locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koji prekrivač za kutnu garnituru odabrati?

Objavljeno: 2021-12-14 14:11:16
Kategorija: Blog

Presvlake intenzivno korištene kutne garniture, osobito ako imate malu djecu ili životinje mogu nakon nekog vremena imati tragove raznih oštećenja ili mrlje. U takvoj situaciji najbolje je potražiti spektakularan kutni prekrivač u trgovinama, kojim ćete prekriti namještaj. Zahvaljujući tome, kutna garnitura će i dalje ostati ukras dnevnog boravka. Nema problema s pronalaženjem pravog prekrivača prilagođenog dekoru i drugim dodacima u sobi. Postoji veliki izbor na tržištu, međutim, obratimo pozornost ne samo na boju, već prije svega na veličinu i materijal od kojeg je izrađen kutni prekrivač.

 

Koja bi veličina kutnog prekrivača trebala biti?


Koji dio želimo prekriti


Prije nego što krenemo u kupovinu, trebali bismo odlučiti želimo li da prekrivač pokrije samo sjedalo ili naslon, a možda i strane kauča. Drugo rješenje je tretirati prekrivač kao pokrov za cijelu kutnu garnituru. Tada prekrivač može u potpunosti pokriti oštećene presvlake. Slično tome, možete "osvježiti" izgled drugog tapeciranog namještaja. Kutne garniture, sofe i trosjedi na razvlačenje za dnevni boravak, taburei za dnevni boravak, i fotelje za koje biramo odgovarajuće deke ili prekrivače, dobit će atraktivan izgled, a mi ćemo dobiti novi namještaj u kući.

 

Oblik prekrivača za kauč


U ponudi trgovina naći ćemo mnoge zanimljive dizajnerske prekrivače, koji su prilagođeni specifičnim veličinama kutova i njihovim oblicima. Stoga neće biti problema s pronalaženjem kutnog prekrivača u klasičnom L-obliku ili prilično velikom nalik na slovo U. Također možete kupiti pokrivače samo za sjedala - na primjer, jedan, dvostruki ili trostruki kut. U oba slučaja prekrivači imaju elastične trake ili vrpce, tako da ne klize s kutne garniture. Neke tvrtke pričvršćuju posebne spužve na pokrivače, koje upotpunjuju materijal u udubljenjima sjedala. Kao rezultat toga, pokrivači čak i za veliku kutnu garnituru još se bolje prilagođavaju obliku namještaja.

S druge strane, tipični prekrivači za kutne i deke nemaju ovu vrstu praktičnosti, pa bi trebalo odabrati nešto širi pokrov i staviti višak materijala ispod sjedala.

 

Savršen prekrivač za kutnu garnituru


Pravi izazov je uskladiti prekrivač sjedala sa stilom vašeg dnevnog boravka. Elementi kao što su pokrivači i prekrivači mogu donijeti mnogo šarma interijeru, pa je vrijedno pažljivo odabrati savršen prekrivač. Pravi hit u posljednje vrijeme su pokrivači od pamuka i imitacije krzna. Tijekom dana mogu se koristiti kao prekrasan ukras dnevnog boravka, a ako je potrebno navečer se njime možete ogrnuti.

Navlake za kutnu također mogu biti super rješenje za zaštitu, naravno neke sofe i kutne garniture imaju navlake koje se mogu skinuti kao i oprati u perilici, ali treba uzeti obzir da ipak većina namještaja za dnevni boravak nema tu mogućnost i potrebno je odabrati rješenje kao što je prekrivač kako bi ga zaštitili od prljavštine i oštećenja.

Čime pokriti tapecirani namještaj?

 

Koji je materijal za prekrivač najbolji?


Većina prekrivača, pokrivača i deka izrađena je od tkanina koje su mješavina različitih materijala. Na etiketi ćemo naći, na primjer, takve opise sastava pokrova: 57% pamuka, 19% lana i 24% poliestera ili 85% poliestera i 15% elastina. Na taj način materijal dobiva kvalitete koje želi proizvođač - ne samo da izgleda impresivno, već je i izdržljiv i otporan na različite vrste mrlja.

 

Poliester - periv u perilici rublja


Kutni prekrivač s dodatkom poliestera može se oprati u perilici rublja (obično na 30oC) bez straha da će se smanjiti ili izgubiti boju. Osim toga, poliesterska vlakna se brzo suše i lako se čiste. Ono što je vrlo važno, moljci ga ne vole.

 

Elastin


S druge strane, kutni prekrivač od materijala s dodatkom elastina bit će vrlo mekan i ugodan na dodir i lako se prilagoditi obliku namještaja.

 

Viskoza


Još jedan popularan dodatak koji se koristi u prekrivačima za kutne i drugi tapecirani namještaj je viskoza. Njegova vlakna čine grube materijale mnogo ugodnijima na dodir, a sintetiku - prozračnijom. Viskoza je prozračna, pa je vrlo pogodna za kožu.

 

Klasični pamuk


Ako imamo malu djecu ili kućne ljubimce, onda pri odabiru prekrivača za kutnu garnituru i za drugi namještaj (uključujući krevet naše djece), obratimo pozornost da se tkanine mogu oprati na višoj temperaturi. U takvoj situaciji najbolji će biti prekrivač od pamuka ili runa.

 

Također je vrijedno znati da neki prekrivači imaju certifikat - proizvod „Safe for Child“. To znači da u njihovom sastavu nema materijala koji bi mogli naškoditi našoj djeci.

 

Kutni prekrivač kao moderan ukras


Kutni pokrivači nude se u mnogim bojama i uzorcima. Postoje prekrivači i pokrivači u blagim, prirodnim bojama, ali naći ćemo i one izrađene od obojenih tkanina sa zanimljivim uzorcima - od cvjetnih preko geometrijskih, etno, do otmjenih. Svatko će pronaći nešto za sebe - i pristaše običnih jednobojnih tkanina i one koji traže materije s nježnim tkanjem ili uzorcima.

 

Uzorci i umjetno krzno


Za neke kupce, kutni prekrivač s uzorcima pletiva, koji također ima rese, idealan je izbor. Vrlo moderni su i pokrivači nalik krznu s mekim dlakama.

Većina prekrivača je jednostrana, ali ne nedostaje dvostranih modela. Ako se odlučimo za pokrivač, kvalitetan proizvod ne bi trebao biti providan kad se rastegne.

 

Ukrasni jastuci


Neki proizvođači u setu s prekrivačem imaju i navlake za ukrasne jastuke. Kutna garnitura također može biti ukrašena jastucima koji će biti izrađeni od drugačijeg materijala od prekrivača i u kontrastnoj boji.

 

Sažetak - praktičan kutni prekrivač


Prekrivači imaju mnoge prednosti. Učinkovito će zaštititi novi tapecirani namještaj od prljavštine i ogrebotina. Zahvaljujući tome, i moderne kutne garniture i modeli u klasičnijem stilu dugo će izgledati impresivno, i ukrašavati dnevni boravak. Prekrivač je također izvrsna ideja za promjenu izgleda oštećene kutne garniture. Tada bi trebalo odabrati pokrivač sa ušivenim elastičnim trakama ili vrpcama, koje će pokriti ne samo sjedalo i naslon, već i stranice.

 

Prekrivači koji imaju zaštitnu funkciju trebaju biti deblji, jednostavniji za održavanje, odnosno strojno perivi ili vodootporni. Ukrasni prekrivači, s druge strane, mogu biti izrađeni od tanjih materijala, jer se kutna prekrivena takvim materijalom obično ne koristi često (obavlja dekorativnu funkciju prostorije). Prije nego nabavite prekrivač zapamtite da je najlakši način da se prekrivač prilagodi ravnom kutu. Kutna-L i kutna-U, može zahtijevati da naručite prekrivač u dva dijela ili da ga sami šivate. U ovoj varijanti možete kupiti i dva jednaka prekrivača i postaviti ih na dva odvijena dijela kutne.

 

Mogućnost prilagodbe


Osim toga, kutni prekrivač, za razliku od samog namještaja, može se lako zamijeniti, prilagođavajući ga promijenjenom dizajnu interijera, pa čak i... godišnjem dobu. U jesen i zimi, meki i deblji pokrivači mogu biti poželjan dodatak, u proljeće i ljeto, na primjer, glatke tkanine s uzorcima biljaka.

Ako uređujete kuću ili stan, pozivamo vas u Emmezetu. Naći ćete širok izbor namještaja i opreme za dom u različitim stilovima i po atraktivnim cijenama. Preporučujemo vam setove za odmor, police za dnevni boravak, zidne jedinice za dnevni boravak, stolove i stolice.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!