locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Raspored male kuhinje u zgradi - kako ju urediti

Objavljeno: 2021-11-19 14:15:35
Kategorija: Blog

 

Živite li u zgradi? Mala kuhinja u zgradi često je veliki problem uređenja s kojim se mnogi od nas moraju suočiti. Bez obzira da li je kuhinja u stanu mala ili velika, svakako želite da bude udobna, funkcionalna i elegantna. Teško je zamisliti da kuhinja, koja se smatra srcem kuće ne bi bila takva. Pa kako urediti mali interijer u kombinaciji stila, udobnosti i prostranosti? Imamo nekoliko dokazanih načina da to učinimo. Jeste li znatiželjni koje? Pozivamo vas da pročitate članak. U nastavku, naši stručnjaci predlažu kako urediti malu kuhinju u zgradi ili čajnu kuhinju u studio apartmanu, kako ne bi ograničili prostor i funkcionalno organizirali prostor.

 

Kuhinjski namještaj za malu kuhinju - zanimljive ideje za uređenje male kuhinje

 

Koje elemente odabrati za uređenje kuhinje u zgradi? Postoji nekoliko mogućnosti koje će vam pomoći za pravilan raspored elemenata, da uredite funkcionalan i maksimalno iskoristite raspoloživi prostor.

 

Setovi kuhinjskog namještaja

 

Gotovi setovi kuhinjskog namještaja su kompaktni, setovi uz pomoć kojih ćete organizirati kuhinjski prostor. Set se sastoji od stajaćih i visećih ormarića, raspoređenih u jednoj liniji. Komplet ovog tipa pristajat će u uske kuhinje. Smješten ispod jednog od zidova, stvorit će ugodnu zonu pripreme i kuhanja. Koji su elementi uključeni u komplet. Najčešće su to stajaći kuhinjski ormarić, ormarići s ladicama, ormarić ispod sudopera, kuhinjski ormarići za ugradnju pećnice i ploče. Viseći kuhinjski ormarići s klasičnim otvaranjem, ormarići otvarajući prema gore, ormarići iznad nape pa i otvorene police. Savršen dodatak jednostavnim kuhinjskim setovima su kuhinjske kutne klupe, koje elegantno i praktično organiziraju prostor za posluživanje jela. Kutna klupa i mali stol, koji su dio kutnog seta, ne zauzimaju puno prostora i omogućuju vam da praktično iskoristite kut kuhinje.

 

Modularni kuhinjski namještaj

 

Drugo, vrlo praktično rješenje je modularne kuhinje. Njihova velika prednost je širok raspon mogućnosti uređenja koje nude pojedini moduli. Samo vi odlučujete koji će elementi i u kojoj kombinaciji biti u vašoj kuhinji. Na primjer, možete odabrati samo stajaće ormare i odustati od gornjih elemenata. I naprotiv, možete maksimalno iskoristiti raspoloživi prostor i napraviti konstrukciju visećih ormara u dva reda, stvarajući tako vrlo praktičnu i veliku zonu skladištenja kako bi bila korisna u svakom domu. Koje elemente možete odabrati? Ima ih puno. Evo primjera kuhinjskih ormarića:

· viseći s jednim vratima,

· viseći s dvostrukim vratima,

· viseći s otvaranjem prema gore,

· viseće police,

· za kuhinjsku napu;

· stajaći s jednim vratima,

· stajaći s dvostrukim vratima,

· kutni

· ispod sudopera,

· ugradbeni: pećnica, perilica posuđa, štednjak ili ploča za kuhanje.

Važno je dodati da se većina stajaćih ormara može kombinirati u obliku otoka za kuhinju.

Dimenzije modularnog namještaja? Od 15 cm do 80 cm, pa čak i 90 cm. I upravo ta raznolikost dimenzija omogućuje prilagodbu svakoj maloj kuhinji, koristeći 100% potencijala prostorije. Uređenje male kuhinje u stanu pomoću modularnog namještaja jedno je od najboljih rješenja za uređenje.

 

Izrada po mjeri

 

Treća opcija je namještaj odnosno kuhinje po mjeri. Ova vrsta izrade je 100% prilagođena veličini kuhinje i izravno prilagođena njezinoj mjeri. Nažalost, njegov najveći nedostatak je cijena. Setovi namještaja po mjeri nisu jeftini i ne može si ih svatko priuštiti. Ako, usprkos svemu, želite da kuhinja bude elegantna i funkcionalna, možete odabrati jedno od dva prethodna rješenja.

 

Kutni kuhinjski namještaj

 

Mali studio apartmani često imaju kuhinje povezane sa dnevnim boravkom. U ovoj vrsti interijera, kutni kuhinjski namještaj savršeno se uklapa. Oni su dobar primjer kako funkcionalno urediti malu kuhinju. Kutni namještaj ili drugim riječima u obliku slova l, pomažu u uređenju kuhinje uz održavanje takozvanog radnog trokuta, što je odrednica dobre organizacije i udobnog rada.

Ako se pitate kako urediti malu kuhinju, možete pouzdano odabrati jedno od gore navedenih rješenja. Zapamtite da bi pravilo uvijek trebalo biti usklađivanje dekoracije s potrebama određenog interijera.

 

Što umjesto stola za malu kuhinju?

 

Naravno, namještaj u maloj kuhinji nije sve, u njemu mora pronaći mjesto za stol i stolice. Što učiniti kada, unatoč najboljim naporima, nema prostora za dodatni komad namještaja? Alternativa sklopivom stolu za malu kuhinju je stol što se uvlači. Ova vrsta elementa može se naručiti od stolara ili ga sami možete izraditi, jer zaista uopće nije komplicirano. Između radne ploče i ormarića postavljena je dodatna ploča, nešto niža od ostalih. Također se može smjestiti u jednu od gornjih ladica. Takvo rješenje je stvarno vrlo praktično i genijalno.

Ponekad se stol u kuhinji može zamijeniti produžetkom radne ploče. U tom slučaju, može se nalaziti na istoj visini kao i radna ili biti nešto niža od nje, što će vam omogućiti da odijelite blagovaonicu. Ako je produžetak dovoljno dugačak, možete ispod staviti klupu ili nekoliko stolica, koje će se koristiti za sjedenje prilikom obroka. Vrijedno je razmotriti takvo rješenje pogotovo tamo gdje postoji otok u kuhinji. Takvo rješenje uspješno će zamijeniti stol.

Još jedno zanimljivo rješenje je postaviti stol ispod prozora, kao produžetak prozorske daske. Radijator se često nalazi ispod prozora u kuhinji, zbog čega ovaj prostor nikad nije zagrađen. U međuvremenu, čak se i mala prozorska daska može uspješno proširiti, stvarajući funkcionalno mjesto za jelo i kako biste uživali u pogledu kroz prozor.

 

Čega se odreći, a čime opremiti malu kuhinju?

 

Mala kuhinja u stanu, uređena je vlastitim zakonima. Koju opremu ostaviti i čega se odreći, to je zaista teško pitanje, pogotovo ako se sve čini potrebnim za svakodnevno funkcioniranje. Odvajanjem stvari u sve manje važne, bit ćete sigurni da nećete zatrpati sobu. Dizajn interijera vrlo je često umijeće kompromisa. Ne morate se u potpunosti odreći mnogih rješenja, već ih praktički mijenjati i prilagođavati specifičnim potrebama. Odaberite višenamjenski namještaj i dodatnu opremu u kompaktnom izdanju, npr:

· sudoper s jednim koritom,

· ploča za kuhanje s dva plamenika,

· pećnica s funkcijom mikrovalne,

· kompaktna perilica posuđa 45 cm umjesto klasičnih 60 cm.

· sklopivi namještaj.

Pamtiti! Zahvaljujući takvim zamjenama, nećete se riješiti potrebne opreme iz kuhinje, što bi otežalo kretanje i rad u sobi. Mala kuhinja doista može biti vrlo funkcionalna, glavna stvar je da se dobro rasporedi i umjetnost kompromisa u stvaranju aranžmana.

 

Uređenje male kuhinje, puno prostora za skladištenje

 

Kako urediti malu kuhinju? Ako tražite ideju za malu kuhinju, prije svega dobro razmislite o prostoru za odlaganje i skladištenje. Male kuhinje uređene su po potpuno različitim načelima od velikih prostorija ovog tipa. Trebalo bi odustati od prekomjerne opreme i ukrasnih sitnica. Ploča bi trebala biti čista tako da prostorija izgleda optički veće.

Neki ne preferiraju držanje kuhinjskih dodataka na ploči. Drugi, ih naprotiv, žele pokazati. Ako pripadate prvoj skupini, uložite u modernu opremu kao što su košare, kuhinjske vješalice, spremnici za pribor za jelo i organizatori. Izvrsno rješenje za malu kuhinju je ugradnja ormarića koji sežu do stropa. Ako se odlučite za takve elemente, ne zaboravite odabrati svijetle, lagane i osjetljive fronte koje neće dominirati interijerom i izložiti kuhinjske radne površine. Ako imate previše tamne kuhinjske fronte, one se ne uklapaju se u manje kuhinje, mogu ih preplaviti i učiniti da izgledaju još manje i skučeno.

Ako se pitate kako urediti vrlo malu kuhinju u stambenoj zgradi i istovremeno imati sve pri ruci, stavite niz dubokih donjih ormara i umjesto visećih ormara koji se mogu zatvoriti, objesite otvorene police. Stavite tamo šalice, tanjure ili posude za sipke proizvode. Što dobivate zahvaljujući takvom rješenju?  Mala kuhinja dobit će lakoću i prostranost.              

 

Kako urediti kuhinju u stambenoj zgradi? Iskoristite prostor 100%

 

Kako urediti malu kuhinju u zgradi? Mala, dobro organizirana kuhinja je ona u kojoj se koristi svaki centimetar. Nema govora o praznim kutovima ili nepopunjenom razmaku između namještaja. Ako želite 100% iskoristiti raspoloživi prostor, uložite u kuhinjske ormare s pametnim sustavom polica na izvlačenje ili rotirajućih polica. Zahvaljujući njima, unutrašnjost namještaja moći će se u dobro popuniti, a korištenje kuhinje može postati pravi užitak.

 

Što je sa zidovima za malu kuhinju

 

Drugi način, koji se sve češće koristi za optičko proširenje kuhinje, je postavljanje foto tapete s krajolikom iznad radne površine. Foto tapeta na zidu čini kuhinju prostranijom. Iz čisto praktičnih razloga, foto tapeta treba biti prekrivena staklom. Suprotni zid bi trebao ostati svijetao. Ne treba ga naglašavati i ukrašavati, jer će dodatno naglasiti oblik malog interijera.

Prilikom uređenja male kuhinje, vrijedi obratiti pažnju na činjenicu da uzdužne pruge optički produžuju kuhinju. Trake na zidovima i uzdužno postavljeni podovi mogu pridonijeti optičkom proširenju. Vrijedno je razmisliti o korištenju vertikalnih polica regala, kao i uzoraka na zidu. Drugi element su ogledala koja igraju važnu ulogu u optičkom povećanju prostorija. Ogledala daju dojam dubine kada se stavljaju u uzdužnu liniju iznad pultova ili na suprotnoj strani namještaja, može odvratiti pažnju od zida i optički povećati udio prostorije. S druge strane, ogledalo odražava sve. Stoga, ljudi koji ne održavaju savršen red u kuhinji, tretiraju kuhinju kao radnu sobu i izlažu mnoge kuhinjske dodatke na radnim pločama ne bi trebali postavljati ogledala u kuhinju. U ovom slučaju, korištenje ogledala pojačat će dojam nereda i kaosa.

 

Uloga rasvjete

 

Kuhinja koja ima mali prostor zahtijeva odabir odgovarajuće rasvjete. Rasvjeta igra važnu ulogu u svakoj kuhinji. Zahvaljujući dobro odabranoj rasvjeti, možete stvoriti jedinstveno raspoloženje i dodatno uljepšati mjesto gdje se pripremaju obroci. Trebalo bi razmisliti o postavljanju malih stropnih svjetiljki. Zidne svjetiljke osvjetljavaju ploču, a istovremeno optički produljuju namještaj, a time i cijelu sobu. Osim toga, možete montirati viseću svjetiljku odmah iznad otoka i tako naglasiti dizajn interijera.

Ako tražite namještaj za mali interijer, svakako posjetite našu trgovinu Emmezeta. U našoj ponudi pronaći ćete kuhinjsku opremu, dekorativne elemente, rasvjetu, radne ploče, slavine i sudopere najviše kvalitete po pristupačnoj cijeni.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!