locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kuhinja u obliku slova L - dizajn funkcionalnog interijera

Objavljeno: 2021-11-17 15:36:11
Kategorija: Blog

 

Moderni stanovi i obiteljske kuće sve češće imaju prostrane kuhinje, što daje velike mogućnosti uređenja. Iako se čini da je velika soba mnogo jednostavnija za uređenje, događa se da pruža znatne probleme čak i najiskusnijim dizajnerima. Ispravno postavljanje kuhinjskog namještaja, kućanskih aparata, stola i stolica zahtijeva dobar plan i osjećaj za stil.

Jedno od najmodernijih i istodobno najpopularnijih rješenja je kuhinja u obliku slova L.

Jeste li znatiželjni kako funkcionalno i elegantno urediti kuhinju u obliku slova L? Koji kuhinjski namještaj ili set kuhinjskog namještaja treba odabrati? Ako je tako, potičemo vas da pročitate članak. Imamo neke dokazane savjete i zanimljiva rješenja za uređenje interijera kuhinje.

 

Kako izgleda kuhinja u obliku slova L

 

Kao što ime govori, u kuhinji u obliku slova L, sustav namještaja se sastoji od dva reda ormara i polica koje se nalaze na dva dodirna zida. Druga mogućnost izrade može biti radna površina u obliku otoka, koja odvaja kuhinju od dnevnog boravka ili prostora za blagovanje. Takav dizajn kuhinje ostavlja barem jedan zid slobodan, koji se obično koristi za stol i stolice.  

Raspored kuhinje u obliku slova L vrlo je jednostavan i istodobno funkcionalan. Daje mnogo mogućnosti uređenja interijera, kao i praktičan raspored kućanskih aparata, uzimajući u obzir princip radnog trokuta. Može se koristiti u različitim stilovima. Odgovarat će modernoj, rustikalnoj, glamuroznoj i provansalskoj kuhinji.

 

Prednosti i nedostaci u obliku slova L

 

Baš kao i svaki drugi raspored, dizajn kuhinje u obliku slova L ima i prednosti i nedostatke, vrijedi to imati na umu u fazi uređenja interijera. Time ćete izbjeći najčešće pogreške u dizajnu kuhinje i razočaranja.

 

Prednosti kuhinje u obliku slova L:

 

· ergonomska uporaba principa radnog trokuta

· estetski i praktični dizajn koji odgovara mnogim stilovima uređenja interijera

· mogućnost korištenja kutnih ormara za odlaganje i pohranu,

· raspored koji vam omogućava kombiniranje kuhinje s blagovaonicom ili dnevnim boravkom

 

Nedostaci kuhinje u obliku slova L:

 

· kutni ormari s ladicama na izvlačenje i rotirajućim košarama su skuplji od klasičnih rješenja

· u dugim i uskim prostorijama nedostatak takvog rješenja je veliki prostor između pojedinih upotrebljivih zona smještenih uz jedan zid

Kuhinja u L obliku slova u stanovima definitivno ima više prednosti nego mana, estetski su ljepše, rado korištene i udobne u modernim interijerima stanova i kuća.

 

Princip radnog trokuta kuhinje u obliku slova L

 

Ovo pravilo je povezano sa slijedom radova koji se izvode tijekom kuhanja. Kako to izgleda u praksi? Prvo izvadite proizvode iz hladnjaka, zatim ih operite u sudoperu, pripremite ih na radnoj površini i na kraju kuhate ili pečete u pećnici. Raspored kućanskih aparata koji se nalaze u kuhinji trebao bi imati redoslijed. Kako bi to bio slučaj u praksi, kućanski aparati moraju biti smješteni na takozvanim vrhovima trokuta na udaljenosti od 120-210 cm - a između hladnjaka i štednjaka do 270 cm.

Prilikom dizajna kuhinje u "L" ne zaboravite na pravilan raspored visećih ormarića. I ovdje se pravilo radnog trokuta smatra neprocjenjivim. Na lijevoj strani, trebalo bi postaviti police za namirnice i ladice za posuđe.  U sredini bi trebao biti sudoper i kanta za smeće. Na desnoj strani, radna ploča s organizatorom za začine i daske, zatim ploča za kuhanje i prostor s tavama, loncima i poklopcima.

Ovaj raspored je rješenje za lakše kuhanje, jer su svi proizvodi, začini i potrebna oprema na pravim mjestima, tj. kuhinja u obliku slova L jedno je od najboljih rješenja za princip radnog trokuta.

 

Gdje će kuhinja u obliku slova L najbolje funkcionirati

 

Raspored u obliku slova L za uske duge kuhinje, u kojima nema mjesta za dva paralelna reda kao kod kuhinja u obliku slova U. Olakšava postavljanje i funkcionalnu organizaciju svih potrebnih elemenata, odnosno stajaćih kuhinjskih ormarića, visećih kuhinjskih ormarića, ormara za sudoper, ormara za pećnicu i indukcijsku ploču za kuhanje. Namještaj raspoređen u L daje mogućnost pohranjivanja svih potrebnih kuhinjskih dodataka. 

Kuhinja u obliku slova L bit će odličan izbor za otvorene prostore ili sobe koje se međusobno povezuju, npr. dnevni boravak s čajnom kuhinjom ili kuhinja s blagovaonicom. U takvom uređenju, kuhinjski namještaj savršeno se uklapa s otokom, što dodatno odvaja kuhinjski prostor.

Stručnjak savjetuje!

Zapamtite, optimalna udaljenost između redova namještaja ne smije biti manja od 120 cm. Stoga, ako kuhinji nedostaje četvornih metara, odaberite kuhinju u obliku slova L. U tako uređenom interijeru radna površina bit će duži dio kuhinje, a kraći dio tada postaje pomoćna radna ploča i dodatni prostor za odlaganje i pohranu.

 

Stol i stolice, ili možda otok i barske stolice? Što odabrati za sobu L?

 

Kuhinja u obliku slova L omogućuje prikladan raspored ostatka interijera. Niz ormara, koji se nalazi na jednom ili dva zida, stvara dobro organizirani radni prostor. Ostali namještaj kao što su stol i stolice ili moderan otok mogu stajati u slobodnom dijelu kuhinje. Koji će od elemenata bolje funkcionirati? Odgovor na ovo pitanje morate pronaći sami. Sve ovisi o vašim potrebama i očekivanjima.

U modernim apartmanima za samce ili mlade bračne parove bez djece, dizajn kuhinje s otokom oko kojeg će se koncentrirati društveni život bolje će funkcionirati.

Kuhinja u vašem domu je vaše kraljevstvo. Kada uređujete ovaj interijer, uvijek imajte na umu da prostor i namještaj bude udoban i funkcionalan. Ponekad, bolje je odustati od najnovijih trendova i dizajna u korist praktičnosti i udobnosti.

 

Kutni sudoper

 

Kuhinja u obliku slova L pruža vam još jednu zanimljivu mogućnost – postavljanje sudopera na kutnom ormariću. Takav se aranžman sve više koristi za dizajn interijera kuhinja. Moderni projekti vrlo često na taj način uređuju radni prostor. Kutni model sudopera obično je ugrađen u trapezoidne ormare, koji su idealni kao baza za sudoper. U maloj kuhinji izgrađenoj u obliku slova L, najbolji izbor je okrugli ili pravokutni sudoper, s jednim ili dva korita.

Ako ste u potrazi za funkcionalnim i elegantnim kuhinjskim namještajem, stolom i stolicama ili drugim priborom za kuhinju, svakako posjetite našu trgovinu Emmezeta. Naši stručnjaci će vam pokazati zanimljive projekte i pomoći vam da odaberete namještaj koji savršeno odgovara interijeru.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!