locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Kuhinjski namještaj u engleskom stilu

Objavljeno: 2021-10-21 15:06:40
Kategorija: Blog

 

Uredi moderan interijer u engleskoj kuhinji

 

Lagana i svijetla, ali moderna i funkcionalna – kuhinja u engleskom stilu – jedan je od najpopularnijih  trendova uređenja interijera dvadeset i prvog stoljeća. Prelazeći prag engleske kuhinje, u trenu se selimo u elegantan svijet britanskih manira, popodnevnog pijenja čaja, sastanaka uz ukusan puding. za kuhinju u engleskom stilu možemo reći da je interijer s dušom, kod kojega je najvažniji element kuhinjski namještaj, stilski dodaci, ukusni ukrasi i bogato ukrašeni kuhinjski ormarići... Svi oni zajedno stvaraju toplinu i udobnost u unutrašnjosti kuhinje.

Kakav se kuhinjski namještaj,  stol i stolice uklapaju u takav interijer? Kako ukrasiti cjelinu da biste stvorili pravu, englesku atmosferu, potičemo vas da pročitate ovaj članak. Naši stručnjaci pripremili su za vasnekoliko praktičnih savjeta i inspiracije koje će vam pomoći urediti britanski interijer u tvom domu.

Sumnjate hoće li moderni kuhinjski namještaj ili pak gotovi setovi namještaja odgovarati ovom stilu? Pomoći ćemo vam pronaći odgovor na to pitanje.

 

 

Karakteristike za engleski stil u unutrašnjosti doma

 

Bit ovog stila je udobnost i elegancija. Izvanredan dizajn namještaja u kombinaciji s cvjetnim motivima tekstila i dodataka, tvore iznimno toplu, domaću atmosferu u svakom interijeru u kojemu će se koristiti. Morate se složiti s tvrdnjom da su engleski interijeri ekonomični i bezvremenski. Međutim, prije nego što se odlučite za kuhinje u engleskom stilu,  saznaojte više o njezinoj povijesti i korijenima. Ovo znanje će vam biti vrlo korisno u praksi. Zašto?  Uvjerite se sami.

Podrijetlo engleskog dizajna datira iz viktorijanskog doba. Upravo u tom razdoblju u engleskom stilu uređenja interijera pojavile su se bogato ukrašene obloge, visoke lajsne i teški elegantni namještaj. Engleski stil najbolje opisuju dvije značajke – već spomenuta udobnost i maksimalizam. U dizajnu interijera ništa nije bilo slučajno i suvišno. Karakteristično obilježje engleskog stila bili su drvene obloge, raznobojne ukrasne tapete na zidovima i mekani tapecirani namještaj  za odmor. U tipičnom engleskom dnevnom boravku vladale su  udobne sofe, kauči i fotelje s nogama  u tipičnom stilu – cvjetnim presvlakama. 

Engleskim kućama viktorijanskog doba dominirale su svijetle, pastelne boje – bijele, ružičaste, bež i nježne zelene, plave ili crvene. U kuhinji je bilo uobičajeno koristiti bijele pločice, drvene ormariće i stilske dodatke kao što su ukrasne svjetiljke, uokvirene slike, šalice i čajnici za piće tradicionalnog engleskog čaja.

Ako poželite urediti interijer po uzoru na stari engleski stil, zavapite za viktorijanskim duhom i ovom neobičnom atmosferu Engleske u to vrijeme.

 

Kako izgleda engleski suvremeni stil

 

Danas je sve što je u engleskom stilu uglavnom povezano s udobnošću, domaćom, obiteljskom atmosferom i praktičnošću. Uglavnom zbog bogatstva uzoraka i raznolikosti boja, elegantne opreme i prisutnosti raznobojnih cvjetova, koji vrlo snažno definiraju engleski interijer. U svijetlim sobama ne može nedostajati klasični drveni namještaj, uključujući udobne sofe i fotelje ukrašene tkaninama s cvjetnim uzorkom.

 

Boje i uzorci koje voli svaka kuhinja u engleskom stilu

 

U engleskim interijerima već dugi niz godina vladaju pastelne boje - bijela, ružičasta, bež, plava i nježno zelena - to je simbolika u engleskom stilu. Takve boje daju unutrašnjosti udobnost i snažno je osvjetljavaju. U engleskom dizajnu nema govora o tamnim sumornim sobama, intenzivnim bojama ili kontrastnim uzorcima. Namještaj i dodaci također mogu imati nijanse žute, narančaste, mornarsko plave, ljubičaste, smeđe ili sive boje, što se savršeno uklapa sa zasićenim tonom drva.

 

Što treba znati o njemu o engleskom stilu

 

Uređenje kuhinje u engleskom stilu uopće ne mora biti teško. Bit će dovoljno malo kreativnosti, osjećaj ukusa i dobrog stila, kao i ideja, dizajn ili inspiracija, a kuhinja snova bit će na dohvat ruke. Međutim, prije nego što započnete ovaj zadatak, vrijedi naučiti nekoliko tajni, bez kojih će biti teško stvoriti britanski interijer u kuhinji! Što je kuhinja u engleskom stilu? Kakav će se kuhinjski namještaj najbolje uklopiti? Je li vrijedno posegnuti za gotovim setovima ili je bolje odabrati jeftini modularni kuhinjski namještaj? Ako pronađete odgovor na ova pitanja, samo uređenje bit će sitnica. Kao što znate, odabir odgovarajućeg kuhinjskog namještaja najvažniji je zadatak kod uređenja interijera. Viseći ormarići i stojeći ormarići u kuhinji, ormarić za sudoper, police, komode i ormari ne mogu biti slučajni.  Dakle, treba pronaći takva rješenja i takve setove namještaja koji će biti savršen odraz odabranog stila. Evo nekih od najvažnijih značajki koje bi engleski namještaj trebao imati.

 

Svijetle boje kuhinjskog namještaja

 

Klasična engleska kuhinja ima svijetli interijer. Stil u unutrašnjosti kuhinje određuje da je namještaj najčešće bijeli, krem, boju slonovače ili bež. Kombiniraju se s drvenim prirodnim dodacima. Drvo se pojavljuje u smislu pultova, stolova, stolica, komoda i ormara. Svijetli moderni kuhinjski namještaj stapa se sa zidovima slične boje. Ključ engleske elegancije stoga su prigušene konzistentne boje. Engleski stil u kuhinji veže se uz ruralni stil. Cijelu priču nadopunjuju cvjetne ili glatke svijetle zavjese, svježe cvijeće i aromatično bilje. Dodatni pribor i ukrasni proizvodi daju prostoru toplinu i određuju njezin konačan izgled.

 

Funkcionalnost namještaja unutar kuhinja u engleskom stilu

 

Setovi kuhinjskog namještaja trebaju biti funkcionalno stilizirani, puni pretinaca za odlaganje, odjeljaka, ostakljenja i funkcionalnih elemenata. Stojeći kuhinjski ormarići,   viseći kuhinjski ormarići i ormarići za sudoper trebali bi biti maksimalno funkcionalni i prilagođeni danom interijeru. Zona skladištenja koja se sastoji od stajaćih kuhinjskih ormarića i visećih kuhinjskih ormarića uvijek bi trebala biti organizirana i izgledati kao  "radni trokut".

 

Karakteristični ukrasi kuhinjskog namještaja

 

Kuhinjski namještaj u ovom stilu teško je zamijeniti s drugima. Na prednjim stranama ormara nalaze se karakteristični vijenci i letvice.  U engleskom stilu često možete pronaći mjedene gumbe na prednjim stranama i retro stilske spojnice. Dominantni element rasporeda engleskih interijera je opsežna streha, koja pomalo podsjeća na ukrasni vijenac kamina, izjednačujući viseće ormare.

U britanskoj unutrašnjosti trebao bi postojati veliki otok. Komad namještaja koji se sastoji od stajaćih ormarića može se koristiti kao radna ploča ili bar, na kojem ćete isto tako moći jesti.

 

Dekoracije i pribor za kuhinjski namještaj

 

Prilikom uređenja kuhinje u engleskom stilu, trebalo bi se pobrinuti da budu prisutni elegantni dodaci i elegantni dekorativni predmeti koje će interijeru dati ugodan karakter. Kuhinjski namještaj u engleskom stilu lijepo će se uuklopiti s ukrasnim svjetiljkama od mliječnog stakla. Stropne i zidne svjetiljke, visilice i podne svjetiljke važan su element svakog uređenja. One daju velike mogućnosti za osvjetljavanje i posvjetljivanje prostora.

 

Idilične note engleskog kuhinjskog namještaja

 

Je li moguće kombinirati klasični engleski stil s ruralnom atmosferom? Naravno! Važno je pri odabiru kuhinjskog namještaja i dizajna interijera zapamtiti nekoliko jednostavnih pravila. Prije svega, idilični rustikalni elementi dekoracije kuhinjskog prostora ne mogu dominirati i preplaviti engleski stil. Prilikom odabira opreme obratite pozornost na to, odgovara li određeni set kuhinjskog namještaja odabranom stilu. Može se ispostaviti da modularni namještaj sa sjajnim frontama ili u intenzivnoj boji neće biti najbolje rješenje. Potražite klasičan rustikalni ili retro namještaj, koji je mnogo prikladniji za engleski interijer.

Dobro odabran namještaj za kuhinju je pola bitke. On transformira kuhinju i definira prostor. Idealan kuhinjski namještaj možete pronaći u našoj ponudi.

 

Aparati i dekoracije u engleskoj kuhinji

 

Jedan od glavnih principa opremanja kuhinje je načelo dosljednosti.  Sav namještaj i dodaci koji se koriste za dekoraciju trebaju se međusobno podudarati i stvoriti jednu cjelinu. Na primjer, sudoperi u engleskom stilu trebaju biti jednostavni, po mogućnosti bakreni ili keramički (bijeli). Slavine za takav sudoper moraju biti u retro stilu. Bilo bi idealno da su u boji starog zlata, mesinga ili bakra. Stil upotpunjuju štednjaci nalik pravim engleskim ili samostojeći plinski štednjaci, s plamenicima od lijevanog željeza i ukrasnim gumbima.

Blagovaonica treba imati biti drveni stol, oko kojega će biti stilizirane stolice, ukrašene jastucima sa cvjetnim uzorcima. Nasuprot stolu može stajati ormarić ili ostakljena vitrina s prekrasnim, klasičnim porculanom i fino ukrašenim šalicama.                                                    

 

Za više inspiracija posjeti www.emmezeta.hr i pretplati se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!