locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Odvojite kuhinju od dnevnog boravka uz par savjeta

Objavljeno: 2021-11-26 10:35:48
Kategorija: Blog

 

Otvorene kuhinje donose veliku prostranost interijeru i više puta mogu učiniti da prostor u kombinaciji s dnevnim boravkom postane optički mnogo veći nego što stvarno jest. Baš kao što imamo pobornike otvorenih i kombiniranih prostora, mnogi i dalje koriste klasične zatvorene kuhinje, u kojima se mirisi ne šire po cijeloj kući zbog mogućnosti ugradnje kuhinjskih vrata i odjeljivanja ovog dijela kuće od ostalih.

Imamo mnogo ideja o tome kako najbolje odvojiti kuhinju od dnevne sobe. Svaki arhitekt ili dizajner interijera smatrat će da, iako je zajednički prostor kuhinje s dnevnim boravkom velika pogodnost, treba ga odvojiti jedan od drugog na određeni način. Kuhinjski dio i blagovaonica trebaju biti jasno podijeljeni, zbog estetike, kao i samih funkcionalnih ciljeva. Stoga, ako vas zanima kako odvojiti kuhinju od dnevne sobe, tako da je stan praktičan, ali istovremeno elegantan - pozivamo vas da pročitate naš vodič.

 

Prednosti otvorene kuhinje

 

Zahvaljujući otvorenim kuhinjama, možete provesti mnogo više vremena sa svojom obitelji. Ako ste ljubitelj kuhanja i do sada ste se zaključali u zasebnu sobu osjećajući se usamljeno, otvorena kuhinja bit će savršeno rješenje za vas! Kuhati možete u kombinaciji s obiteljskim razgovorima ili, na primjer gledati TV ili slušati ugodnu glazbu iz zvučnika u dnevnom boravku. Još jedna prednost takvih dizajniranih soba je praktičnost primanja gostiju. Kada trebate izaći po posuđe ili hranu u zasebnu kuhinju, ostavljate goste u drugoj sobi. Međutim, ako imate otvoreni prostor, ovaj problem se ne odnosi na vas!

Međutim, vrlo je važno pravilno odvojiti kuhinju i dnevni boravak s odabranim kuhinjskim namještajem, kuhinjskim pultovima ili čak zanimljivo dizajniranim namještajem za dnevni boravak.  U nastavku ćete pronaći nekoliko savjeta o razlici: kuhinja - dnevni boravak. Nadamo se da ćete među navedenim prijedlozima moći pronaći savršen za vaš interijer.

 

Stol, otok ili poluotok - savršeno odvajanje kuhinje od dnevne sobe

 

Moderne kuhinje sve su više opremljene otocima ili dugim stolovima s nizom stolica uz njih. Iako to nisu vrlo visoki elementi, oni čine određenu konvencionalnost. Pretpostavlja se da je otok jasno razgraničenje između zone kuhanja i blagovaonice. Određivanje ove vrste granice bit će prirodni prijelaz između dviju zona. Ako ne znate kako odvojit kuhinju od blagovaonice - otok ili dugački stolovi za blagovaonicu i u kuhinji sigurno će vam olakšati ovaj zadatak. Zatim se uz otok/stol mogu dodati standardne stolice za blagovanje ili elegantne barske stolice leđima okrenute prema dnevnom boravku. Na taj ćete način uspostaviti još jasniju granicu između prostora.

 

Odvajanje kuhinje od dnevnog boravka - pregradnim zidom

 

Još jedna ideja za odvajanje kuhinje i dnevnog boravka u stanu je klasični, ne vrlo širok pregradni zid, koji savršeno odvaja dnevni boravak i kuhinju. Za podizanje sličnog zida trebalo bi  koristiti gips ploče. Vrlo su lagane i jednostavne za postavljanje. Pregradni zid može dati velike mogućnosti, jer u gipsu možete napraviti malu nišu za TV, što će povećati vizualne kvalitete prostorije. Ovaj zid je obično posvećen zoni zabave, na zid je montiran TV, a ispred zida postavljen je udoban trosjed okrenut prema kuhinji. Stol i stolice tada se nalaze se u kuhinji, s druge strane zida. U vrlo prostranim zgradama ponekad možemo susresti još zanimljivije unutarnje završne obrade i pronaći ne jedan, već dva ili čak tri zida, koji intrigantno odvajaju dvije zone - kuhinju i dnevni boravak.

 

Ukrasna pregradna stijena

 

Drugi prijedlog za zanimljivu razliku između kuhinje i dnevnog boravka je postavljanje ukrasne pregradne stijene, koja se može postaviti iza stola za blagovanje. Ove vrste stijena nisu samo jasno odvajanje dnevnog boravka, već i izvrstan ukras! Ako se brinete o pravoj rasvjeti i stropnim svjetiljkama, treperenje svjetla između ukrasnih pregradnih stijena donijet će jedinstven efekt u dnevnoj sobi! Takva podjela prostora obično se radi na cijeloj visini prostora.

 

Klizna vrata

 

Vrlo pogodno rješenje za mnoge su klizna vrata, koja se mogu ostaviti otvorena ili zatvorena. Klizna vrata potpuno zatvaraju otvorenu kuhinju i čine dvije odvojene sobe od jedne. Nema dosljednijeg odvajanja dnevnog boravka od kuhinje od ostavljanja kuhinjskog dijela iza zatvorenih vrata. Ovo rješenje je prikladno jer vam omogućuje da s vremena na vrijeme promijenite oblik prostora. U nekim uvjetima, vrata se mogu ostaviti otvorena, dok u drugima sakriti kuhinjski namještaj i potpuno zatvoriti vrata. Možete se odlučiti za izradu vrata po mjeri, koja možete prilagoditi dimenzijama kuhinje.

 

Ostali prijedlozi za odvajanje dnevnog boravka od kuhinje

 

Drugi prijedlog kako lako odvojiti dnevni boravak od kuhinje je stvoriti nešto poput otoka. Uzdužni raspored ormara jedan do drugog stvorit će dugu radnu ploču i savršeno odvojiti kuhinjski prostor od dnevnog boravka. Ako je vaša kuhinja kvadratna, možete ih dizajnirati tako da tvore kutni oblik koji razdvaja dvije zone. Kuhinjski ormarići raspoređeni na ovaj način mogu biti opremljeni kuhinjskim sudoperom, ugrađenom peći s visećom napom, dodatnom radnom pločom, kao i ormarima za pohranu. Ovo rješenje uvodi savršeno razgraničenje između kuhinje i ostatka prostorije, a istovremeno pruža puno prostora za pripremu jela.

Posljednji način odvajanja kuhinje od dnevne sobe je podjela pomoću podova. Neki ljudi će uvijek povezati kuhinju s tradicionalnim pločicama. U dnevnom boravku, s druge strane, možete mnogo češće pronaći panele i laminate.  Ako želite odvojiti zajednički prostor na neobičan način, možete koristiti ovaj princip i primijeniti razbijanje podnih materijala, zahvaljujući kojima će svatko na prvi pogled pronaći granicu dnevne sobe s kuhinjom.

Nadamo se da će vam se svidjeti ova zanimljiva rješenja o tome kako odvojiti kuhinju od dijela dnevnog boravka, a na popisu naših prijedloga naći ćete ideju koju možete lako ukomponirati u prostor. Sretno!

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!