja i voditi brigu o sigurnosti korištenja.

Da su pripreme bitne - složit ćete se s nama da jesu!

 

 Daske na terasi - drvene ili kompozitne?

 

Drvene daske za terasu su prirodan i plemenit materijal, ali treba se sjetiti njegove cikličke impregnacije. To je zbog činjenice da drvo ima higroskopna svojstva, pa upija vlagu i vodu, što može uzrokovati njegovo savijanje i truljenje. Za zaštitu drvenih dasaka koristi se impregnacija kao što je lak ili ulje za drvo. Podloge za terasu mogu biti izrađene i od crnogoričnog drva (bor, smreka, europski ili sibirski ariš) kao i egzotičnih vrsta. Egzotično drvo (na primjer, merbau ili bangkirai) izdržljivije je i otpornije na promjenjive vremenske uvjete, ali ima karakterističnu boju koja se neće svidjeti svima.

Kompozitne ploče i  podesti za terase savršeno oponašaju drvene daske, dok su za razliku od njih ujednačen materijal, ne zahtijevaju impregnaciju, nemaju krhotine i izuzetno se lako čiste. S vremenom mogu nepovratno promijeniti boju, osim toga, u vrućim danima jako se zagrijavaju, pa se lako opeći. Kompozitne ploče obično imaju izbrazdanu površinu, koja umjesto glatke strukture ima utore koji omogućuju ispuštanje kišnice s terase.

 

Polaganje drvenih dasaka na terasu - kako se može ispravno učiniti?

 

Najbolje je početi s polaganjem za vrijeme suhog i toplog dana, dovoljno rano kako bi bili sigurni da će radovi završiti prije mraka. Prije početka rada vrijedi pripremiti sve potrebne alate, materijale i pribor za montažu. Važno je imati najmanje 10% viška dasaka i čuvati ga u originalnoj ambalaži ili ga stisnuti remenima nakon raspakiravanja (daske ne smiju stajati labave, jer se mogu iskriviti).

 

 

Priprema podloge za stvaranje drvene terase

 

Drveni i kompozitni podovi namijenjeni za vanjsku uporabu pričvršćeni su na grede. Međutim, način ugradnje ovisi o vrsti podloge.

Prva mogućnost je korištenje betonske glazure, glatka je i tvrda te pruža stabilnu potporu konstrukciji. Međutim, ne dopušta slobodan odljev vode, pa je potrebno voditi brigu o odgovarajućem padu (1-2%). Tako pripremljena podloga pogodna je za polaganje greda.

Druga najčešće korištena metoda pretpostavlja izgradnju terase u potpunosti ili djelomično na tla. Pružajući čvrstu podlogu za grede, je ono tlo koje je pomiješano s šljunkom ili izliveno betonom i pijeskom (u omjeru 1:3). Pod temeljnim premazom pripremljenim na ovaj način treba postaviti netkanu tkaninu kako bi se zaštitila od rasta korova. Da bi konstrukcija bila dovoljno stabilna, betonski blokovi dodatno se postavljaju između tla i greda.

 

Napomena! Čak i ako se odlučite za betonsku ploču, nemojte stavljati grede izravno na nju. Ne zaboravite staviti jastučiće od ne-upijajućih materijala ispod gredica, na primjer, gumenu ili drugu vodootpornu plastiku. Također možete koristiti posebne nosače za poboljšanje ventilacije cijele konstrukcije.

 

Polaganje grede - Savjeti koji će vam pomoći

 

Strukturne grede dizajnirane su za izolaciju donje površine dasaka za terasu od tla. Bez obzira na to jesu li položeni na betonsku ploču ili blokove, potrebno ih je trajno pričvrstiti na podlogu tiplama ili vijcima od nehrđajućeg čelika. Grede se fiksiraju paralelno jedna s drugom tako da udaljenost između redova nije veća od 45 cm. Ispravan razmak gredica, koji uvelike ovisi o poprečnom presjeku ploče, jamči odgovarajuću potporu podu terase i sprječava deformaciju drvenih ploča, čak i ako vrtni namještaj vrši veliki pritisak na njih. S druge strane, ispravna odvodnja vode osigurava raspored greda paralelno sa smjerom otjecanja vode.

Prilikom postavljanja terase vrlo je važno uzeti u obzir gustoću grede te odabrati grede gustoće slične pločama za terasu. Na primjer, egzotično drvo se ne kombinira s izvornim drvom, koje se ponaša potpuno drugačije pod utjecajem promjena temperature ili vlažnosti zraka. Iz istog razloga ne koriste se kompozitne grede s daskama od prirodnog drva.

 

 

Ugradnju ploča na terasi potrebno je dobro isplanirati

 

Prije fiksiranja dasaka, pobrinite se da je materijal u redu - provjerite da nisu oštećene i da dolaze iz istog izvora (inače mogu postojati razlike u zrnu i boji ploča). Početak postavljanja drvenog poda terase znači prihvaćanje tehničkog stanja proizvoda i gubitak mogućnosti reklamacije.

Daske za terasu pričvršćuje se za grede pomoću vijaka od nehrđajućeg čelika, održavajući udaljenost od najmanje 2 cm od ruba daske i najmanje 3 cm od prednje strane (time se izbjegava savijanje drva). Prije toga je potrebno napraviti preliminarno bušenje bušilicom promjera manjeg od vijaka. Duljina vijaka treba biti najmanje dvostruko veća od debljine daske.

Važno je znati da pomoću odgovarajućeg rasporeda ploča (okomitih ili paralelnih s ulaznim vratima) možete optički ispraviti oblik terase, na primjer, "proširiti" dugu i usku terasu, čineći je simetričnijom. Važno je napomenuti da ploče uvijek moraju stajati okomito na grede, pa biste o tome trebali razmisliti prije početka montaže.

Zbog tendencije drva da promijeni volumen pod utjecajem vremenskih uvjeta, između pojedinačnih dasaka na terasi mora se održavati minimalna udaljenost od 6 mm. S druge strane, spojevi sa zidovima ne smiju biti manji od 1 cm.

Nakon završetka montaže, površine dasaka treba očistiti, a zatim impregnirati prethodno odabranim preparatom. Nakon toga ostaje samo uživati u dobro obavljenom zadatku i uživati u zasluženom odmoru na svježem zraku.

 

 Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!