locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ormarić ispod sudopera - dimenzije. Kako ih izmjeriti? Provjera.

Objavljeno: 2021-12-23 14:20:06
Kategorija: Blog

 

Sudoper i ormarić ispod kuhinjskog sudopera trebali bi formirati skladan dvojac. Zahvaljujući tome, cjelina će učinkovito nadopuniti raspored kuhinje, a pojedinačni radovi u zoni pranja će teći glatko. Objašnjavamo na što treba obratiti posebnu pozornost pri kupnji sudopera kako bismo bili zadovoljni izborom.

 

Gdje možete staviti sudoper u kuhinji? Kakav učinak to ima na vrstu ormarića?

 

Prilikom projektiranja kuhinje, udaljenost između elemenata je bitna, ne zaboravite osigurati slobodan pristup sudoperu. Uostalom, često ga koristimo tijekom dana - služi nam za brzo ručno pranje posuđa (čak i kada imamo perilicu posuđa), kao i za pranje i pripremu hrane potrebne za pripremu jela. Osim toga, prilikom uređenja kuhinje najbolje je postaviti sudoper između hladnjaka i štednjaka ili ploče za kuhanje. To je jedno od načela ergonomije, odnosno pravilan raspored kuhinje. Na taj se način stvara takozvani radni trokut (koji prilikom projektiranja treba svakako uzeti u obzir) – radna ploča koja se nalazi između opreme omogućuje prikladan raspored hrane i njezinu daljnju obradu. Za ugradnju kuhinjskih elemenata se preporučuje kuhinja u obliku slova L, U i G što utječe na očuvanje radnog trokuta. U ovom rasporedu sudoper i ormar ispod sudopera mogu se naći u ravnoj liniji ili u njenom kutu. U oba slučaja trebat će vam kuhinjski ormarići bez stražnjeg dijela.

Analogna situacija nastaje kada sudoper postavite u ravnu liniju ispod prozora. Međutim, u velikim prostranim sobama možete urediti kuhinjski otok s zonom pranja. U otok se često ugrađuje perilica posuđa zajedno s sudoperom. To znači kupnju samostojećih ormara sa radnom pločom odgovarajuće duljine (ispod njega mora stati perilica posuđa širine 40 ili 60 cm). 

Prednost sudopera koji se postavlja u ravnoj liniji ormarića i na otoku je u tome što ga mogu koristiti dvije osobe u isto vrijeme. S druge strane, kutni ormar s sudoperom omogućuje optimalno korištenje prostora u maloj kuhinji. Pored takvog sudopera samo jedna osoba može udobno raditi.

 

Utječe li način ugradnje sudopera na vrstu sudopera?

 

U skladu s dizajnom kuhinje imamo odabire se model sudopera - nasadni ili ugradbeni - koriste se različite metode montaže.

 

Nasadni sudoper

 

Ovo rješenje biraju korisnici kojima je važna jeftina i jednostavna montaža. Dovoljno je kupiti standardni ormarić bez radne površine prilagođen dimenzijama odabranog sudopera (njegova komora ili komore moraju stati između stranica ormarića). Sudoper se nanosi odozgo na ormar tako da se stabilno nasloni na rubove. A ako je to sudoper s ocjeđivačem, onda veličina ocjeđivača nije važna, jer ne ulazi u ormar, već se naslanja na radnu površinu.

 

Ugradbeni sudoper

 

Ova vrsta sudopera može se postaviti u kuhinjskoj radnoj površini tako da njezini rubovi strše malo iznad razine radne površine ili su u ravnini s radnom površinom. U oba slučaja najprije morate izrezati rupu u radnoj površini. Najčešće proizvođači pričvršćuju predložak zajedno s uputama za montažu, što olakšava precizno rezanje potrebnog oblika rupe. Ako sudoper strši malo iznad ploče, unutarnje rubove rupe treba zaštititi od vlage sanitarnim silikonom. Važno je znati da se ova metoda montaže može provesti u bilo kojoj radnoj površini, bez obzira na materijal od kojeg je izrađena.

Međutim, stavljanje sudopera u ravnini s radnom površinom prilično je komplicirano i bolje je povjeriti ovu vrstu posla profesionalcima koji imaju prave alate. Međutim, mora se priznati da kuhinjski ormarići s tako fiksiranom radnom pločom izgledaju elegantno, zahvaljujući ravnomjernoj površini radne ploče zajedno s sudoperom.

 

Ormarić za sudoper. Kako prilagoditi njegovu veličinu vrsti sudopera?

 

Kuhinjski sudoperi dostupni na tržištu proizvode se u različitim veličinama i prilagođeni su širini standardnih ormarića - 40, 45, 50, 60, 80 i 85 cm. Dubina ovih ormara je obično od 50 do 55 cm. Nasuprot tome, tipičan ormarić ispod kutnog sudopera širok je 90 ili 135 cm. Stojeći/donji kuhinjski ormarići (uključujući sudoper) i gornji kuhinjski ormarići također se mogu izraditi po narudžbi u drugim dimenzijama.

Na veličinu kuhinjskih ormarića ispod sudopera, naravno, utječe sama vrsta sudopera koju planiramo kupiti. Ako se radi o ormariću za sudoper s jednim koritom, potrebno je da bude širok 40 ili 50 cm. S druge strane, ormarić za sudoper s jednim i pol koritom ne smije biti manji od 60 cm, a ormarić za sudoper s dva korita treba imati najmanje 80 cm. Međutim, za veličinu ormarića nije važno hoće li sudoper biti izrađen od čelika ili kompozita.

 

Kako koristiti unutrašnjost ormarića za sudoper?

 

Najčešća dubina sudopera je 50-55 cm. Ovaj prostor je dovoljan kako bi se u njega lako smjestilo sve potrebne hidrauličke priključke, uključujući perilicu posuđa (ako je osigurana njezina ugradnja). Osim toga, unutrašnjost ovog ormarića koristi se da biste pohranili kućne kemikalije (npr. tekućina za pranje posuđa, tablete za pranje posuđa). Ovdje će se uobičajeno naći i kante za smeće.

 

Sažetak i praktična pitanja vezana uz kuhinjske ormariće

 

Ormarić ispod sudopera može biti pravokutni ili kutni. To ovisi o uređenju kuhinje i pozicioniranja donjih kuhinjskih ormarića.

Ormarići ispod sudopera mogu imati standardna zglobna vrata – jednokrilna ili dvokrilna. Ovo je najpopularnija i najjeftinija opcija. Praktičniji su, međutim, ormarići sa zglobnim ili uvlačivim vratima koja se mogu otvoriti bez dodirivanja ručki vlastitim rukama. Ova funkcija je posebno korisna kada imamo prljave i / ili mokre ruke.

Kuhinjske fronte za ormariće, uključujući ormare za sudopere, mogu biti izrađene od različitih materijala. Vrlo rado, zbog atraktivnog dizajna i relativno razumne cijene, biraju se MDF fronte. Na tržištu su dostupne i furnirane, drvene i staklene fronte.

Sanjate li o modernoj kuhinji? Ako je tako, bez obzira na to uređujete li ili renovirate kuhinju u stanu ili u kući, pozivamo vas da posjetite web stranicu www.emmezeta.hr. Tamo ćete naći setove kuhinjskog namještaja u različitim stilovima, kao i kuhinjske slavine i kuhinjske nape.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!  

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!