locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koje povrće pripremiti na roštilju?

Objavljeno: 2022-04-29 10:50:36
Kategorija: Blog

 

Velikim koracima približava se omiljena sezona većini ljudi. Vrijeme za kojim ste čeznuli u dugim zimskim večerima i čiji dolazak čekate s nestrpljenjem. O čemu je riječ? O sezoni roštiljanja s obitelji, koji je u posljednjih nekoliko godina postao gotovo "nacionalni sport".  Prije nego što počnete roštiljati, vrijedi se pripremiti ne samo tehnički, već i kulinarski. Moderni vrtni roštilji pružaju nevjerojatne mogućnosti koje vrijedi znati koristiti.

Pitate li se čime iznenaditi svoje goste tijekom prvog zajedničkog sastanka uz roštilj? Odlučite se za pripremu povrća na roštilju! Lagano, svježe i hrskavo, oduševit će vaše najmilije i učiniti vaše opuštanje u vrtu ugodnijim. Kako ih peći na roštilju? Čime ih začiniti? Pročitajte članak i saznajte!

 

 

Koje je povrće na žaru najbolje?

 

Postoji grupa povrća koja je idealna za roštiljanje. Uz njihovu pomoć stvorit ćete jela na kojima bi vam mogli pozavidjeti kuhari. Zapamtite jedno zlatno pravilo. Ne treba se držati pravila! Paprike ili tikvice na žaru više nisu veliko otkriće, moda za pečeni krumpir prošla je s pojavom mode da budete fit. Pa što baciti na rešetku? Koje proizvode odabrati za roštilje na ugljen, a koje za plinske roštilje? Evo nekoliko provjerenih recepata za povrće na žaru! Njihova prednost je jednostavnost izvedbe i izvrstan okus koji će svi vaši gosti pamtiti, a i sami ćete se uvjeriti da se povrćem mogu zamijeniti mnoga mesna jela.

 

 

Pohana cvjetača na žaru

 

Potrebni proizvodi: 1 glavica cvjetače, 1 jaje, mlijeko, krušne mrvice, sol i carry.

Prije pečenja izrežite cvjetaču na velike kriške debljine oko 1 cm. Ne brinite o otpalim cvjetovima - možete ih kasnije iskoristiti, na primjer, za izradu ukusnih ražnjića. U dubokom tanjuru ili zdjeli pomiješajte jaje i mlijeko. Na drugom tanjuru pripremite krušne mrvice. Kriške cvjetače lagano posolite i pospite curyjem. Zatim cvjetaču umočite u jaja i uvaljajte u krušne mrvice. Povrće pecite na žaru nekoliko minuta dok krušne mrvice ne postanu hrskave i zlatne. Cvjetača ima najbolji okus kada je dobro pečena izvana i tvrda iznutra. Gotovu cvjetaču poslužite s omiljenim umakom od vrhnja i začinskog bilja. Uz karfiol idealno odgovara i drugo povrće, tako da od cvjetova koji su otpali tijekom rezanja možete pripremiti ražnjiće, koji će biti ukusan dodatak glavnom jelu.

 

Šparoge na žaru u slanini - zanimljiva ideja za povrće na žaru

 

Potrebni proizvodi: svježe šparoge, slanina narezana na tanke kriške, sol i papar.

Šparoge su izuzetno graciozan proizvod, savršene za roštilj. Njihova priprema je vrlo jednostavna, dovoljno je odrezati bijele krajeve povrća i namočiti u slanoj vodi 60 minuta. Nakon toga svaku šparogu temeljito osušite, a zatim zamotajte u kriške slanine u omjerima 1 kriška na 2 šparoge. Šparoge stavite na roštilj i pecite okretanjem svakih nekoliko minuta. Maknite s rešetke kada slanina počne crveniti. Ako niste zadovoljni klasičnim rješenjem – pospite ih ribanim parmezanom, koji će pojačati okus jela.

 

Bob na žaru

 

Potrebni proizvodi: mlade mahune boba, sol, žuti sir, balzamični ocat.

Mladi bob na žaru gurmani nazivaju zelenom delicijom. Zelene mahune, koje se mogu ubrati već u lipnju, treba temeljito oprati i osušiti, zatim staviti na roštilj i tostirati nekoliko minuta sa svake strane. Nakon uklanjanja mahuna s roštilja, nježno ih razrežite i izvadite zrnca boba. Začinite po ukusu s malo soli i svježe mljevenog crnog papra i pospite grubo ribanim žutim sirom. Da biste poboljšali okus, treba dodati nekoliko kapi balzamičnog octa ili klasičnog umaka vinaigrette. Bob na žaru može se poslužiti kao zasebno predjelo ili, na primjer, kao dodatak ribljim jelima.

 

 

Bundeve u glavnoj ulozi

 

Kraj ljeta je vrijeme povrća u obliku tikve. Patlidžan i tikvica naprosto su stvoreni za roštiljanje i sigurno svaki kuhar zna barem desetak načina za njihovu pripremu.

Drugo ukusno povrće za rešetku su kukuruz i paprika. Rutinski dodavani ražnjićima, oni mogu biti glavni u vašem jelovniku s roštilja. Odličnog su okusa u nadjevenoj verziji, ispunjeni aromatičnim nadjevom od mljevenog mesa, luka i češnjaka te začinjeni svježim ružmarinom i posuti žutim sirom ili parmezanom. Iako njihov oblik podsjeća na sarme s kupusom, punjene paprike mogu se poslužiti i sa salatama, rižom, kao i aromatičnim i jednostavnim umakom, pripremljenim od peršina, kopra, vlasca i nekoliko žlica kiselog vrhnja ili grčkog jogurta.

 

Kako peći tikvice na žaru?

 

Tikvice mogu oduševiti. Međutim, postoji jedan uvjet - recept za njihovu pripremu različit od svih. Povrće na žaru ne mora biti dosadno. I sam roštilj daje velike mogućnosti u tom pogledu. Kako ispeći tikvice na roštilju kako biste oduševili goste? Možete koristiti recept za tikvice punjene šunkom, maslinama i žutim sirom. Priprema povrća je vrlo jednostavna. Tikvice prerezane na pola. Izdubite jame i dio pulpe. Šunku i masline narežite na kockice, nanesite na pripremljeno mjesto u sredini povrća i pospite naribanim žutim sirom. Povrće pecite na žaru dok se sir lagano ne otopi.

 

 

Kako poslužiti povrće sa žara?

 

Povrće sa žara može se jesti odmah nakon skidanja s roštilja, ali njihov okus možete pojačati pomoću raznih umaka i dipova. Uz povrće na žaru najprikladniji su umaci na bazi jogurta, uz dodatak začinskog bilja i omiljenih začina. Zanimljiva ideja koja može diverzificirati okus i začiniti povrće sa žara može biti svježi sir s malo češnjaka, luka i origana. Ova jednostavna kombinacija stvara kremasti umak, kojemu origano daje talijanski karakter. Povrće sa žara također se dobro slaže s mozzarellom, maslinama, češnjakom. Možemo ih poslužiti u obliku salate kao dodatak vašem omiljenom mesu ili kao samostalno jelo.

 

Dobar roštilj je uspješan roštilj

 

Već znate koje vrste povrće treba odabrati za roštilj. Vrijeme je da razmislite o odabiru prave opreme. Roštilji na ugljen, plinski roštilji, betonski roštilji, električni roštilji, kao i potrebna oprema za roštilje, odnosno rešetka, hvataljke ili vilica za okretanje - to su elementi bez kojih je uspješno roštiljanje nemoguće. Zapamtite da je recept za ukusno povrće za roštilj također učinkovita oprema.  Ako svoje roštiljanje želite učiniti još ugodnijim, svakako posjetite naše trgovine. Nudimo širok izbor vrtnih roštilja i svih potrebnih dodataka za roštilj. Kod nas možete također pronaći vrtne bazene, vrtne trampoline, viseće mreže, dječje vrtne igračke i još puno toga uz što će vaše slobodno vrijeme biti kvalitetno iskorišteno.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!