locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Odgovarajuće osvjetljenje stana

Objavljeno: 2023-08-31 07:22:05
Kategorija: Blog

 

Odgovarajuća količina svjetla u stanu može čak i najjednostavniji interijer pretvoriti u ugodnu i funkcionalnu prostoriju. Pravilan raspored svjetla neće imati samo dekorativnu funkciju, već će pridonijeti i povećanju udobnosti života ukućana. Odgovarajuće osvjetljenje stana stoga je ključni faktor koji utječe na ugođaj, udobnost i funkcionalnost interijera.

Pri odabiru rasvjete treba voditi računa o vrsti prostorije koju želimo osvijetliti, kao i o funkciji koju rasvjeta treba ispunjavati. Bitan je i stil uređenja, kao i naš budžet.

 

Harmonično osvjetljenje u stanu

 

Važan faktor je stil našeg stana. Rasvjetno tijelo mora biti u skladu s dizajnom interijera. Moderne, jednostavne svjetiljke neće dobro izgledati okružene teškim, stilskim namještajem, baš kao što dekorativna rasvjeta neće pasati u minimalistički uređenim interijerima. Stoga je odgovarajuća rasvjeta u stanu osmišljena i raspoređena tako da se proizvodi prilagođavaju cjelokupnom uređenju.

U modernim i minimalistički uređenim prostorima bolje će funkcionirati svjetiljke jednostavne forme. Bilo bi dobro kupiti tračnu rasvjetu, posebno za uređenja u industrijskom stilu. Kako pak odabrati rasvjetu za stan u klasičnom stilu? Ovdje će savršeni biti ukrasni lusteri i svjetiljke s cvjetnim sjenilima. Glamuroznim interijerima, pak, pristaju proizvodi s kristalima, a retro i vintage interijerima - svjetiljke u boji antik bakra i reflektori.

 

 

Optičko povećanje ili smanjenje prostora

 

Pravilnim osvjetljenjem moguće je optički promijeniti izgled određene prostorije. Dodatno osvjetljenje gornjeg dijela sobu će optički povećati, a svjetiljke čija je svjetlost usmjerena prema dolje učinit će da prostorija izgleda manja nego što zapravo jest. U slučaju uske, pravokutne prostorije, svjetlo usmjereno na kraće zidove učinit će prostoriju više proporcionalnom.

 

Boja svjetla i uređenje

 

Pri kupnji je bitna i boja svjetlosti. Svaki izvor svjetlosti ima određenu temperaturu boje, izraženu u Kelvinima (K). Hladno bijelo svjetlo s višom temperaturom boje (iznad 5000 K) pogodno je za mjesta koja zahtijevaju visoku koncentraciju, poput ureda. S druge strane, toplo žuto svjetlo s nižom temperaturom boje (oko 2700-3000 K) više opušta i prikladno je za spavaću sobu, dnevni boravak ili blagovaonicu. Odgovarajuća rasvjeta će stoga stvoriti prave uvjete i za odmor i za rad.

Iz tog razloga u dnevni boravak i blagovaonicu dobro je postaviti svjetiljke s toplim svjetlom, a u dječju sobu ili kućni ured – s hladnim svjetlom.

 

 

Broj rasvjetnih točaka - dobro osvijetljene prostorije

 

Pri osvjetljavanju stana treba se držati pravila: što više svjetlosnih točaka, to bolje. Veći broj svjetiljki slabijeg svjetla omogućit će bolje osvjetljenje od jedne centralno postavljene svjetiljke. Svaka prostorija, bez obzira na njenu funkciju, treba biti odgovarajuće osvijetljena. Rasvjetne točke treba rasporediti tako da ispunjavaju svoju zadaću.

U kuhinji bi trebalo postaviti dvije vrste svjetla. Uz stropnu rasvjetu koja će osvijetliti cijelu prostoriju, često se koriste i ugradbene halogene svjetiljke, koje će savršeno osvijetliti radnu ploču.

Spavaća soba je mjesto koje pogoduje smirivanju i opuštanju. Osvjetljenje ove prostorije je izuzetno važno. Veliku ulogu ovdje imaju noćne i stojeće svjetiljke koje daju blagu i toplu svjetlost. Dobro rješenje su i žarulje manje snage, koje smanjuju oštrinu svjetla. Dobro bi bilo razmisliti i o stropnoj rasvjeti, koja će po potrebi savršeno osvijetliti spavaću sobu. Ako je u spavaćoj sobi televizor, treba imati na umu i dodatnu rasvjetu koja će eliminirati kontrast između svijetle slike televizora i zamračene spavaće sobe.

U dnevnoj sobi dobro će doći različite vrste rasvjete. Budući da ta soba ima razne namjene, rasvjeta u njoj trebala bi biti što univerzalnija. Dnevna soba često se koristi za obiteljske susrete, odmor, čitanje ili gledanje televizije, stoga rasvjetu treba prilagoditi funkciji koju ima dnevni boravak u određenom trenutku. Viseća svjetiljka ovdje ima vrlo važnu ulogu, ali ne treba zaboraviti ni efektne zidne svjetiljke ili stojeće svjetiljke koje daju blagu svjetlost za dobro raspoloženje.

Odgovarajuća rasvjeta trebala bi prije svega biti u dječjoj sobi. Gornja svjetiljka će djetetu olakšati igru ​​i bit će sigurnija od npr. stojeće svjetiljke. Uz krevet je dobro staviti svjetiljku koja će olakšati čitanje bajki. Ako se dijete boji spavati u mraku, savršeno rješenje će biti svjetiljka s mogućnošću prigušivanja, koja će nakon prigušivanja omogućiti djetetu da mirno zaspi. Dijete školske dobi treba imati dodatnu stolnu lampu koja će mu pružiti ugodne uvjete za učenje. Djetetu dešnjaku svjetlo bi trebalo biti postavljeno s lijeve strane, a ljevorukom djetetu – s desne strane.

U kupaonici se treba pobrinuti za dobro osvjetljenje uz ogledalo. Da bi bilo dobro osvijetljeno, trebaju biti dvije svjetiljke, jedna s desne i druga s lijeve strane. Drugo rješenje su svjetlosni paneli koji će precizno osvijetliti cijelo tijelo. Također je dobro razmisliti o ukrasnim svjetiljkama koje naglašavaju odabrana mjesta, npr. kutak s kadom.

Rasvjeta hodnika i stubišta je funkcionalna koliko i dekorativna. Osim plafonjera ili zidnih svjetiljki koje daju stalnu svjetlost, dobro bi bilo razmisliti o upotrebi svjetiljki s detektorima pokreta. Ta se svjetla pale kada je u hodniku mrak i senzor detektira kretanje. U slučaju stubišta ili dužih hodnika, dobro bi bilo razmisliti o prekidaču za stepenice, zahvaljujući kojem se može upaliti ili ugasiti svjetlo na jednom ili drugom kraju.

 

 

Uzmite u obzir energetsku učinkovitost

 

Razmislite o upotrebi štednih žarulja, poput LED žarulja ili kompaktnih fluorescentnih svjetiljki, koje traju dulje i troše manje energije od tradicionalnih žarulja. One su doduše skuplje od svojih tradicionalnih ekvivalenata, ali će se njihova kupnja brzo isplatiti zbog uštede energije i dugog vijeka trajanja proizvoda.

LED žarulje i LED diode također su dostupne u raznim oblicima, veličinama i boji svjetla. Želite li imati pomno isplanirano osvjetljenje stana, svakako razmislite o kupnji takvih proizvoda, jer će s njima jednostavno biti lakše urediti odgovarajući prostor.

 

Sigurnost na prvom mjestu

 

Ne zaboravite da konačan izbor rasvjete ovisi o vašim preferencijama, stilu uređenja interijera i namjeni pojedinih prostorija. Također je važno obratiti pažnju na pravilnu ugradnju i zaštitu rasvjete te korištenje kvalitetnih izvora svjetlosti. Ako niste sigurni, možete se obratiti stručnjaku kao što je dizajner interijera ili električar za dodatnu pomoć i savjet.

 

Za više informacija posjetite našu stranicu www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!