locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Koliko prostora za stolicu treba biti za stolom?

Objavljeno: 2021-11-05 10:26:12
Kategorija: Blog

 

Imajte na umu da je dobro isplaniran prostor onaj u kojem je raspoloživi prostor optimalno iskorišten, a istovremeno ga članovi kućanstva mogu udobno koristiti. To je izazov posebno za vlasnike malih stanova. Koliko prostora zauzima na primjer kvadratni stol sa stolicama ili pak okrugli stol? Prije kupnje namještaja treba dobro razmisliti jer veliki stol nije uvijek praktičan. Upoznajte se s najpovoljnijim rješenjima za interijere različitih veličina!

 

 

Mjesto za stolicu za stolom?

 

Za stolom bi trebalo biti mjesto za svakog člana kućanstva. Ako u kući živi na primjer 5 osoba, moramo pronaći malo veći moderni stol za blagovanje!  Kupnja manjeg komada namještaja s četiri stolice samo će donijeti probleme i nezadovoljstvo. S druge strane, kupnja velikog stola s velikim brojem stolica za potencijalne goste također nije najbolja ideja - za takav namještaj za dnevni boravak potrebno je puno slobodnog prostora. U blagovaonici s malo prostora najbolje je odabrati sklopivi stol.

Pretpostavlja se da je za svaku osobu potrebno 60 cm širine za stolicu. Zato za stolom jedna osoba zauzima oko 40 cm dubine. U isto vrijeme, za mali prostor bolje je odabrati jednostavne moderne stolice za blagovanje. Ako nam je stalo do onih glomaznijih, moramo razmišljati o većoj površini stolova.

Na temelju dobivenih podataka lako možemo odrediti koji stol sa stolicama odabrati. Dimenzije stola za četiri osobe, odnosno četveročlanu obitelj bit će minimalne duljine 120 cm i širine najmanje 80 cm.

 

Koji stol sa stolicama odabrati za blagovaonicu?

Osim duljine i širine stola, također morate uzeti u obzir visinu stola. Trebao bi biti oko 75 cm, a sjedalo stolice je 30 cm ispod stola, kako bi bilo dovoljno prostora za noge. Prilikom odabira namještaja, također morate razmisliti odgovaraju li jedni drugima.

Dobro rješenje su setovi, stol sa stolicama iz iste kolekcije zasigurno će izgledati elegantno i estetski ugodno. Ako se prostor naše blagovaonice kombinira s kuhinjom, dizajn stola sa stolicama treba odgovarati drugim elementima opreme, kao što su donji kuhinjski ormarići.  Ako se povezuje s interijerom dnevnog boravka onda s namještajem u njemu, itd.

Alternativa tradicionalnoj stolici su stolice, barske stolice i stolice u stilu taburea.  Visoka radna ploča koja razdvaja interijere blagovaonice i kuhinje s takvim sjedalima izvrsna je za male stanove, gdje nema dovoljno prostora za postavljanje stola standardne veličine.

 

 

Stol sa stolicama - koliko mjesta je potrebno?

 

Nakon što utvrdimo dimenzije stola i broj stolica, vrijeme je da utvrdimo koliki prostor je potreban oko stola. Prilično česta pogreška kod uređenja malih interijera je postavljanje stola uz zid. Takav postupak trebao bi uštedjeti prostor tako da i drugi namještaj može stati u sobu. Ispada, međutim, da kuhinjski stolovi postavljeni na ovaj način nisu ugodni i vizualno su neugledni.

Da biste osigurali praktičnost korištenja treba postaviti stol tako da sa svake strane ima najmanje 70 cm slobodnog prostora. Zahvaljujući tome, svaka osoba bez obzira na dob moći će slobodno koristiti stolice i dnevni boravak.

Pretpostavimo da u dnevni boravak planiramo postaviti kvadratni stol sa stranicama 100 cm i 4 stolice. U tom slučaju moramo osigurati prostor dužine od 240 cm. Čini se puno prostora, ali je potrebno za udobnost i estetiku interijera.

 

Pravokutni, kvadratni, okrugli stol - kakav odabrati?

 

Stolovi dostupni u trgovinama razlikuju se ne samo po dizajnu i materijalima izrade, već i po obliku. Možemo birati između pravokutnog, kvadratnog i okruglog stola. Koje odabrati?

Kvadratni i pravokutni stol je tip stola koji je najpodesiviji, prikladni su čak i za male kuhinje i blagovaonice. Mogu se uspješno smjestiti u nišu bez da izgubite prostor za pomicanje stolica, pravokutni stol može se približiti zidu. Ova vrsta namještaja za kuhinju savršeno se uklapa u interijere uređene u modernom stilu - u takvim aranžmanima poželjne su ravne linije i oštri rubovi.

Okrugli stolovi su idealan izbor za veću sobu. Oni zahtijevaju više prostora sa svake strane. Sjajno izgledaju kao središnja točka u dnevnoj sobi ili blagovaonici. Okrugli stol i stolice imaju mnoge prednosti, donose osjećaj harmonije i jednakosti u interijer.

 

 

Stol i stolice - glavni ili sporedni element uređenja?

 

Prilikom planiranja dovoljnog prostora za stol, morate uzeti u obzir cijeli raspored. Prije svega, razmotrimo što će u unutrašnjosti biti središnji element dekoracije. Ako stol sa stolicama bude glavna točka, udaljenost od njegovih rubova do drugog namještaja treba malo povećati. Ovo rješenje nije samo prikladno, već i optimalno u uređenju.

Ako je središnji element drugi namještaj, npr. sofa i trosjed na razvlačenje za dnevni boravak, stol i stolice moraju biti postavljeni u odnosu na njih. Određivanje prikladnog mjesta stolu zahtijevat će dovoljno veliku udaljenost od glavne točke.

Naravno, također morate odredite ne samo mjesto za stol, već i prostor za drugi namještaj - komode za dnevni boravak, setove kuhinjskog namještaja itd.. Vrijedno je slijediti načelo minimalizma - bolje je odabrati manje stvari ili onih s manjim dimenzijama koje će biti udobne i praktične, nego zatrpati interijer nepotrebnim elementima. Tako namješteni stan zasigurno će biti funkcionalan i elegantan!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!