locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kako urediti sobu za učenika?

Objavljeno: 2021-10-20 10:17:28
Kategorija: Blog

Top savjeti za svakog školarca

Soba svakog djeteta, a prije svega učenika, treba biti organizirana smisleno i praktično. Dobro bi bilo da mlada osoba ima prostor podijeljen na zone, da zna gdje može učiti, koji je kutak sobe namijenjen igri, a koji dio sobe namijenjen spavanju. Svaki početak školske godine pravi je izazov za najmlađe i može uzrokovati da se dijete osjeća tjeskobno i nervozno. Zato je vrijedno pomoći najmlađima da se pripreme za početak ovog važnog razdoblja za njih i organiziraju sobu što funkcionalnije i ugodnije.  Ako ste u procesu obnove i pitate se na što obratiti posebnu pažnju prilikom uređenja sobe za mlade,  predlažemo da pročitate naš članak. Imajte na umu da je vrijeme učenja jednako je važno kao i vrijeme odmora, za odraslu osobu i za dijete. Stoga ne bi bilo dobro urediti učeničku sobu bez prethodno pripremljenog plana i organizacije. Što je sve potrebno uzeti u obzir? Kako organizirati kreativnu sobu za učenje? Pročitajte savjete koji će vam pomoći!

Soba - prostor koji bi trebao biti za učenje

Učenička soba trebala bi biti opremljena dobro organiziranim prostorom kako bi se olakšalo učenje. Stol i udobna stolica osnova su za vaše dijete kako bi napravilo domaću zadaću ili pročitalo lektiru. Stolove za djecu odnosno stolove za mlade treba prilagoditi djetetovoj visini i samoj figuri. Standardne dimenzije  dječjih stolova variraju između 74 i 77 cm. Međutim, kada mlada osoba započne svoje obrazovanje, raste brzo, pa je vrijedno predvidjeti potrebu za podešavanjem radne površine i povećanjem visine tijekom vremena. Podešavanje visine stola omogućuje vam da ga zaštitite od nepravilnog sjedenja i bolova u leđima. Prilikom podešavanja visine stola provjerite da li je dijete u uspravnom položaju, može li postaviti ruke na stol savijene u laktu pod pravim kutom i da njegova koljena tvore kut od 90 stupnjeva. Noge bi trebale udobno stajati na podu.  Gaming stolovi za igrače također bi trebali proći ovaj mali test udobnosti, bez obzira radi li učenik domaću zadaću ili provodi vrijeme zabavljajući se, kako bi kralježnica bila u ravnom položaju a ruke čvrsto položene na radnoj površini.

Vrlo važno pitanje je i dimenzija radne površine. Ako u sobi postoje dva odvojena sjedeća mjesta, radni stol samo za učenje može biti uzak. Na njega će stati predmeti potrebni za učenje: razna pomagala, kalkulator, pernica i knjige. U slučaju da će učenik na istom stolu raditi domaću zadaću i igrati se na računalu, trebali biste osigurati malo više prostora na stolu, jer će na stolno računalo biti priključeno prijenosno računalo, miš ili tipkovnica. Dobro je odabrati stol minimalne širine 120 cm.

Drugi važan element u sobi za marljive učenike je udobna i udobna uredska stolica. Uredske stolice najčešće su  dostupne u drvenim modelima, presvučene tkaninom i obložene pjenom na mjestu za sjedenje te kotačićima. Ponekad  tradicionalni namještaj zamjenjuju stolice za igranje, iako se ne preporučuju za učenje. Naslon stolice trebao bi biti potpora za cijelu duljinu leđa, uključujući i vrat. Vrijedno je uložiti u modele koji imaju blage izbočine u predjelu leđa, jer su posebno profilirani i prilagođeni djetetovoj silueti. Stolica bi trebala biti mekana i njezina visina podesiva. Mogućnost podešavanja omogućuje da stolicu prilagodite stolu, a štoviše - omogućuje vam da koristite sjedalo dugo vremena, čak i kada učenik odraste. Kao što možete vidjeti, soba učenika, a posebno mjesto za učenje, zahtijevaju dobar raspored i preispitivanje mnogih drugih pitanja u organizaciji sobi. Zona za učenje trebala bi biti najvažnija za svaku dječju sobu.

Dobar san je važan dio ako je u dječjoj sobi

Pravilna priprema mjesta za učenje je nešto iznimno važno, ali mjesto za odmor je jednako važno. Svako dijete brže i radije uči kada je opušteno i odmorno. Soba učenika  trebala bi biti opremljena udobnim krevetom u kojem će se dijete opustiti i odmoriti. Krevete za djecu treba odabrati tako da budu prilagođeni dobi i visini. Krevet ne može biti kraći od 90 cm, a duljina madraca trebala bi biti veća od visine djeteta za najmanje 25 - 30 cm.  Madraci su bitni kao i kreveti. Krevet mora imati udoban madrac na kojem će se dijete moći opustiti. Najbolje je koristiti madrac srednje tvrdoće, u koji dijete neće utonuti previše duboko, ali koji mu u isto vrijeme neće biti previše tvrd. Tijekom dana možete u idealnom slučaju prekriti krevet mekim prekrivačem tako da učenik može kratko odmoriti na njemu. Odabirom zanimljive tkanine možete modernizirati interijer sobe.

Prostor za aktivnosti i igre

Sobe za marljive učenike, a prije svega dječje sobe, trebale bi imati mali kutak za igranje. Drugačija je logika uređenja u studentskoj sobi. Uređenjem sobe najmlađih trebalo bi osigurati mjesto za igru i mjesto gdje će stajati igračke, igre, bajke, slikovnice, fotografije, figurice, ali i udobni tabure ili sofe, gdje će najmlađi moći provoditi svoje slobodno vrijeme. Police na kojima će stajati najčešće korištene igračke i igre trebaju biti prilagođene visini na koju dijete može podići ruke. Sav dječji namještaj treba prilagoditi tako da u sredini sobe ostane slobodan prostor, jer se najmlađi vole igrati na podu, sjedeći na mekom tepihu tijekom igara. U studentskoj sobi ima manje igračaka, ali je jednako potrebno mjesto za druženje, za čitanje, za pisanje.

Kako urediti sobu za učenika - ostali savjeti za bolje dječje sobe

·        Dječja soba treba imati odgovarajuću rasvjetu. Nije dovoljna viseća lampa, pobrinite se za bočno svjetlo ili stolnu lampu. Rasvjeta i važna!

·        Dobro osvjetljenje tijekom čitanja temelj je dobar vid.

·        Vodite brigu o šarenim ukrasima. Najmlađi vole zanimljiv dizajn koji im pomaže razviti maštu. Na zidu možete postaviti samoljepljive slike, koje po mjeri možete pronaći  na Internetu. Također možete kupiti dodatke ovisno o interesima vašeg djeteta. Primjer bi bila svjetiljka u obliku automobila ili set namještaja nalik princezinom dvorcu. Takve inspiracije za najmlađe mogu biti savršene za opremanje osobnog prostora!

·        Soba za učenika opremljena dječjim komodama, dječjim ormarima ili policama za djecu mora biti prilagođena njihovoj visini. Namještaj koji stoji uz zid trebao bi djetetu omogućiti da dođe do svakog dijela ormara.

·        Soba za učenika smještena u potkrovlju trebala bi imati stol ispod krovnog prozora. Prirodno svjetlo uvijek je najbolje za oči, a prozor blizu zone za učenje omogućit će pristup svježem zraku.

·        Djeca vole šarene kartice, flomastere i naljepnice koje mogu zalijepiti u bilježnice ili knjige. Stoga je važno da je studentska soba opremljena organizatorima i šarenim uredskim pomagalima.

·        Plutena ploča! To je nešto što svaka mlada osoba voli. Na nju, djeca mogu pričvrstiti svoje inspiracije, najnovije ideje ili popis zadataka koje treba obaviti za sljedeći tjedan.

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i prijavite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!