locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koji kuhinjski stol će se savršeno uklopiti u vašu kuhinju?

Objavljeno: 2022-03-17 13:56:26
Kategorija: Blog

 

Teško je pronaći funkcionalnu kuhinju čak i bez malog stola, za kojim možete doručkovati, piti jutarnju kavu, u slučaju potrebe, koristiti ga kao dodatnu radnu ploču. Što tražiti pri kupnji ovog praktičnog kuhinjskog namještaja? Kako odabrati stol za malu kuhinju da bi dobro ispunjavao svoju ulogu i ne zauzimao previše prostora?

 

Kako odabrati pravu veličinu stola za kuhinju?

 

Cijela obitelj treba biti smještena za kuhinjskim stolom, tako da sve ovisi o broju članova kućanstva. Trebalo bi postojati najmanje 40-50 cm slobodnog prostora po osobi - tako da može slobodno manevrirati rukama dok jede obroke i 50-60 cm kako bi slobodno odmaknuli stolicu i ustali od stola.

Ploča stolna treba biti dovoljno široka da na nju stane ne smo posuđe, već i poslužena jela. Osim toga, obratite pažnju na visinu stola - tipičan kuhinjski stol visok je 70-75 cm.

Toliko o teoriji. U praksi, gotovo nitko nema kuhinju dovoljno veliku za smještaj seta kuhinjskog namještaja i stolica i stola za blagovanje u kuhinji u punoj veličini. Funkciju blagovaonice stoga obavlja dnevni boravak, dok se mali stol u kuhinji uglavnom koristi za brzo grickanje nečega prije izlaska iz kuće.

U maloj kuhinji, veličina i oblik stola diktira kuhinjski namještaj. Kompaktni stol najčešće se postavlja uz zid, ili u kut, gdje je prikladno zamijeniti stolice klupom u obliku slova L. Praktično rješenje za malu kuhinju neće biti stol na razvlačenje ili okrugli stol koji stoji usred slobodnog prostora i zauzima puno vrijednog prostora. Ove vrste stolova mogu se koristiti samo u velikim kuhinjama i kuhinjama otvorenim prema dnevnom boravku.

 

Kuhinjski stolovi za male kuhinje – provjerena rješenja

 

Čak i ako je površina vaše kuhinje mala i gotovo u potpunosti zauzeta kuhinjskim namještajem, to ne znači da se morate odreći kuhinjskog stola i postaviti stol u drugu sobu. Suprotno izgledu, postoji dosta mogućnosti, a u nastavku možete pronaći nekoliko savjeta. Koji stol će se uklopiti u malu kuhinju?

 

Mali zidni stol

 

To nije ništa drugo nego mali stol pričvršćen na zid u kuhinji. Odlučite li sastaviti takav stol u kuhinju, možete sami odrediti njegovu visinu. Ovisno o tome, može nalikovati klasičnom kuhinjskom stolu ili barskom stolu - zatim se objesi na udaljenosti od 110-120 cm od poda, a umjesto stolica, uz njega se postavljaju taburei i barske stolice. Takav mali stol zasigurno će dati moderan karakter kuhinji. Zidni stol ima prednost u odnosu na običan stol koji umjesto četiri noge ima dvije ili samo jednu, zahvaljujući čemu pruža puno prostora za noge.

 

Mali kuhinjski stol s preklopnom pločom 

 

Zidni stol također se može sklopiti. Ovo je idealno rješenje za vrlo malu kuhinju, u kojoj bi bilo kakav dodatni namještaj onemogućio slobodno kretanje. Pričvršćen na zid, mala ploča takvog stola spušta se svaki dan i može poslužiti kao dodatna polica - podiže se samo kada je to potrebno. Prilikom odlučivanja o takvom kuhinjskom stolu, morate se pobrinuti da nakon otvaranja oko radne površine bude dovoljno prostora za kuhinjske stolice i taburee.

 

Uski stol i mala kuhinja

 

U malim kuhinjama pravokutnog oblika, mnogo bolji će biti duguljasti stol, postavljen uz zid ili pričvršćen na njega. Takav uski komad namještaja izgleda posebno dobro ispod prozora, gdje izgleda kao produžetak prozorske daske. Trebalo bi imati širinu 60 cm, tako da ne zauzima previše prostora, ne ometa kretanje po maloj kuhinji i može poslužiti kao dodatna kuhinjska radna ploča.

 

Od čega su najčešće izrađeni kuhinjski stolovi?

 

Materijal koji se koristi u proizvodnji kuhinjskog stola ne ovisi samo o njegovom izgledu, već i o njegovim svojstvima: otpornosti na vlagu, visokoj temperaturi, mehaničkim oštećenjima i promjeni boje. Lakoća čišćenja stola je različita, što je važno jer ima stalan kontakt s tekućinama, kao što su ulje, voćni sokovi ili crno vino.

Trenutno su najpopularniji drveni i laminirani stolovi. Prvi su izdržljivi, izgledaju vrlo elegantno s jasnim drvenim uzorkom i toplom bojom, a uklapaju se u bilo koji aranžman. Također se mogu obnoviti i prefarbati, ali je potrebno njihovo periodično održavanje. Kuhinjski stol treba biti izrađen od tvrdog drveta, na primjer, hrasta ili bukve. Odabir stola od masivnog drva znači znatan trošak, ali to je dugotrajna investicija.

Mnogo manje košta stol za blagovanje od laminiranog MDF-a. Mogu uspješno oponašati drvo, a istovremeno su lakši, otporniji na visoke temperature i vlagu. Lako se čiste i ne zahtijevaju održavanje. Međutim, ako je kao rezultat korištenja kuhinjski stol oštećen ili se na njegovoj radnoj površini pojave ružne ogrebotine ili udubljenja, treba ga zamijeniti novim.

U moderne kuhinje savršeno će se uklopiti stolovi sa staklenom pločom i drvenim ili metalnim nogama. Izgledaju optički lagano, pa su idealni za malu kuhinju ili dnevni boravak. Takav stol se izrađuje se od kaljenog stakla, zbog čega ima vrlo visoku mehaničku čvrstoću. S druge strane, staklenu stolnu ploču je vrlo lako ogrebati oštrim predmetima, pa je bolje ne koristiti je kao dodatno mjesto za rad. Ove vrste stolova brzo se zaprljaju, ali je njihova glatka površina izuzetno jednostavna za čišćenje.

 

Na što još obratiti pažnju kupujući kuhinjski stol?

 

Bez obzira odlučite li se za veliki ili mali kuhinjski stol montiran na zid, prije odabira stola provjerite kakva je kvaliteta njegove izrade. Stolna ploča velikog stola trebao bi prije svega biti izdržljiva, a cijela struktura stabilna. Najbolje je da je okvir zalijepi za ploču stola i dodatno pričvrsti vijcima. U slučaju zidnog stola, trebali biste provjeriti lakoću sklapanja i rasklapanja, ili kako ga pričvrstiti na zid - čak i vrlo mali kuhinjski stol ne bi trebao imati jednu, već nekoliko točaka pričvršćivanja.

Nakon što pronađete savršen kuhinjski stol, sljedeći korak trebao bi biti kupnja sjedala. Dok se veliki okrugli stolovi i sklopivi stolovi vrlo često prodaju zajedno s udobnim stolicama, zidni stolovi namijenjeni su vrlo maloj kuhinji, u kojoj neće biti moguće pronaći prostor za tipične stolice za blagovaonicu i kuhinju. Prilikom odabira stola za kuhinju s malim prostorom, treba odmah razmisliti o praktičnim sjedalima koja su dizajnirana za male prostorije.

Jesmo li uspjeli odagnati vaše sumnje? Vrijeme je da odaberete stol i stolice koji će odgovarati vašoj kuhinji!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!