locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koliko mjesta za stol sa stolicama? Predlažemo optimalni raspon!

Objavljeno: 2022-01-25 11:15:18
Kategorija: Blog

 

Stol sa stolicama nezamjenjiv je element svake kuće i stana. Kada kupujete set blagovaonskog namještaja, nije dovoljno usredotočiti se na njegov izgled. Također biste trebali biti sigurni da odgovara prostoru i da će vam korištenje biti ugodno. Koliko prostora zauzimaju stol i stolice? Kako znamo koja je veličina stola optimalna i koji će nam razmak između stolica trebati? Što treba uzeti u obzir pri kupnji stola sa stolicama i kako treba postaviti stol? Prijedlozi!

Najbolje rješenje je, naravno, zasebna blagovaonica. Međutim, rijetko tko ima dovoljno prostora za zasebnu prostoriju u tu svrhu, štoviše - vlasnici stanova u zgradama često imaju problema s pronalaženjem slobodnog mjesta u dnevnom boravku ili kuhinji za stol namijenjen samo članovima kućanstva.

Stol sa stolicama ne bi trebao samo odgovarati ukusu kupca i stvoriti skladnu cjelinu s postojećim dizajnom interijera, već i osigurati udobno korištenje drugog namještaja i kretanje po dnevnom boravku ili blagovaonici.

 

Određivanje mjesta za stol i stolice - što slijediti?

 

Započnite izmjerom prostora koji imate za stol i stolice za dnevni boravak ili blagovaonicu. Ako u sobi već postoji drugi namještaj, stvar je jednostavna, dovoljno izmjeriti slobodan prostor namijenjen blagovaonici.

Ako nije potrebno, nemojte gurati stol do samog zida blagovaonice. Zašto? U ovom slučaju možete zaprljati zid, pa čak i oštetiti. Ovaj raspored stola otežava pristup dijelovima stola, osim toga, soba se tada čini manjom nego što stvarno jest. Stol i stolice za kuhinju ili dnevni boravak definitivno je najbolje smjestiti na takvom mjestu da ne izgledaju kao slučajni namještaj, već nadopunjuju dobro osmišljen dizajn interijera. Stol i stolice mogu se naglasiti postavljanjem cijelog seta u sredinu prostorije ili pak smjestiti u blagovaonicu. Kod dizajnera, česta je upotreba stola za podjelu otvorenog životnog prostora na kuhinju i prostor za sjedenje.

 

Koliko je prostora potrebno za stol i stolice?

 

Prema općeprihvaćenim pravilima, za jednu osobu (i stoga za svaku stolicu) treba postojati 60 cm za stolom, što je bitno jer takav prostor omogućuje slobodno pomicanje ruku tijekom jela (od čega je oko 45 cm standardna širina same stolice za blagovanje i za kuhinju). Kvadratni stol namijenjen za četiri osobe stoga bi trebao imati dimenzije od najmanje 60x60 cm, a u slučaju pravokutnog stola 120x80 cm. Naravno, ovo drugo rješenje je mnogo bolje jer osigurava dodatna sjedala na kraćim stranama stola, tako da će biti dovoljno mjesta i za obitelj od 6 članova.

Jednako je važna visina stola i širina koje bi trebala biti stolna površina. Imajte na umu da je za jednu osobu potrebno vam oko 40 cm dubine ploče stola, zbog čega su stolovi za blagovanje i kuhinju široki najmanje 80 cm, iako je obično 90-100 cm. Pozornost treba posvetiti ne samo veličini namještaja, već i slobodnom prostoru oko njega - preporučena udaljenost od zida ili drugog namještaja je 75 cm, dok je minimum potreban za odmak stolice i slobodno ustajanje 60 cm.

Uzimajući u obzir gore navedene smjernice, pretpostavlja se da je 4-6 stolica potrebno za stol duljine 120 cm, dok će za veliki stol za blagovanje duljine 220-240 cm biti potrebno 8 do 10 stolica.

 

Kako postaviti stol - rješenja za malu kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak

 

Pravokutni stolovi u odnosu na okrugle stolove

 

Okrugli stol može ukrasiti i klasične i moderne interijere, također ima nesumnjivu prednost komunikacije između ljudi koji ne sjede jedni pored drugih. Međutim, zauzima mnogo više prostora od kutnih stolova i morate uzeti u obzir da se ne može postaviti u kut, pa je najprikladniji za prostrane sobe.

 

Sklopivi stolovi

 

U malom dnevnom boravku ili blagovaonici, sklopivi stol sa stolicama biti će najbolji. Svakodnevno je veličina takvog komada namještaja kompaktna, ali ukoliko je potrebno, njegova stolna ploča može se povećati čak dva puta. Međutim, kada kupujete sklopivi stol, morate saznati koliko je prostora potrebno nakon što ga otvorite kao i hoćete li se i dalje moći slobodno kretati oko stola.

 

Zidni preklopni stol

 

Kako bi u odabranom prostoru smjestili kutak za blagovanje, ponekad treba odustati od standardnih rješenja. Ovaj se problem posebno odnosi na studije. Zanimljiva ideja su pultovi montirani na zid, koji se spuštaju samo za vrijeme obroka. Dostupni su u različitim dimenzijama i služe kao privremeni stol, dovoljno je samo dodati stolice.

 

Kako odabrati visinu stolica do visine stola?

 

Ako stolice kupujete odvojeno, pobliže pogledajte njihovu visinu. Optimalna udaljenost između sjedala i stola je 30 cm, pa ako je stol na visini od 75 cm, sjedalo treba biti udaljeno od poda najviše 45 cm. Također možete obaviti jednostavan test, provjeravajući hoće li se sjedeća osoba lako zavući ispod stola.

 

Koliko prostora izdvojiti za stol i stolice?

 

Na primjer, planirate kupiti pravokutni stol dimenzija 120x80 cm. U skladu s time, koliko prostora treba za stol i stolice ukupno? Uzimajući u obzir sve smjernice, najmanje 240x200 cm. Za takav stol sigurno će stati šest stolica, a razmak između stolica ovisno o njihovoj širini.

Ako vaša blagovaonica ima ukupnu površinu od 320x210 cm. Koju veličinu stola trebate uzeti u obzir? Nakon oduzimanja 60 cm za stolice sa svake strane, vidjet ćete da imate dovoljno prostora za stol dug dva metra i širok 90 cm.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!