locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kuhinja s otokom - kako je urediti?

Objavljeno: 2021-12-21 15:06:44
Kategorija: Blog

 

Kuhinja mala ili velika - bez obzira. To je mjesto koje je srce svakog doma. To je jedno od onih mjesta gdje provodite najviše vremena. Ako volite kuhati za sebe, obitelj i prijatelje, savršeno dobro znate koliko je važno pravilno urediti i razviti kuhinjski prostor. Ovdje ništa ne može biti slučajan izbor. Kuhinjski ormarići, kuhinjske radne ploče, kuhinja i stol za blagovanje ili stolice za kuhinju i blagovaonicu moraju stvoriti praktičnu i istovremeno elegantnu cjelinu. Kako funkcionalno urediti unutrašnjost kuhinje? Kako postaviti kuhinjski namještaj i kućanske aparate kako bi se stvorio praktičan prostor? Danas vas želimo uvjeriti da dizajnirate kuhinju u kojoj će centar biti otok. Kuhinjski otok - najpopularniji trend XXI stoljeća. Ako je takvo rješenje vaš san, pozivamo vas da pročitate članak. Naši stručnjaci pripremili su nekoliko savjeta i ideja za pravilno uređenje kuhinjskog otoka.

 

Otok u otvorenoj kuhinji - zašto ga vrijedi imati             

 

Prema najnovijim trendovima, kuhinja sve više postaje otvoreni prostor za dnevni boravak ili blagovaonicu. Velike otvorene sobe sve su više birane za moderne domove. Važno je tijekom uređenja kombinirati sve interijere u jednu cjelinu. Takvu priliku pruža upravo kuhinjski otok. Ukomponiran u uređenje kuhinje i dnevnog boravka, kombinira i istovremeno odvaja dvije zone - kuhanje i opuštanje. Jedan mali kuhinjski otok može zamijeniti različite komade namještaja.  

Zašto vrijedi imati otok u kuhinji? Što daje takvo rješenje?

Uz moderni kuhinjski namještaj često u "paketu" dolazi i otok, a omogućit će vam da provodite više vremena s voljenima za koje kuhate. Nema više usamljenog pripremanja obroka tijekom obiteljskih proslava. Sada možete kombinirati posao s užitkom. Važno je naglasiti da ćete prilikom kuhanja uz otok uvijek biti okrenuti prema dnevnom boravku, zahvaljujući čemu ćete moći slobodno razgovarati s članovima kućanstva i gostima ili gledati svoj omiljeni program na TV-u. Na otoku možete doručkovati ili popiti jutarnju kavu.

SAVJET! Da bi dizajn kuhinje i otoka bio uspješan, svakako obratite pažnju na ispravno planirani radni trokut.

 

Kuhinja s otokom - što možete odabrati

 

Postoje mnoga rješenja za uređenje koja odgovaraju otoku sa stilom sobe. Postoje mali i veliki otoci, kvadratni, pravokutni i u obliku slova L. Svaki s malo drugačijim rasporedom, različitim rasporedom ormara, polica i odjeljaka za pohranu. Postoje otoci sa stolovima ili otoci povezanim sa sjedištem. Izbor je ogroman. Zapravo, kada je riječ o dizajniranju kuhinje s otokom, ograničeni ste samo svojom maštom i mjestom koje imate na raspolaganju.

Otok se može sastojati od nekoliko ormarića otvorenih na klasičan način ili modula s praktičnim ladicama. Može sadržavati prikladne i vrlo praktične police i odjeljke, npr. za skladištenje vina. Na otocima možete pronaći sudoper i štednjak, mjesto za pranje ili završiti funkcionalnom radnom pločom. Bez obzira na rješenje koje odaberete, kuhinjski otok će učiniti da se upotrebljivo područje nevjerojatno poveća.

SAVJET! Dobro dizajniran otok može zamijeniti kuhinjski stol.         

 

Zatvorena kuhinja s otokom - inspiracija

 

Nisu svi dovoljno sretni da se hvale otvorenim prostorima u kući. Pogotovo vlasnici stanova u staroj gradnji, oni znaju što se događa. Mora li zatvorena soba značiti kraj snova o otoku? Apsolutno ne!  Međutim, trebalo bi prilagoditi njegovu veličinu potrebama i dimenzijama određenog interijera. U uređenju zatvorene kuhinje, otok pruža praktičnu komunikaciju i oslobađa ormariće dijelova proizvoda i posuđa. Postavljanjem kuhinjskog otoka i aparata na njega, udaljenost između hladnjaka, sudopera i ploče za kuhanje bit će kratka, a to će olakšati rad. Ovaj takozvani radni trokut treba uzeti u obzir pri projektiranju interijera.

Otok u zatvorenom interijeru može ispod radne površine imati kuhinjske ormariće i police, u koje se mogu smjestiti neki od aparata i posuđa za svakodnevnu uporabu. Višenamjenski kuhinjski otok s ugrađenim sudoperom ili indukcijskom pločom / štednjakom zahtijeva više prostora. Ova vrsta konstrukcije dobro će izgledati u velikim kuhinjama. Za nešto manje sobe nudimo otočni stol. Iako ovo rješenje neće pružiti toliko odjeljaka za pohranu kao klasični model, zbog toga neće preplaviti prostor.

Radna ploča u kontrastnoj boji s ormarićima pomoći će razlikovati otok i naglasiti njegovu važnost.

 

Zona za kuhanje u kuhinji s otokom

 

Ako se odlučite za ugradbene pećnice ili ugradbene ploče za kuhanje na otoku, a iznad nje napa s odvodom. Ovu vrstu instalacije treba planirati u fazi uređenja interijera. Tada je najlakše napraviti sve potrebne priključke. Ako provodite obnovu, možete isprobati naše načine za problematične instalacije.

Fleksibilna odvodna crijeva možete sakriti u spuštenom stropu. Horizontalni dio ventilacijskog kanala ne smije biti predug i bez zavoja. Idealno bi bilo da ga nježno položite prema gore, prema dimnjaku. Plinska instalacija može vam uzrokovati najviše problema. Vodovi za opskrbu plinom u skladu s propisima ne smiju biti obloženi. Najbolje ih je smjestiti u ventilirani kanal u podu, što, nažalost, može biti skupo.

Pravilna električna instalacija je također vrlo važna. Uostalom, morate dovesti struju do nape, štednjaka, pećnice ili perilice posuđa. Za indukcijsku ploču za kuhanje obično je potrebna posebna trofazna instalacija. Čak i ako ne planirate montirati fiksne uređaje na otok, mislite o utičnicama koje mogu biti korisne na radnoj ploči.

 

Uz otok, barske stolice su zanimljivi aranžman

 

Elegantne stolice, odnosno visoke barske stolice, uletjele su u sve domove gdje se pojavljuje otok u kuhinji. U modernoj, dizajnerskoj konstrukciji, visoke radne površine i barske stolice u osnovi su standardne. Kuhinje opremljene visokim stolicama praktične su i elegantne.

Ako imate visok stol visine oko 100 -110 cm, odaberite stolicu u rasponu od 80 do 85 cm visine. Prosječna visina stola, koja varira u rasponu od 90-100 cm, zahtijeva stolicu od 70 ili 75 cm. Niska radna ploča, s visinom kuhinjskih ormarića u rasponu od 80-90 cm, savršeno će se uklopiti sa stolicama visine do 65 cm.

Još jedno važno pravilo pri odabiru stolica za otok je praktično okruženje. Kojim redoslijedom bi trebali stajati da bi njihova upotreba bila prikladna i praktična? Da bi se osoba koja sjedi osjećala ugodno, stolica bi trebala biti udaljena oko 60 centimetara. Međutim, između stola i stolice, trebali bismo pronaći 25 centimetara, što će vam omogućiti da udobno sjedite.

Velika prednost stolice je njihov nevjerojatan izgled i atmosfera koju stvaraju u interijeru. Sjedenje za stolom povezano je s proslavama kao što su blagdani ili rođendani. Neformalni posjeti prijatelja prilično su povezani s opuštenom atmosferom, zbog čega će otok i elegantne stolice u takvoj situaciji odlično funkcionirati. Barske stolice koje stoje uz otoke također će se koristiti tijekom društvenih igara ili sastanaka uz piće.

 

Radni trokut u kuhinji s otokom

 

Ako želite da rad u kuhinji bude ugodan, a okolno područje praktično, prilikom uređenja interijera, razmislite o principu ergonomije namještaja, postavljanju kuhinjskih ormarića i kućanskih aparata.  Riječ je o takozvanom radnom trokutu, odnosno rasporedu i međusobnom povezivanju hladnjaka, sudopera i štednjaka. Da bi unutrašnjost bila funkcionalna, između pojedinačnih uređaja treba održavati odgovarajuću udaljenost od oko 120 - 210 cm. Zahvaljujući takvom rasporedu, smanjit ćete broj koraka na minimum i osigurat ćete slobodu kretanja. Radni trokut temelji se na redoslijedu rada tijekom kuhanja:

· izvadimo proizvode iz hladnjaka,

· peremo ih,

· kuhamo ili pečemo.

Između tih zona trebala bi postojati radna ploča. Izbjegavajte postavljanje peći i sudopera tik uz bočne zidove, jer to sprječava slobodno kretanje i praktično stavljanje posuđa i proizvoda na pomoćne pultove.

Ako sanjate o kuhinjskom otoku, ali ne znate kako je organizirati, potražite inspiraciju na našoj web stranici. U kartici "Inspiracija" naći ćete mnoge zanimljive i funkcionalne ideje o tome kako kreativno i dizajnerski ukrasiti interijer. Koji namještaj koristiti za povezivanje kuhinje i dnevnog boravka pomoću ugradbenog ili samostojećeg modularnog namještaja.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!