locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koliko mjesta je potrebno za stol i stolice?

Objavljeno: 2021-11-23 10:54:11
Kategorija: Blog

 

Dobar raspored slobodnog prostora u pojedinim prostorijama kuće ili stana je osnova. U ovom slučaju, veličina je neophodna. Što učiniti kako bi se u odabranu sobu uklopili stol i stolice? Koliko je prostora potrebno za blagovaonicu ili namještaj u dnevnom boravku različitih dimenzija? Vrijedi razmotriti to već u vrijeme dizajniranja. U sljedećem članku predlažemo što tražiti.

Koliko je prostora potrebno za stol u blagovaonici ili stol za dnevni boravak? Ovo pitanje postavljaju svi koji počinju planirati uređenje svog doma. Trenutak uređenja interijera je vrlo važan, odabiremo savršen kuhinjski namještaj ili namještaj za dnevni boravak, razmišljamo o tome kako optimalno popuniti prostor kojim raspolažemo, jer naša udobnost ovisi o pravilnom rasporedu namještaja. Nažalost, zbog nesvjesnih pogrešaka, ispada da se dimenzije ne podudaraju i nije tako ugodno kao što smo željeli. Koliko prostora treba izdvojiti za stol sa stolicama, kako pravilno postaviti stolove za blagovaonicu i kuhinju?

Koliko prostora trebamo posvetiti prostoru za stol i stolice za blagovaonicu i kuhinju važno je posebno u slučaju malih prostorija. Zbog prekomjerne gužve u kuhinji ili dnevnom boravku gube funkcionalnost. Blagovaonica također ne bi trebala ostavljati dojam nereda, ali veličina pojedinih elemenata opreme i prostor između njih trebaju stvoriti skladnu cjelinu.

 

Kako i gdje postaviti stol i stolice? Glavna načela

 

Prvo, morate razmisliti o tome što će biti centar prostorije na koju treba usmjeriti pozornost. To može biti prozor terase, kamin, TV ili sami stol. Na temelju toga odredit ćete kako pravilno postaviti namještaj i koliko prostora treba biti slobodno za stol i stolice za kuhinju ili blagovaonicu.

Drugo, pri izračunavanju količine prostora imajte na umu da ima i preostalog namještaja koji će biti u sobi. Ovdje treba zapamtiti pravilo koje kaže da se namještaj ne gura na sam zid. To vrijedi i za stol sa stolicama. Odmicanje od zidova optički će povećati prostor i olakšati održavanje čistoće oko stola.

 

Također je potrebno uzeti u obzir koliko ljudi će koristiti stol, prikladno rješenje mogu biti sklopivi stolovi, kod kojih se ploča rasteže, što nam daje prostora za više osoba. Zapamtite, međutim, da čak i u slučaju takvog sklopivog stola, trebate osigurati pravu količinu prostora za pojedinačne ljude.

Dobro postavljen stol sa stolicama je komad namještaja koji će zasigurno postati centar za kućne sastanke i zajedničke obroke.

 

Koliko mjesta za stolom treba biti za jednu osobu?

 

Prije nego što kupimo stolice i stol odgovarajuće veličine, razmislimo o tome koliko prostora trebamo izdvojiti za jednu osobu? Trebalo bi predvidjeti najmanje 60 cm širine za svaku osobu. Važna je i druga dimenzija – od ruba stola do dubine stola. Ova udaljenost ne smije biti manja od 40 cm.

Jedno od najvažnijih pitanja pri postavljanju stola je njegova udaljenost od zida. Da biste mogli udobno sjesti i ustati od stola, potrebno vam je najmanje 70 cm za slobodno pomicanje stolice od stola. Također treba imati na umu da je mjesto između zida i stolice važno ne samo za one koji sjede, već i za osobe koje okolo hodaju.

Gore navedene dimenzije su minimalne. Prilikom izračunavanja prostora potrebnog za postavljanje stola, također je vrijedno razmotriti stolice za dnevni boravak, blagovaonicu ili kuhinju - njihove dimenzije i funkcionalnost.

Koliko mjesta za stolicu za stolom?

 

Kako bi se osiguralo udobno korištenje stola i stolica za blagovaonicu, nije dovoljno usredotočiti se samo na veličinu stola. Razmotrimo potrebno mjesto za određenu stolicu za stolom.

Važno je da stolice ne strše značajno izvan stola. Visina stolica trebala bi im omogućiti da se slobodno uvuku ispod stola s rukama u krilu sjedeće osobe, kao i kada osoba drži ruke na stolu. Sjedalo bi stoga trebalo biti na visini od oko 45-48 cm.

Koliko će nam prostora za stol sa stolicama trebati u praksi? Ako, na primjer, imamo kvadratni komad namještaja sa stranom od 90 cm, za udobno sjedenje trebat će nam prostor dimenzija cca 230 cm x 230 cm. Koliko je prostora potrebno za stol sa stolicama uvelike ovisi o njegovom obliku i vrsti stolica koje odaberemo.

 

Stol sa stolicama - koji odabrati?

 

Zanimalo nas je ne samo koliko prostora za stol i stolice trebate ostaviti u prostoriji, već i o ciljanom obliku. I u slučaju stola za blagovanje i za kuhinju, trebali biste odabrati takav namještaj koji će se uklopiti u stil uređenja sobe.

Kvadratni stol ili pravokutni stol savršeno se uklapa u moderne interijere, koji su poznati po svojim ravnim linijama i jasno označenim oblicima, kao i u manje interijere.

Okrugli stol zauzima više prostora od kutnih stolova. Ovu vrstu stolova odabrat ćemo za veliku kuhinju ili dnevni boravak. Koje su njegove prednosti? Proizvodi ove vrste daju osjećaj jednakosti - svaka stolica je uređena tako da možemo dobro vidjeti ostale osobe za stolom. Pojednostavljeni oblici također određuju određeno pozicioniranje stolica, koje se odnosi na veću slobodu kretanja prilikom ustajanja ili sjedanja. Možemo uzeti u obzir nedostatak da je teško postaviti takav stol, npr. u kutu sobe.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!