locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Mali prostor - velika rješenja!

Objavljeno: 2020-08-18 13:23:10
Kategorija: Blog

Živiš li u malom stanu, kućici ili postoji ona jedna mala prostorija koju nikako da središ? Predstavljamo ti nekoliko osnovnih pravila pomoću kojih ćeš vrlo lako i jednostavno namjestiti i urediti svoj mali prostor. Ovi savjeti za uređenje, ili poboljšanje postojećeg prostora, pomoći će ti da ga maksimalno iskoristiš i postigneš da sve u tvom domu djeluje prostrano i skladno.

Namještaj

 

Jedna od najvećih pogrešaka prilikom uređenja male sobe je namjestiti je s previše komada glomaznog namještaja. Manje sobe i domovi zahtijevaju manji, odnosno jednostavniji namještaj. Ako ipak želiš neki „statement“ veliki komad namještaja ili ga već imaš u svom prostoru, razmisli o tome da ga upotrijebiš kao centralnu točku, a zatim sav ostali namještaj neka bude umjereniji.

 

U bilo kojem malom prostoru ključno je da ne postoji osjećaj prenatrpanosti. Biraj namještaj jednostavnih linija. Uravnoteži sobu s nekoliko vertikalnih komada, ako pričamo o dekoracijama, to može biti otvorena visoka polica, zanimljiva umjetnička slika, visoka cvjetna dekoracija i slično.

Stolice i sofe bez naslona za ruke savršen su odabir za male prostore jer izgledaju otvorenije i laganije. Namještaj s vidljivim nogarima također vizualno može povećati prostor.

 

Razmisli o odabiru namještaja koji možeš odložiti kad nije u upotrebi, poput sklopivog stola u kuhinji ili sklopivih stolica.

Ugradite otvorene police. Zatvorene police, odnosno zatvoreni regali, vizualno će povući zidove naprijed, a tvoja soba će se činiti puno manjom.

 

Višenamjenski komadi idealni su za male prostore. Namještaj koji služi mnogim funkcijama izvrstan je način kako pojednostaviti život u malom prostoru. Na primjer, garniture sa spremištem nude mjesto za odlaganje viška deka, jastuka ili prekrivača, a sjedeći prostor neće djelovati neuredno. Isto tako sofe na izvlačenje idealan su odabir kako vaši gosti ne bi morali spavati na podu ili, na svima dobro poznatim, improviziranim ležajevima od madraca na napuhavanje :)

Dekor

 

Karniše za zavjese postavi što je više moguće iznad prozora, nikako tik iznad samog prozora. To će stvoriti iluziju visine i dubine. Ako više voliš sjenila, instaliraj ih unutar okvira prozora, a ne na vrh okvira.

 

Odaberi ukrasne predmete izrađene od stakla, ogledala ili drugih reflektirajućih ili prozirnih površina kako bi reflektirali svjetlost i dodali na prozračnosti same prostorije.

Izbjegavaj nered pod svaku cijenu. Stvari se brzo nakupe kada boravimo u malom prostoru tako da je vrlo bitno biti discipliniran i redovito pospremati. A kada to činiš redovito bit će i manje stvari koje su višak.

 

Dobra rasvjeta ključna je u svakom prostoru, a postaje vitalna kod uređenja male sobe. Prirodno svjetlo i prozori daju osjećaj lakoće i prozračnosti, pa se pobrini da ga ima što više. Nemojte zauzimati previše vrijednog prostora podnim ili stolnim svjetiljkama. Odaberite ugradbenu, zidnu ili viseću rasvjetu.

Boje i uzorci

 

Tamne boje mogu čak i velike prostorije učiniti premalenima. Što je nijansa svjetlija, to će tvoj prostor izgledati otvorenije. Kod uređenja male sobe, slobodno se odvaži i koristi tamniju ili smjeliju boju ali samo kao akcent u prostoriji. Mali prostor, koji možda nema niti previše prirodnog svjetla, djelovat će  veće ako prilikom uređenja odabereš svjetlije nijanse poda, namještaja, zidova i dekoracija.

 

Prugice su svakako dobrodošle u malom prostoru jer se mogu koristiti za stvaranje iluzije visine ili duljine.

Oboji sve zidove istom bojom. To ne mora nužno biti ista nijansa, upravo upotrebom različitih nijansi iste boje postići ćeš kontrast i dubinu u svom prostoru.

 

Kada pričamo o uzorcima ili teksturama drži se omjera 2:1 - dva sitnija uzorka ili teksture i jedan krupniji uzorak, koji će biti uočljiv i lijepo se isticati u prostoriji.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!