locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako urediti hodnik – i o tome treba misliti!

Objavljeno: 2022-03-01 13:37:29
Kategorija: Blog

 

Kako funkcionalno i elegantno urediti hodnik? To je jedno od najčešće postavljanih pitanja u području uređenja interijera. Hodnik je prostorija koju nije lako urediti, obično uska, mala, tamna i dosadna. Samo su neki dovoljno sretni da se mogu pohvaliti prostranim i svijetlim hodnikom. Za sve one kojima je san uređenje malog hodnika, pripremili smo kratki vodič. Predlažemo na što treba obratiti posebnu pažnju pri dizajniranju interijera hodnika, koji namještaj odabrati i koje boje koristiti za optičko povećanje prostora.

 

Kakav namještaj odabrati za uređenje hodnika?

 

Namještaj je uvijek najvažniji element dizajna interijera. Kakav bi trebao biti namještaj za male hodnike? Prije svega, kompaktan i funkcionalan. Tamo gdje nije moguće montirati veliki ormar, modularni namještaj ili setovi namještaja najbolje će pristajati. Uz njihovu pomoć možete urediti bilo koji dio prostorije bez pretjerivanja. Koji bi elementi trebali biti u svakom hodniku? Ovo je najvažniji namještaj za hodnik:

 

Ormari i garderobe za hodnik

 

Kod uređenja hodnika u stanu ili u privatnoj kući, najvažniji je vješt izbor namještaja. Ormari za hodnik ne bi trebali biti ni preveliki ni previše masivni, jer će preplaviti prostor i učiniti da izgleda još manji. Ormari i garderobe za hodnik trebaju biti nešto plići od klasičnih. Proizvođači namještaja nude cijeli niz modela i veličina ormara, da svatko može pronaći savršen komad namještaja za svoj interijer. Trebalo bi odabrati namještaj s kliznim vratima, koja su mnogo praktičnija od onih klasičnih kako bi stvarno uski hodnik učinili ergonomskim i funkcionalnim.

Zapamtite da namještaj u hodniku ne bi trebao samo šarmirati atraktivnim izgledom, već prije svega služiti funkcionalnošću!

 

Komode za hodnik

 

Moderan hodnik u zgradi je prostorija u kojoj nema mjesta za veliki ormar, na njegovo mjesto pojavljuju se komode za hodnik. Komode za hodnik su elegantno i iznimno praktično rješenje u uređenju malih prostora. Oni pomažu organizirati i praktički pohraniti cipele, šešire, šalove, rukavice, kao i male kućanske aparate. Mali hodnik s komodom i velikim ogledalom odmah iznad nje je rješenje koje će osvijetliti i optički povećati unutrašnjost. Važno je zapamtiti da su ogledala nezamjenjiv element dekoracije bilo kojeg uskog hodnika. Treba misliti o tome kako utječu na cjelinu, jer njihov učinak može biti stvarno spektakularan.

 

Ormarići za cipele u uskom hodniku

 

Mali, uski hodnik može se pretvoriti u pravu smetnju. Tamo gdje stvarno trebate svesti količinu namještaja na minimum, možete razmišljati o ormariću za cipele s elegantnim tapeciranim sjedalom i vješalicama. Takav višenamjenski i istodobno kompaktan komad namještaja elegantno će urediti mali interijer stana u zgradi. Ako se, osim toga, postavi u blizini ulaznih vrata, postat će izvrsno mjesto za pohranu kaputa i jakni. Ormarići za cipele će se naći na popisu "must have" elemenata svakog hodnika.

Ormarići za cipele koji pomažu u održavanju reda u hodniku jedan su od dokazanih načina uređenja malih i velikih hodnika u kući.

 

Rasvjeta u malom hodniku

 

U svakom malom i velikom interijeru rasvjeta igra važnu ulogu. Odabir prave rasvjete za mali prostor ima dvostruko značenje. Pravilno osvijetljen interijer ostavit će dojam da je mnogo veći nego što stvarno jest. Prilikom odabira svjetiljki za hodnik, razmislite o ugradnji nekoliko neovisnih točaka svjetlosti. Uz stropnu svjetiljku mogu se nalaziti zidne svjetiljke, podne svjetiljke ili dekorativna LED rasvjeta, npr. na ogledalu, ormariću ili osvjetljavanje stropa.

 

Kako obojiti hodnik - boje idealne za male interijere

 

Već je dugo poznato da atmosferu interijeru grade boje. U malom interijeru idealni su glatki zidovi obojeni prigušenim bojama. Odaberite svijetle boje kako bi se prostor optički povećao. Mali hodnik u tamnoj boji, izgledat će manji i neodoljiv. Ako baš želite boje boje malom hodniku, neka budu u priboru, ukrasima i dodacima. Zapamtite, ponekad je manje bolje! Mali hodnik zahtijeva poseban tretman i vrlo pažljiv odabir boja, namještaja, rasvjete i pribora.

Svijetla povećava - to je odavno poznato a koristi se i danas. Što je s povećanjem? Recept za mali, uski hodnik bit će kontrasti. Ako je hodnik uzak i dug, obojite uže zidove u nešto tamnijim bojama  što će omogućiti da se prostor vizualno proširi. Ako vam je stalo da se prostor optički poveća, ne zaboravite obojiti strop u boji zidova.

 

Što je sa zidovima i bojama za male interijere?

 

Ako stvarno želite da zidovi u hodniku budu ukrašeni i izloženi, možete odabrati jedan od završnih materijala namijenjenih površini zidova. Vrijedi postaviti ploče od punog drva, prirodni kamen, tapete s vertikalnim prugama, pločice u svijetlim bojama. Bilo koja obloga isplatit će se, bit će dobro rješenje pod uvjetom da se koristi na jednom od zidova. Korištenje tapeta, pločica ili drva na velikom području može uzrokovati učinak preplavljenosti.

Ako odlučite odabrati tapetu, odustanite od blještavih i raznobojnih uzoraka koji mogu preplaviti umjesto stvoriti pozitivan dojam. Odaberite krem pozadinu u neutralnoj boji ili s uskim uzdužnim prugama. Ova vrsta zidne obloge dobro će pristajati u hodniku u stilu glamura.

Praktična i moderna opcija u malim hodnicima je obnova zidnih obloga. Ispada da ga uopće nije potrebno rastavljati - promjena boje u bijelu ili svijetlo sivu je dovoljna, uvest će skandinavsku atmosferu u interijer i dodatno povećati i uljepšati interijer.

Mali, moderan hodnik u oblogama može biti ukrašen modernim, šarenim vješalicama ili elegantnim ogledalima.

Zapamtite da je hodnik prva prostorija u koju ulazi svaki od vaših gostiju, zato razmislite o njegovom dekoru i uredite ga tako da s jedne strane bude funkcionalan, a s druge oduševljava!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!