locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Njegovo visočanstvo - Stol

Objavljeno: 2020-10-20 12:35:49
Kategorija: Blog

Stol koristimo svaki dan i to u više oblika. To je jedan od predmeta s najvećom upotrebom i jedan od ključnih predmeta u svijetu namještaja.

 

Kroz svoju povijest stol je prošao kroz različite oblike, strukture i materijale, a upravo se iz tog cijelog perioda može istražiti cijela povijest dizajna jednog predmeta. Vrlo je zanimljiva namjena i funkcija stola tijekom godina. 

 

Prvi put se stol spominje u doba Egipćana i to je bila zapravo mala kamena platforma, nekoliko centimetara viša od poda, koja je služila za ostavljanje predmeta na njemu, prvenstveno hrane. Tako dolazimo i do blagovanja, jedne od prvih funkcija stola

Blagovaonski stol

 

Možeš li zamisliti dom bez blagovaonskog stola? Čak su i antički preci znali što je to. Stari Grci su imali i sistem da se nakon objedovanja stol uvuče ispod kreveta. Kroz vrijeme stvorili su se i različiti mehanizmi razvlačenja ili sklapanja stolova, a da ne pričamo o raznolikosti materijala i oblika.

 

Ipak ono što predmet čini blagovaonskim stolom je velika horizontalna površina na 75-80 cm visine, koju podupiru nogari. Tko zna, možda će u budućnosti ploča stola levitirati pa će se ova tvrdnja morati mali i izmijeniti J. Ali ono što se neće promijeniti je činjenica da je to predmet, koji se koristi za postavljanje hrane i objedovanje.

Klub stolić

 

Da li je to stol za čaj ili kavu? Ne - ovo pitanje definitivno nije šala, i ozbiljne prepirke su se vodile oko porijekla ovih stolova. Ali u pitanju su totalno dvije različite vrste.

Čajni stolovi su od 17. stoljeća poznati u Engleskoj i koristili su se u vreme ispijanja čajeva ili drugih toplih napitaka. Tako je nastao i sam naziv. Ti stolovi su bili visoki poput blagovaonskih, ali manjih dimenzija ploče stola. Stavljali su se sa lijeve ili desne strane sofe, a ne ispred kao stol za kavu.

 

Onda se desila prekretnica u 19. stoljeću, kada je odlučeno da se visina stola skrati. Tada nastaje stol za kavu, kako ga danas popularno nazivaju „coffee table“, a kod nas poznat kao klub stol. Tih godina stol postaje izuzetno poželjan predmet, a posebnu popularnost stiče u Americi kroz promociju društva, prestiža ali i domaćinstva, kao nešto što morate imati u svojoj kući. Predmet koji svojom glomaznošću ne dominira prostorom, zbog male visine, ali time male prostore čini većim. Standardna je visina bila na 30-50 cm (najčešće 45 cm), a pravilo koje je vrijedilo za dužinu je bilo 2/3 dužine sofe.

 

Pitanja poput - da li pijete čaj ili kavu? Utjecaj Engleske ili Amerike? I ono osnovno - koji stol vam je potrebniji? Pokazuju zapravo kako je interesantno koliko hrana i piće utječu na svakodnevni život i kreiranje predmeta samo za njihovo odlaganje.

Radni stolovi

 

Radni stolovi su poznati još iz doba Egipatske, Kineske i Mezopotamijske kulture. Koristili su ih drevni pisci i slikari da pretoče svoja znanja u velika djela.

 

A ono što nam je moderna znanost i napredak tehnologije donijelo na samom kraju 20. stoljeća su kompjuterski stolovi. Njihov dizajnerski prosperitet očekujemo u 21. stoljeću kako i sama tehnologija bude napredovala. Raznolikost ovih stolova je značajna, ali zajednička im je svrha da prate rad pojedinca i čine ga lakšim.

Danas imamo čitavu evoluciju različitih vrsta stolova od blagovaonskih, klub stolčića, noćnih stolčića, radnih, kompjuterskih, stolova za crtanje, stolova za šminkanje... Sve napravljeno na osnovu čovjekovih potreba, koje sa godinama definitivno rastu. Kada pogledaš svoj dom u njemu ćeš sigurno naći bar četiri vrste stola. I svi oni su prilagođeni našim potrebama kako je vreme, ali i trend to dozvolilo.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!