locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Top savjeti kako urediti kupaonicu u potkrovlju

Objavljeno: 2021-10-21 15:08:04
Kategorija: Blog

Nostalgična i romantična –potkrovlja odišu specifičnim ugođajem, bude u nama lijepe uspomene te svojom atmosferom bude u nama želju da se umirimo i ušuškamo. Stoga se rado odlučujemo namijeniti ovaj prostor za spavaću ili gostinsku sobu. A što kažete na - kupaonica u potkrovolju? Naravno da pri projektiranju želimo što bolje iskoristiti stambeni prostor. Iako kosine i niše nisu prepreka skladnom uređenju kupaonice, valja imati na umu nekoliko važnih pravila. U protivnom, može se ispostaviti da smo u tom specifičnom prostoru u konačnici dobili čak upola manje prostora nego što je projektom predviđeno!

 

Oblik krova - kako utječe na raspored u kupaonici u potkrovlju?


Za kupaonicu u potkrovlju vrijede posebna pravila. U većini slučajeva tipična arhitektonska rješenja na njih nisu primjenjiva. Za kupaonski namještaj i njegovom određivanju rasporeda ne smijemo se voditi isključivo površinom poda. Kako, dakle, odrediti koliko imamo stvarnog prostora na raspolaganju? Sve ovisi o kutu kosog zida. Ako je kut mali ili se kupaonica nalazi ispod stropa, to će znatno smanjiti raspoloživi prostor. Kut nagiba krovišta također je važan. Ako je kut oštar, kupaonica će na spoju zida i stropa biti niska, kao i u središnjem dijelu prostorije. U kući sa zabatnim krovom i visokom probojem kosina će biti manja. Uređenje kupaonice u potkrovlju ispod krovaišta na četiri ili više voda može značiti više poteškoća jer takvo potkrovlje imam dva značajna nagiba.  

 

Adekvatno uređenje kupaonice u potkrovlju


Da bismo dobili funkcionalnu kupaonicu u potkrovlju, moramo se voditi određenim - ne nužno intuitivnim - pravilima. Počinjemo od rasporedom sanitarija. Primjera radi, ne radi se samo o tome da tuš ili samostojeći kupaonski ormariću stanu ispod kosine. Između ostaloga, važno je i ostaviti odgovarajući slobodni prostor za svakodnevno funkcioniranje. Dovoljno je zamisliti situaciju u kojoj iz kade moramo izlaziti upola sagnuti jer nas kosine sprječavaju da se potpuno ispravimo. Prije nego što započnemo s uređenjem prostora pod kosinama i planiranjem razmještaja sanitarija, trebamo odrediti gdje će se nalaziti prozori u našem interijeru. Dnevna svjetlost treba biti polazište, osobito u kupaonicama u potkrovlju gdje imamo obilje svjetlosti na raspolaganju.

 

Kako urediti kupaonicu u potkrovlju i odabrati idealne prozore


S jedne strane, imajte na umu da kupaonica u potkrovlju omogućuje pristup velikoj količini dnevne svjetlosti, dok s druge ometa postavljanje prozora na učinkovitom mjestu. U malim interijerima obično je sasvim dovoljan jedan krovni prozor standardne veličine. U velikim kupaonicama dobro je da cijeli niz prozora bude pozicioniran na vertikalnim zidovima. Što više dnevnog svjetla, to bolje - ono je važno ne samo radi našeg dojma, već radi uštede električne energije i prirodne ventilacije prostorije. Ako se kupaonica u potkrovlju nalazi u središnjem dijelu kuće, u fazi izgradnje dobro je razmotriti mogućnost da se predvidi otvor za krovni prozor. Tradicionalne prozore najbolje je poziconirati cca 90 cm od poda. Ako se nalaze na visini iznad 120 cm, treba predvidjeti ugradnju donjeg sustava za njihovo otvaranje.

 

Tuš kabina za kupaonicu u potkrovlju


Nakon što utvrdimo gdje će biti prozori u našoj kupaonici, sljedeći je korak raspored kupaonske opreme. Treba početi od tuš kabine. Intuitivno, kabinu želimo na mjestu najveće visine pod kosinom. No, ovo je pogrešno! Pogotovo ako će kupaonica imati i kadu. Tuš kabinu za kupaonicu s kosinama naručuje se po mjeri. Gornji rubovi tuš kabine dimenzioniraju se prema obliku prostorije. Ispred kabine mora ostati slobodnog prostora, minimalnih dimenzija 100x90 cm.

 

Kada, umivaonik i WC školjka u kupaonici u potkrovlju


Ispod najviše točke slobodnog kupaonskog prostora trebalo bi smjestiti kadu. Nije važno što je kada niska pa stane čak i tamo gdje su zidovi vrlo niski. Iz kade moramo izlaziti komotno, bez potrebe da se sagibamo kako ne bismo udarili glavom o strop. Isto tako, kadu je pogrešno smjestiti ispod prozora. Gledanje zvijezda dok ležimo u kupki na prvu nam se može učiniti romantično, no ako u kadu moramo ulaziti svaki put kada želimo otvoriti prozor – to i nije tako zgodno. Minimalna visina zida uz WC školjku i bide treba iznositi 130 cm, dok bi zid iza samostojećih elemenata trebao biti visok barem 80 cm. U ovu svrhu dobro je upotrijebiti slabo iskoristive površine, odnosno  kraće vertikalne zidove pod kosinom. Sada je na redu umivaonik. Ako želimo zrcalo u kupaonici, moramo ga montirati na zid minimalne visine 190 cm. Nažalost, nema svaka kupaonica u potkrovlju toliko prostora. U tom slučaju, zanimljivo rješenje može biti samostojeće uokvireno ogledalo. Najdulji ravni zid najbolje je mjesto za radijatore. Iz naše široke ponude sigurno ćete pronaći idealne kupaonske slavine.

 

Organizirani prostor kakav potkrovlja trebaju


Naravno da i kupaonica u potkrovlju mora imati svoj prostor za odlaganje. Kupaonski namještaj kao što su komode za kupaonicu ili kupaonske ormariće treba razmještati na samom kraju – nakon što smo na pravo mjesto postavili kadu, umivaonik ili druge sanitarije. Sada je, između ostaloga, pravi trenutak za ugradnju polica i držača za ručnike u kupaonici. Kada izrađujemo nacrt i planiramo razmještaja kupaonskog namještaja, uzimamo u obzir one dijelove kupaonice u koje nećemo stavljati kadu, tuš ili ogledalo.

U našim trgovinama i na webshopu možete pronaći praktične komplete kupaonskog namještaja u različitim veličinama i stilovima. Zahvaljujući kupaonskom namještaju čak i malu kupaonicu u potkrovlju možete urediti prema vlastitom ukusu i željama. Osim modernih minimalističkih interijera, u ponudi imamo između ostaloga vrlo zanimljive glamur aranžmane ili mediteranske aranžmane.

 

Boja zidova u mansardnoj kupaonici


Unutrašnjost kupaonice uređujemo prema vlastitim željama i idejama. Važno je napomenuti da ne moramo izbjegavati, primjerice, tamne boje jer to kod prostora s velikim prozorom nije neophodno. Međutim, prostor kupaonice u potkrovlju treba uređivati tako da se iskoriste prednosti svojstvene ovakvom interijeru, koji obiluje kosinama.  Na ovakvim mjestima često imamo izbočine greda pod stropom, elemente krovnih nosača i sl. Izvrsna ideja je uskladiti ih s prirodnim, sirovim materijalima - prvenstveno s drvom. U kupaonici s takvim dodacima najbolje je odabrati univerzalnu, bijelu boju za zidove. Tako dizajniran interijer uklapa

se u minimalistički skandinavski stil. Veliki je izbor kad je u pitanju kupaonska galanterija. Kao originalni dodaci u ovakvom interijeru izvrsno figuriraju elementi od bijele opeke ili kamena. S druge strane, crvena ili tamna opeka daje industrijski štih, koji je u posljednje vrijeme postao vrlo moderan. Kupaonice u potkrovlju vole i stil glamura. Interijer je ukrašen kadom s ukrasnim elementima, zlatnim nogama, sjajnim okvirom ogledala, ukrasnim lampama - sve to udahnut će u prostor jedinstven šarm s notom luksuza. Ne smijemo zaboraviti na dodatke. Čak i u malim kupaonicama možemo povesti računa o stilskom tekstilu, tu su kupaonski tepisi kao npr. pufnast tepih, zanimljive zavjese za tuš. Mala kupaonica, naravno, zahtijeva da su pažljivo odabrani i kupaonski dodaci. Važno je da ne pretjeramo, ali ne bismo ih trebali u potpunosti izbjegavati!

Kupaonice u potkrovlju dizajnirane prema navedenim pravilima ne samo da će biti udobne i vizualno atraktivne, već i praktične i komforne pri svakodnevnoj uporabi!

 

Za više inspiracija posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!