locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Šarena i bajkovita dječja soba - kako ju urediti?

Objavljeno: 2022-06-09 09:25:26
Kategorija: Blog

 

Čini se da je recept za savršenu dječju sobu jednostavan – funkcionalni i udoban namještaj, ukrasi, tekstil i dobra ideje vodilja. U praksi uređenje dječje sobe može biti pravi izazov, pogotovo ako u obzir uzmemo da je to mali dječji kutak i najveći san vašeg djeteta, a roditelji moraju ispuniti mnoga djetetova očekivanja.

Dječja soba prvi je privatni prostor mladog čovjeka. Mjesto gdje će provoditi većinu svog vremena, razvijati svoje strasti, družiti se s prijateljima. Zato bi trebala biti savršeno prilagođena njegovim potrebama i željama. Svaki element dekoracije mora biti promišljen i ergonomski. U dječjoj sobi nema mjesta za nasumično izabrani namještaj, nefunkcionalne dodatke i neprivlačne dekoracije. Mala djeca, posebno ona najmlađa, žele sobu kao iz bajke, a roditelji im mogu pomoći u ostvarenju tog sna.

 

Kako odabrati vodeći motiv za dječju sobu?

 

Vodeći motiv je razlikovna značajka prostora namijenjenog mladom korisniku. Može se odnositi na njegovu strast, interese, omiljenu bajku, sportsku disciplinu ili profesiju. Najvažnije je da ne bude slučajan. Događa se da roditelji koji uređuju sobe za djecu unesu u interijer motiv koji im se sviđa. Ali ne radi se o tome. Ako želite učiniti svoje dijete istinski sretnim, treba uzeti u obzir njegove želje i ideje za uređenje. Zamolite ga da vam ispriča kako zamišlja uređenje sobe. Vjerujte da je dovoljno nekoliko naglasaka koje je dijete tražilo da ga usreći i pruži mu sobu u kojoj će se osjećati sretno.

Vratimo se još trenutak na vodeći motiv. U dječjoj sobi savršeno funkcioniraju pastelno svijetle boje, stoga ih koristite u uređenju kako biste stvorili interijer prilagođen djetetu. Boje zidova, ukrasa i tekstila bit će izvrsna baza za bijeli dječji namještaj. Estetika uređenja interijera vrlo je važna, jer se od prvih godina djetetovog života oblikuje njegov ukus.

 

 

Ergonomski namještaj je osnova u dječjoj sobi

 

Kada odaberete vodeći motiv, odlučite se za boju zidova i dodataka, vrijeme je za odabir namještaja za uređenje dječje sobe. Naš prijedlog posvećen posebno najmlađoj djeci su kolekcije namještaja koje rastu s mališanom. Ova vrsta elemenata omogućit će vam da prilagodite pojedinačne modele uzrastu i potrebama djeteta. Ovdje vrijedi spomenuti podesivi radni stol, fotelju čije se sjedalo može slobodno podići i spustiti ili krevet na razvlačenje. Naravno, to je samo prijedlog, zapravo dječji namještaj treba biti prilagođen mališanima. Koji set namještaja odaberete ovisit će o ukusu i potrebama.

Na tržištu možete pronaći mnogo zanimljivog dječjeg namještaja. Najbolje je odabrati onaj s kojim će dijete biti najzadovoljnije. Apsolutni minimum bit će udoban krevet ili krevetić za spavanje, ormar za odjeću, radni stol ili stol za igru i učenje, polica za knjige i igračke. Ako se radi o sobi za dvoje djece, naš prijedlog je krevet na kat.

Najzanimljivije ideje možete pronaći u našoj trgovini. Provjerite, možda imamo ono što tražite!

 

Namještaj za dječju sobu – kako kombinirati sa šarenim dodacima?

 

Sistemski namještaj trebao bi imati ujednačen stil i boje izrade i izbor različitih modela u određenoj kolekciji. Serije posvećene djeci i tinejdžerima imaju po nekoliko varijanti namještaja, razne vrste komoda, ormara, stolova ili kreveta. Tema koju odaberete za vodeći motiv također će vam nametnuti boje, zbog čega namještaj treba biti u neutralnim nijansama: svijetlo drvo, bijela, siva. Ako volite modele sa šarenim elementima, onda ih uskladite s vodećom idejom sobe i bojom. Korištenje puno intenzivnih boja može nepotrebno stimulirati dijete i stvoriti dojam kaosa.

Postoji nepisana podjela na djevojačke i dječačke boje, ali mnogo boja je neutralo i vrijedi ići dalje od shematskih ružičastih i plavih boja. Kod pastelnih boja možete si priuštiti korištenje nekoliko njih, ali jače, zasićene boje bolje je izbjegavati. Ako želite izbjeći monotoniju, dovoljno je koristiti pokrivače, ukrasne jastuke, zavjese ili tepihe kao naglaske u boji koji razbijaju dominaciju osnovnih boja. Za oživljavanje interijera dovoljno je 2 – 3 komada u intenzivnim tonovima.

 

 

Koristite šarene boje za zidove

 

Jednostavni načini ukrašavanja prostora najbolje funkcioniraju, a najčešći od njih je jedan zid obojen odabranom bojom. Ne zaboravite koristiti boje za zidove s povećanom otpornošću na abraziju, otporne na mrlje. Vlažnom krpom lako možete ukloniti prljavštinu na zidu. Također je moderno ukrasiti fragment zida bojom za školske ploče ili u kombinaciji s magnetnom bojom. Dijete, ili čak tinejdžer, tako će dobiti prostor za umjetničko izražavanje, igru i zapisivanje važnih poruka. Moderne unutarnje boje proizvode se u vrlo sigurnim verzijama bez mirisa, tako da se većina proizvoda može sigurno koristiti u sobama najmlađih korisnika.

Ako imamo potrebu za promjenom u sobi vašeg djeteta, a ne možete si priuštiti temeljitu zamjenu opreme, uvijek je dobro rješenje osvježiti njihov izgled. Furniri za namještaj su najjednostavniji način da se opremi da novi život. Dovoljno je pokriti fronte, a soba će dobiti svježinu i stil.

 

Dječje sobe - mjesto kreativnog razvoja

 

Dječja soba za djevojčicu, kao i za dječaka trebala bi razvijati kreativnost, biti prilagođena potrebama i interesima djeteta. Soba za djevojčicu ne mora biti slatko, ružičasto utočište male princeze, što često biraju sami roditelji, bez konzultacija s djecom. Naravno, djevojke često biraju motive s ružičastim, plišanim, cvjetnim ukrasima. Međutim, vrijedi se prisjetiti da djeca brzo rastu i njihov se ukus mijenja. Ružičasto razdoblje u životu djevojčice može biti zadovoljeno estetskim dodacima (svjetiljke, okviri za slike i ogledala, zavjese, pokrivači, prostirke, ukrasne kutije ili tapete u pastelnim bojama), a boje zidova i osnovnog namještaja za djecu mogu se odabrati iz kolekcija jednostavnog, neutralnog dizajna koji će izgledati dobro bez obzira na dob vaše kćeri.

Sva djeca rado prikupljaju i skupljaju svoja blaga i umjetnička djela koja zahtijevaju pravilno skladištenje. U sobi djevojčice dobro će vam doći ukrasne kutije, i škrinjice, a prije svega, namještaj s policama, ladicama i ormarićima u kojima mogu sakupljati svoje voljene predmete i igračke.

Dobro će doći bilo koja vrsta tekstila, kao što su jastuci, pokrivači ili prekrivači. S jedne strane, oni će obavljati određene funkcije, s druge strane, vaše će dijete lako izgraditi šator ili splav od njih.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!