locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Provjerite što ne smije nedostajati u dnevnom boravku

Objavljeno: 2022-06-14 07:57:10
Kategorija: Blog

 

Dnevni boravak je prostorija koja ne služi samo za primanje gostiju ili organiziranje zabave, već i mjesto gdje se ukućani svakodnevno žele opustiti i odmoriti. Nesumnjivo, u dnevnom boravku, prostor za odmor je taj koji je najvažniji i upravo tome treba posvetiti najveću pozornost pri planiranju uređenja ovog interijera. U ovom članku ćemo vam reći kako urediti dnevni boravak tako da njegov prostor za odmor pruža maksimalnu udobnost ukućanima.

 

Kako funkcionalno odvojiti zone u dnevnoj sobi?

 

U većini dnevnih boravaka podjela na zone sastoji se u odvajanju blagovaonice i prostora za sjedenje. Podjela prostora uvelike ovisi o površini vašeg stana i samog dnevnog boravka te o tome koliko zona možete smjestiti na raspoloživoj površini. Najbolji način za podjelu je da razdvajanje zasebnih zona odradite pomoću odgovarajućeg namještaja koji ćete rasporediti prema funkciji koju obavljaju. Prije svega, obratite pozornost na omogućavanje slobodnog kretanja između pojedinih zona u sobi.

Ako želite da vaš prostor za odmor bude mjesto koje vam daje osjećaj privatnosti, pobrinite se za to da bude što dalje od drugih zona, osobito od onih dijelova kojima se najčešće prolazi u vašem domu.

 

Na što treba paziti prilikom uređenja prostora za sjedenje u dnevnoj sobi?

 

Zona za odmor nije samo središnja, već je i najvažnija zona u dnevnom boravku. Prilikom uređenja dnevnog boravka, zonu za odmor treba u potpunosti prilagoditi prvenstveno vlastitim potrebama, očekivanjima i u skladu s vašim interesima. Neki će idealno mjesto za opuštanje ograničiti na mekanu fotelju i TV, za druge će zona za odmor biti fotelja i kućna knjižnica nadohvat ruke, a ima i onih za koje nema opuštanja bez kamina u kući.

Uređenje zone za odmor uvelike ovisi o broju članova kućanstva koji ga koriste. U slučaju dvočlane ili tročlane obitelji, dovoljan je set koji se sastoji od udobnog kauča i fotelje. Ako je vaša obitelj veća, onda će sigurno dnevnim boravkom dominirati prostor za sjedenje opremljen udobnim tapeciranim namještajem.

Planirajući uređenje svog dnevnog boravka, odaberite raspored namještaja na taj način da se vrijeme opuštanja, gledanja televizije, odmora u omiljenoj fotelji ili drijemanja ničim ne ometa. Bilo bi dobro da namještaj bude koncentriran oko određene točke, na primjer oko mjesta gdje se nalazi TV, klupa, stolić za kavu ili blizu kamina.

 

Boje u zoni za odmor

 

Prilikom uređenja zone za odmor, vrijedi razmisliti o tome u kojoj će boji biti obojeni zidovi dnevnog boravka. U dnevnom boravku bijela boja će uvijek odgovarati, jer se povezuje s estetikom i mirom. Odličan izbor bit će i prirodne boje kao što su bež, smeđa, zelena i plava. Sive su još uvijek jako moderne, i lijepa su pozadina za šareni namještaj i dodatke.

 

 

Kako odabrati odgovarajući namještaj za opuštanje?

 

Ako želite urediti prostor za odmor u dnevnom boravku, morate se pobrinuti za udoban namještaj, pružajući idealne uvjete za odmor i opuštanje. Udoban namještaj i promišljen raspored igraju ključnu ulogu u uređenju dnevnog boravka. Moderan dnevni boravak ima ne samo opuštajuću, već i reprezentativnu funkciju, zato treba biti udoban, funkcionalan i lijep.

Garnitura za sjedenje mora biti prilagođena vašim očekivanjima. Ako volite drijemati usred dana ili s vremena na vrijeme trebaju prespavati gosti, izvrsna opcija bit će namještaj s funkcijom spavanja ili sa spremnikom za spremanje dodatne posteljine. Ako tijekom odmora volite protegnuti noge, odaberite udobne ležaljke. Jednako dobro rješenje bit će i fotelje s osloncem za noge.

Također, stil u kojem želite ukrasiti dnevni boravak od velike je važnosti pri odabiru namještaja. Za male dnevne sobe možete odabrati set za sjedenje s tankim visokim nogama, presvučen svijetlim tkaninama jednolične teksture. Koristeći kontrastne dodatke, donijet ćete pozitivno raspoloženje interijeru.

Za velike prostore možete odabrati namještaj za odmor u obliku masivnih kutnih garnitura ili sofe sa širokim bočnim stranama i naslonima. Veliki tamni komad namještaja može biti privlačna, središnja točka dnevnog boravka.

Dnevni boravak je interijer u kojem neće samo kutna garnitura s funkcijom spavanja izgledati lijepo. Dekor ćete učiniti atraktivnijim odabirom fotelje za odmor zanimljive boje.

 

Uređenje zone odmora - stolići za kavu

 

Prilikom uređenja dnevnog boravka i njegovog prostora za sjedenje, namještaj poput klupa ili stolića također je od velike važnosti. Prilikom odabira odgovarajućeg stolića, pazite da bude niži od sjedala za oko 2 cm. To će učiniti da kutna garnitura ili kauč zajedno sa stolićem stvori ugodno mjesto za opuštanje.

Ako imate dovoljno mjesta u dnevnom boravku, možete uzeti u obzir i pomoćni stolić.  Posebno dobro pokazat će se u blizini udobne stolice s osloncem za noge, jer njega možete slobodno staviti šalicu čaja ili knjigu.

 

Funkcionalna unutarnja rasvjeta

 

Prilikom uređenja prostora za sjedenje vodite računa o njegovoj savršenoj rasvjeti. Važno je koristiti ne samo jedan glavni izvor svjetlosti, već i obogatiti interijer dodatnom rasvjetom. Izgradit će atmosferu uređenog prostora, a također će pomoći u jasnijem označavanju pojedinih zona u dnevnom boravku. Na kauču možete instalirati svijećnjake koji uvode ugodnu atmosferu. Obogatite područje oko stolice podnim svjetiljkama.

 

Ugodni dodaci - jastuci i deke

 

Prilikom uređenja prostora za sjedenje imajte na umu da su dodaci vrlo važni. Da bi prostor za sjedenje i odmor u vašem dnevnom boravku bio ugodniji, odaberite prave dekoracije koje će pružiti dodatnu podršku i udobnost. Vrijedno je obogatiti ovaj dio dnevnog boravka ukrasnim jastucima, pokrivačima ili prekrivačima. Svakako, jastuci na kauču ili fotelji učinit će da raspored dnevnog boravka dobije dodatni ukras. Prilikom odabira jastuka za dnevni boravak vrijedi slijediti princip nadopunjavanja boja. To će vam omogućiti da dobijete skladnu kombinaciju koja će činiti koherentnu cjelinu. Možete odabrati boje prema boji ukrasa u sobi ili zavjesama. Mogu biti u kontrastnoj boji od namještaja za odmor, stvarajući tako zanimljive naglaske ili biti u istoj boji ali s različitim strukturama. Pokrivači bačeni preko stražnjeg dijela fotelje ili kauča također su vrlo moderni. Kao dodatak dekoru dnevnog boravka i prostoru za opuštanje, možete koristiti moderne košare od žice ili morske trave. Pokrivači i prekrivači umotani u role izgledat će šarmantno.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Ako želite kupiti proizvode koje ne pronalazite u Emmezeta web shop asortimanu, molimo kontaktirajte nas mailom, a mi ćemo odgovoriti na vaš upit.

Želite li vidjeti proširenu ponudu pločica? Pogledajte ponudu naše grupacije u PoljskojČeškojSlovačkoj ili Mađarskoj.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!