locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Napravite božićne ukrase za vrata

Objavljeno: 2021-12-14 15:25:47
Kategorija: Blog

 

Božićni vijenac je spektakularan ukras za dom. Božićni vijenci od prirodnih ili umjetnih grančica crnogorice, voća i cvijeća sve se češće nalaze na ulaznim vratima stanova i kuća. U većini trgovina naći ćete gotov vijenac, ali kako vlastitim rukama napraviti nevjerojatan ukras za ulazna vrata? Ako želite dočarati svečanu atmosferu, reći ćemo vam kako napraviti neobičan i izdržljiv vijenac i kako ga pričvrstiti božićni vijenac na ulazna vrata vašeg doma. Dobrodošli!

 

Božićni vijenac za vrata - tradicionalno značenje

 

Tradicija uređenja kuća i balkona za Božić došla nam je sa zapada. Bogati božićni ukrasi, osobito ukrašavanje vrtova i krovova kuća lampicama, povezani su s američkom kulturom. Odatle nam je vjerojatno došao i božićni vijenac. Njegova simbolika upisana je u blagdane i povezana je s Isusom.

Božić je čarobno vrijeme Kristova rođenja, a božićni vijenac trebao bi pozvati i djecu i vaše goste da uđu u kuću. Crvena boja, koja se često koristi u ovom ukrasu, simbolizira krv, a grančice drveća - Isusov križ. Međutim, božićni vijenac više je povezan s ukrašavanjem ulaznih vrata nego s vjerskom porukom.

Postoji još jedna referenca vezana za grčku i rimsku tradiciju: vijenac od zelenih grana koje simboliziraju pobjedu u borbi, vješan je na vratima kuća. Zelene grančice bile su znak ustrajnosti i snage, a kružni oblik vijenca simbolizirao je beskrajni ciklus ljudskog života.

Božićni vijenac jedan je od najpopularnijih božićnih ukrasa za Božić i iako je zapravo povezan s američkim običajima, dalje se širi i voli diljem Europe. Ukrasi u obliku vijenca krase vanjska vrata, stolove za dnevni boravak, komode za dnevni boravak, vitrine i police u mnogim domovima.

 

Božićni vijenac - tradicionalni, rustikalni ili u stilu glamur?

 

Samostalno napravljeni vijenac za vrata bit će nezaboravan božićni ukras vašeg doma. Preuzimajući ovaj izazov, imate punu slobodu u odabiru stila i materijala za izradu božićnog vijenca.

Klasični božićni vijenac izrađen je od zelenih grana crnogorice ili božikovine, dodajući crvene ukrase kao što su kuglice, viseći ukrasi, vrpce i slični ukrasi za bor. Krajnji rezultat ovisi o vašoj domišljatosti. Možete se pozvati na lokalnu tradiciju i koristiti sve što imate pri ruci. Na zelenoj pozadini smreke ili jele, češeri, šipak, sušene kriške naranče ili štapići cimeta izgledaju lijepo. Možete koristiti mašne, zvijezde ili sušene naranče - budite sigurni da pažljivo pričvrstite sve elemente na vijencu vrućim ljepilom, tankom žicom ili špagom.

Glamurozni božićni vijenci moraju sadržavati više sjajnih, zlatnih ili srebrnih elemenata. Božićne kuglice i drugi božićni ukrasi izvrsni su za to. Za vijenac u ovom stilu možete koristiti i ukrase od sušenih plodova gloga, žutike, planinske jarebike ili ukrasa od češera, već obojanih ili poliranih šljokicama.

Najljepše su dekoracije one vezane uz dizajn interijera, fasadu kuće ili sama vrata. Vijenac za vrata naglasit će stil i karakter kuće. Vijenci izgledaju najimpresivnije ako su napravljeni u jednoj boji. Dobro je držati se jedne ili dvije vodeće boje tako da ukras ne ostavlja dojam kaotičnog i neukusnog.

 

Božićni vijenci - potrebni materijali

 

Bez obzira koji božićni vijenac odaberete, trebat će vam nekoliko potrebnih alata i materijala.

 

Materijali potrebni za izradu božićnog vijenca za vrata:

· baza vijenca: metalni obruč, krug stiropora ili pleteni od pruća - gotove baze vijenaca mogu se naći kod bilo kojeg cvjećara, u papirnici ili kupiti putem internetske trgovine s DIY proizvodima;

· grančice, sakupljene u buketima;

· ukrasi koji će ukrasiti aranžman;

· češeri, vrpce, lanci - ne zaboravite kuglice;

· vrtne škare;

· vruće ili drugo čvrsto vezivno ljepilo, žica ili špaga,

· vješalica pričvršćena na vrata kako bi se objesio božićni vijenac.

 

Napravite vijenac počevši od izrade buketa grančica, koje se pričvršćuju na podnožje vijenca u obliku kruga. Pokušajte odabrati bukete različitih boja. Pričvrstite ljepilom, žicom ili špagom, tako da svaka sljedeća hrpa skriva ružne stabljike. Uvjerite se da je vijenac lijepo raspoređen i oblikovan.

Ukrasite vijenac odabranim ukrasima od kuglica, češera, voća i šljokica, ne zaboravite napraviti petlju od ukrasne trake ili žice na vrhu vijenca, kako biste ga mogli objesiti na vrata kuće. Cjelinu možete poprskati šljokicama ili sjajnim sprejom.

 

Božićni vijenci - kako ih pričvrstiti na vrata i na zid?

 

Gotovi vijenac morate objesiti na vrata ili zid kuće. Postoji nekoliko metoda, one ovise o dizajnu ulaznih vrata. Svakako ne preporučujemo korištenje takvih invazivnih metoda kao što su zabijanje čavala ili bušenje rupa za vijke.

Vijenac manje veličine može se pričvrstiti dvostranom trakom. Vijenci većih dimenzija mogu se objesiti na vješalicu, koju ćete naći u svakoj građevinskoj trgovini. To je prilično vidljiv način pričvršćivanja jer je konstrukcija obješena na vrata odozgo i možete je vidjeti prilično dobro.

Najjednostavniji i istodobno preporučeni način postavljanja vijenaca je vješanje na samoljepljivu vješalicu. U trgovinama ćete ih naći u mnogim bojama koje odgovaraju staklima vrata ili potpuno prozirne.

Božić je posebno vrijeme. Vrijedno je započeti pripreme još danas, uključujući cijelu obitelj. Božićne dekoracije, prekrasne ukrase za prozore, božićna drvca i ukrase za božićno drvce možete izraditi sami ili odabrati nešto iz jedinstvene ponudu našeg webshopa. Učinite da nadolazeće vrijeme dobije izvanredno okruženje i ostane jako dugo u sjećanju vama i vašim najmilijima.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!