locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Ručni alati za usitnjavanje tla - provjerite koji će vam u tome pomoći

Objavljeno: 2022-05-13 08:02:10
Kategorija: Blog

 

Usitnjavanje tla u vrtu uopće ne mora biti teško. Kontinuirani razvoj tehnologije rezultira pojavom nove opreme na tržištu. Među njima postoji prilično velika skupina alata za usitnjavanje i prozračivanje tla.

Danas, imati veliki vrt ili rekreacijsku parcelu ne mora biti povezano sa zamornim i teškim radom. Kako bi se zadovoljile sve potrebe vrtlara, proizvođači nude širok raspon opreme koja rad u vrtu može pretvoriti u pravi užitak. Provjerite koji se vrtni alati koriste za rahljenje, pripremu i izravnavanje tla te rasipavanje gnojiva i zašto su zaista vrijedni pažnje.

 

Dvije skupine alata za olakšavanje otpuštanja zemlje

 

Najjednostavnija podjela vrtlarskih alata razlikuje dvije osnovne skupine proizvoda:

·         ručni alati,

·         mehanički alati


Kada tražite one prave, vrijedi dobro pogledati obje skupine, upoznati osnovne značajke proizvoda i na temelju toga odabrati onaj idealan za vlastite potrebe kao i veličinu parcele. Rahljenje zbijenog, ilovastog tla važan je zadatak, tako da izbor vrtlarskih alata ne bi trebao biti slučajan. Evo pregleda najzanimljivijih proizvoda za mala i velika područja.

 

Ručni vrtni alati

 

Ručni vrtni alati dizajnirani su kako bi pomogli u kopanju i rahljenju tla, uzgoju povrtnjaka i brizi za cvjetnjake. Posebno su posvećeni malim površinama vrtova i parcela. Oni vam omogućuju točno i precizno obavljanje bilo kojeg posla. Iako zahtijevaju uporabu mišićne snage i malo fizičke kondicije, vrtlari ih još uvijek najčešće biraju. Ručni alati za rahljenje tla uključuju:

·         Motike

·         lopate i štihače,

·         vrtne grablje - kandže,

·         dvostrana motika,

·         ručni kultivator s 3 zuba,

·         mehanički aerator,

·         ručni kultivator,

·         motičica s grabljama,

·         teleskopske vile.


 

Vrtni alati za borbu protiv korova

 

Osim ovih osnovnih proizvoda, vrijedi spomenuti i alate dizajnirane za uklanjanje korova, koji pomažu i nadopunjuju svrhu alata za rahljenje. Oni su:

·         set vrtlarskih alata,

·         izvlakač korova,

·         rezač korova,

·         metalne grablje.


Svaki kvalitetan ručni alat trebao bi biti izrađen od izdržljivih materijala, kao što je nehrđajući čelik. Samo visokokvalitetni proizvodi trajat će u savršenom stanju mnogo sezona i olakšati rad u vrtu. Proizvode dostupne na našem tržištu karakterizira najviša kvaliteta. Izdržljivi su i izuzetno funkcionalni, te vam omogućuju brzo rahljenje površine travnjaka ili gredica. Uz njihovu pomoć, lako možete obaviti potreban posao, tretirati tlo i pravilno ga prozračiti. Može se reći da su kultivator, motika i lopata najbolji prijatelji vrtlara.

 

Mehanički vrtlarski alati

 

Druga grupa su mehanički alati i vrtni strojevi. Moderni i automatizirani, dizajnirani su da maksimalno pojednostave svaki posao u vrtu. Oni pomažu u obradi zbijenog tla, svugdje gdje ručni alati nisu dovoljni. Koriste se za velike prostore, osobito za teška, zahtjevna zemljišta.

Preostalim alatima posvetili smo zaseban članak, pročitajte: Vrtni alat - najbolji proizvodi za ljeto 2022.

 

 

Rahljenje tla - čemu služi, je li potrebno?

 

Rahljenje tla je najvažnija faza pripreme tla prije sadnje i nezamjenjiv element brige za već rastuće biljke i povrće. Obrada omogućuje da opustite strukturu zemlje. S jedne strane, to je korisno za korijenje tako da se može slobodno širiti, i ujedno biljkama pružiti više zraka. A s druge strane, da pripremite tlo za sjetvu i presađivanje.

Rahljenje je posebno potrebno u slučaju teškog glinenog tla, ali je svakako potrebno i na manje teškim podlogama. Prilikom rahljenja vrijedi dodatno pognojiti tlo, osigurajte mu zeleno gnojivo ili ga hranite granuliranim mineralnim gnojivom.

 

Jednostavna i praktična priprema podloge

 

Da biste lako i učinkovito prozračili tlo, dobro iskoristite prikladne aeratore, lopate, kopačice i motike. Važno je da su izrađeni od najkvalitetnijih materijala, koji će jamčiti njihovu trajnost i funkcionalnost, te da su oštri, izdržljivi i fleksibilni. Zahvaljujući alatima za rahljenje, zemlja neće biti zbijena. Osim toga, možete ih koristiti i za okopavanje povrća i plijevljenje korova.

 

Moderan dizajn koji ide ruku pod ruku s funkcionalnošću

 

Kada tražite alate za vrtlarstvo, vrijedi znati da elegantni i dizajnerski dodaci mogu u isto vrijeme biti i praktični! Odabirom odgovarajućih vrtnih alata za rahljenje tla možete biti sigurni da će kompletiranje vlastitog funkcionalnog seta jedinstvenog izgleda biti zaista jednostavno!

Ako ste vlasnik pažljivo dizajniranih modela, lako ćete obraditi zemlju. Tlo u vrtu ili na parceli uvijek će biti pravilno prozračeno i prorahljeno. Možete biti sigurni da će se elegantne motike i aeratori dostupni u mreži naših trgovina savršeno nositi s tlom u vašem vrtu. Zahvaljujući njima, ne samo da ćete brzo i bez muke pripremiti mjesto za nove biljke, već ćete i učinkovito okopati povrće i riješiti se neželjenog korova.

 

Kako pravilno iskopati tlo?

 

Prije svega, potrebno je misliti o tome da tlo ne biste trebali previše duboko kopati. Ovaj tretman je posebno nepovoljan u slučaju teškog tla. Teško i ilovasto tlo prekopava se na dubinu od oko 15-20 cm sa slojem pijeska pomiješanog s mljevenom korom i kompostom. Zahvaljujući tome, biljkama ćete pružiti najbolje moguće uvjete za razvoj.

U ekološkim vrtovima proces rahljenja tla sastoji se u nježnom kopanju gornjeg sloja. Dovoljno je koristiti, na primjer, vile. Vile će vam omogućiti da kopate tlo vrlo nježno, a istovremeno će vam omogućit da ga vrlo učinkovito prozračite. Lagano i neplodno tlo pognojite mješavinom gline i prerađenog komposta ili gnojivom.

Važno je dodati da se većina vrtlara prilikom obrade tla mora suočiti s korovom. Najbolje je, naravno, iskopati cijelu površinu, uklanjajući svu nepoželjnu vegetaciju. Zahvaljujući tome, učinkovito ćete se riješiti svih busena trave i korijenja. Štoviše, koristeći ovaj prilično dugotrajan i zahtijevan posao ne morate posezati za štetnim kemikalijama. Koristeći prave vrtne alate, možete si malo olakšati stvari.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!