locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Modularna ili kuhinja po mjeri - koju je bolje odabrati?

Objavljeno: 2021-12-20 12:00:17
Kategorija: Blog

 

Kuhinja je mjesto gdje svakodnevno provodite puno vremena, pripremate obroke ili ispijate kavu u društvu svojih najmilijih. To nije samo srce kuće, već i kraljevstvo amaterskih kuhara, pa bi trebalo izgledati udobno i uredno, a istovremeno biti dobro opremljeno i funkcionalno. Idealna kuhinja sastoji se od mnogih elemenata - podne završne obrade i zidnih obloga, rasporeda ormara, kvalitetnih kućanskih aparata, rasvjete, dekorativnih elemenata.

Ako planirate renovirati svoju kuhinju, vjerojatno ćete provesti najviše vremena birajući kuhinjski namještaj. Naravno, možete naručiti gotove ormare, ali mnogo veće mogućnosti uređenja daju modularni kuhinjski namještaj i namještaj po mjeri. Koji će bolje funkcionirati u vašoj kuhinji ovisi prvenstveno o njegovoj veličini i obliku, kao i o broju članova kućanstva, njihovom načinu života i individualnim preferencijama.

 

Obnova kuhinje - počnite s konceptom

 

Bilo da ste više ljubitelj kuhinja po mjeri ili modularne kuhinje, morate stvoriti nacrt i potražiti inspiraciju prije nego što počnete s renoviranjem. Trenutno su najpopularnije kuhinje u prigušenoj boji, a u njima bijeli kuhinjski namještaj i sivi kuhinjski namještaj u kombinaciji s jakim dodacima boja, kao što su izražajne dekorativne ploče ili šareni kuhinjski aparati. Da biste dobili predodžbu o trenutnim trendovima i mogućnostima, pogledajte kataloge s gotovim aranžmanima i posjetite odabranu trgovinu namještajem. Na taj ćete se način uvjeriti koji vam se stil najviše sviđa – tradicionalni, moderni, industrijski ili možda glamurozni?

Razmislite kako najčešće provodite vrijeme u kuhinji, koliko ga ljudi koristi i trebate li puno prostora za pohranu (rješenje su viseći ormarići do stropa). Može se optički povećati i posvijetliti mali prostor tako da se otvori prema dnevnom boravku, ali zapamtite da bi se dekor cjeline trebao optički uskladiti jedan s drugim.

Ako je prostor kuhinje velik, razmislite o odvajanju zasebne blagovaonice ili stavljanju kuhinjskog otoka, zahvaljujući kojem ćete dobiti dodatnu radnu ploču u kuhinji, birajte kuhinju u obliku slova koji najbolje odgovara prostoru. Ako, s druge strane, imate djecu, vodite brigu o njihovoj sigurnosti ugradnjom sigurnih ručki i odabirom ugradbene pećnice. Dovršavanje kuhinje je velika investicija, pa je bolje da je sve dobro isplanirano nego kasnije razmišljati o skupim promjenama.

 

Namještaj po mjeri - koje su njegove prednosti?

 

Kuhinja po mjeri je potpuno individualan projekt koji će uzeti u obzir vaše potrebe i osjećaj za estetiku. S takvim rješenjem možete stvoriti ne samo personalizirano, već i potpuno jedinstveno mjesto, dajući mu obilježje originalnosti.

Kuhinja po mjeri omogućuje optimalno korištenje dostupnog prostora, zbog čega je kuhinju po mjeri odlično kupiti za male prostore i one neobičnog oblika, na primjer skučene kuhinje u stanovima i u potkrovljima punim kosina.

Kuhinjska konstrukcija izrađuje se uzimajući u obzir ne samo dimenzije prostorije, već i kuhinjske uređaje, koji se mogu postaviti na vidljivom mjestu ili sakriti u ormarima (što se uklapa u trenutno moderan minimalizam i olakšava održavanje reda). Ako angažirate dizajnera interijera, to će biti dodatni trošak, ali ćete dobiti mnogo vrijednih savjeta koji se mogu iskoristiti kako bi se dobio spektakularan i istovremeno praktičan prostor za kuhanje.

Kuhinje po mjeri također imaju svoje nedostatke – najveći od njih je visoka cijena i dugo vrijeme čekanja na realizaciju.

 

Modularna kuhinja – po čemu se razlikuje od gotovog kuhinjskog namještaja?

 

Modularni setovi kuhinjskog namještaja često se miješaju s setovima gotovih ormara, koje je dovoljno dovesti kući i ugraditi u kuhinju. Trenutno modularne kuhinje daju mnogo veće mogućnosti personalizacije i, poput kuhinje po mjeri, stvaraju se na temelju projekta.

Kada se odlučite za modularnu kuhinju, ne samo da sami konfigurirate kuhinjske ormariće (kombinirajući različite veličine korpusa), već i odmah odaberite kuhinjske fronte, kuhinjske radne ploče i pribor za završnu obradu.

Uz pomoć modularnog namještaja, možete dobiti spektakularan učinak za kuhinju u kratkom vremenu i po relativno niskoj cijeni. U tome će vam pomoći savjetnici za kupce u trgovinama namještaja, koji će se prvo upoznati s vašim željama, a zatim za vas izraditi projekt, predlažući neke izmjene i originalna rješenja. Međutim, ako ne sumnjate u izgled nove kuhinje, modularna kuhinja može se jednostavno naručiti i online.

 

 

Korak po korak modularni dizajn kuhinje

 

Neke online trgovine namještajem pružaju programe za samo-dizajn interijera, što je korisno, ali nije neophodno. Međutim, ne možete bez mjernih instrumenata, lista papira i nečega za pisanje.

Polazište za provedbu plana kuhinje je točno mjerenje prostorije – poda i svakog od zidova. Skicirajte plan interijera, a zatim označite prozore i sve što je važno. Planirajte gdje će se nalaziti prethodno odabrani kućanski aparati i jesu li potrebni dodatni moduli za njihovu ugradnju.

Gotovo? Vrijeme je za najteži zadatak, odnosno crtanje rasporeda ormarića pomoću korpusa dostupnih u određenoj trgovini (ponuda uključuje stajaće kuhinjske ormariće, viseće kuhinjske ormariće, kutni kuhinjski namještaj i ormariće ispod sudopera). Nakon nacrta kuhinjskog prostora na takav način da dobijete dovoljno prostora za pohranu, vodite brigu o vizualnom aspektu modularnog namještaja.

Prije svega, odaberite boju i način završne obrade fronti ormarića (sa sjajem ili bez sjaja, glatkog ili rezbarenog, punog ili ostakljenog, modernog ili stiliziranog kao starog). Zatim odlučite da li više volite vrata opremljena ručkama ili sistemom tip-on s tihim zatvaranjem (popularno nazvan klik-klak).

Druga odluka odnosi se na radnu ploču (drvenu, laminiranu ili kamenu) i noge (mogu biti vidljive ili prekrivene kuhinjskim coklom)- zahvaljujući njima radna ploča bit će na pravoj visini. U ovoj fazi modularni namještaj treba biti opremljen lajsnama na radnoj površini, kuhinjskim slavinama i ukrasnim panelima za kuhinju. 

Kada je modularna kuhinja spremna, možete urediti ostatak prostorije, staviti stol i stolice i razmisliti o rasvjeti, dekorativnim elementima i kuhinjskom priboru. Ako imate dovoljno prostora i odlučite se za otok, stavite uz njega barske stolice, s kojima se savršeno komponira moderni kuhinjski namještaj.

Već znate koji argumenti govore u prilog odabiru namještaja po mjeri i modularnog namještaja. Sada samo trebate razmisliti o tome kako bi trebala izgledati vaša kuhinja iz snova i početi skicirati njezin dizajn. To sigurno nije lak zadatak, ali ako mu posvetite dovoljno vremena i pažnje, konačni učinak obnove nadmašit će vaša najluđa očekivanja.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!