locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Vintage interijeri - povratak u prošlost, ali u modernom izdanju!

Objavljeno: 2022-06-30 10:03:41
Kategorija: Blog

 

Ako želite živjeti na moderan način, ali s druge strane volite povijest, istražujete vlastite korijene i osjećate želju da budete originalni, zasigurno će vas inspirirati vintage stil. Zahvaljujući njemu, vaši će interijeri imati dušu, a prošlost će se lijepo stopiti sa sadašnjošću.

Iako njegov dizajn odaje počast onome što je staro, potiče buduće generacije na poštivanje prošlosti i pokazuje da dobar stil ne stari. Tjera vas da tražite i osvježite stare, nekorištene i zaboravljene predmete i kombinirate ih s modernim namještajem i aranžmanima. Ukoliko smo vas imalo zaniteresirali, pročitajte članak i saznat ćete kako urediti elegantan stan u duhu prošlosti.

 

Vintage stil – povijest i podrijetlo

 

Vintage stil nema posebno određeno razdoblje u povijesti. Međutim, najčešće se njegovi obožavatelji referiraju na dizajn devetnaestog i dvadesetog stoljeća, pa sve do 70-ih godina prošlog stoljeća.

Priču o stilu potrebno je početi s objašnjenjem odakle je došlo ime stila. Sama riječ vintage ima engleski pedigre i prevedena je kao godina berbe grožđa. Označava vino najbolje kvalitete, napravljeno od grožđa jedne sezone. I u uređenju interijera, asocijacije su slične. Vintage stil kombinira se sa zrelošću i ukusom, onim što je plemenito i dobre kvalitete. Namještaj, ukrasi i pribor definirani u vintage stilu dosežu minimalnu dob 20-25 godina. Naravno, to se ne odnosi samo na dizajn interijera, već i na odjeću i razne modne dodatke, jer je vintage stil prvi put formiran upravo u modi.

Vintage stil s našeg područja odnosi se na 50-e, 60-e i 70-e, kada su vladali zanimljivi otisci, boje i geometrijski uzorci. Proizvodnja namještaja i ukrasa tada je bila na visokom nivou. Osim namještaja, pravu renesansu doživljavaju i svakodnevni predmeti poput ukrasne keramike, čaša, zdjela. Najkarakterističnije posuđe vintage stila su čaše senfarke i porculansko posuđe. 

 

 

Vintage stil – karakteristike

 

Vintage stil i retro stil nemaju određeni vremenski okvir, poput većine stilova interijera. Vintage stil karakterizira sloboda. Jedini zahtjev je voljeti stara vremena i tako stvoriti labavu kompoziciju modernizma s predmetima u vintage stilu.

Činjenica je da originalni namještaj i pribor iz tog doba karakteriziraju jake i izražajne boje, stoga bi unutrašnjost trebala bi biti univerzalnija i svjetlija. U vintage interijere uklapaju se svijetle boje zidova, posebno glatki bijeli zidovi koji će biti savršena pozadina za izlaganje šarenog starog namještaja. Bež i sive boje također su čest izbor, a savršena su pozadina za šarenu grafiku i dekoracije. Detalji intenzivnih boja, koji oživljavaju prostor, ovdje su uvijek dobrodošli. Možete koristiti i tapete s retro uzorcima ili uzorkom cigle.

Vintage karakterizira i sveprisutno obojeno drvo. To su zlatni orah, mahagonij, hrast s jasno vidljivim godovima. Na podovima, parket je položen u klasičnom obliku ili u obliku riblje kosti.

Vrijedni eksponati pronađeni u potkrovlju ili uhvaćeni na tržnicama u obliku porculanskih figurica, starih retro satova, svijećnjaka ili vaza bit će točka na i.

 

 

Vintage stil u dizajnu interijera

 

Vintage stil u dizajnu interijera može imati različita lica, a u prostorije se uvodi na dva načina.

Prvi način je dodavanje modernih elemenata starom interijeru u kući gdje su živjeli djedovi i bake. U ovom slučaju, dobro je zadržati izvorne elemente završne obrade i detalje u unutrašnjosti, kao što su rozete, ukrasne letvice, stara vrata, rolete, prozori, podovi, okovi. Vrlo vjerojatno će ih trebati obnoviti i to će sigurno biti najveći izazov uređenja. Preostaje samo urediti interijer suvremenim novim namještajem. Dekorirajte ga ukrasima i dodacima u vintage stilu u nijansama crvene, zelene, narančaste, koje se neće uskladiti, ali naprotiv - planirano će biti u suprotnosti s modernizmom. Međutim, da unutrašnjost nije previše šarena i ne uzrokuje glavobolju, dobro je pronaći vodeći motiv u interijeru. Kombiniranje prošlosti sa sadašnjošću daje sjajne rezultate i oživljava interijer.

Drugi način je uvođenje „prošlosti“ u moderan, suvremen interijer. Idealna osnova za stvaranje aranžmana u vintage duhu može biti stara komoda, stolić za kavu, ormar ili fotelja. U većini slučajeva namještaj će trebati obnovu. Stare tkanine mogu se zamijeniti novima s uzorcima koji bi podsjećali na prošlost. Potreban je samo jedan komad namještaja kako bi se dizajnirao interijer.

 

Vintage namještaj - moderan dnevni boravak s namještajem iz prošlih vremena

 

Ako vam je estetika starih dana bliska i želite stvoriti starinski raspored dnevnog boravka, sve što trebate učiniti je imati ili naći jedan ili više stiliziranih namještaja.

Vintage stil karakterizira ogromni, lagani namještaj, minimalističkog oblika. Međutim, iznenađuju svojim žarkim bojama i dizajnom. Namještaj koji najbolje odgovara vinate stilu je drveni. Dnevni boravak zato je idealno mjesto za ormare, stoliće za kavu, stolove visokog sjaja, tapecirane fotelje ili otvorene regale i police.

Obogatite dnevnu sobu šarenim presvlakama koje će starom namještaju dati nov život. Dobitak na lutriji će biti presvlake s geometrijskim uzorcima, rešetkama, prugama. Vrlo često, sofe i fotelje su prekrivene velurom, koji se pojavljuje i u spavaćoj sobi, od kojeg su satkane jastučnice, prekrivači i zavjese. Mnogi komadi namještaja u ovom stilu posebno su stari i izlizani čime donose dašak prošlosti i uvode jedinstvenu atmosferu u moderan interijer.

 

 

Ukrasi i dekoracije u vintage stilu

 

Dopuna u svakom aranžmanu su prikladni ukrasi. U prostorije u vintage stilu uklopit će se stari detalji kao što su svjetiljke, škrinje, klupe prekrivene prošivenim materijalom, stalci za novine. Pravu vrijednost donose sentimentalne sitnice, čak i one čudne ili ekstravagantne. Vintage stil je raznolikost i sloboda, jer ima mnogo verzija - od romantičnih do minimalističkih. Upravo to daje priliku da interijer prilagodite sebi i stvorite jedinstven aranžman po uzoru na individualiste koji nisu željeli stanove iz kataloga.

Ako želite urediti vintage interijer s dušom, krenite u potragu za starim dodacima i namještajem što je prije moguće. Naravno, nije riječ o skupim antikvitetima, već o predmetima s poviješću, retro, koje karakterizira izvorni dizajn ili su izrađeni na uvjerljiv način. Antikvarijati, tržnice, trgovine namještajem, stara skladišta ili podrumi i tavani u kućama roditelja, djedova i baka pružaju vam priliku da pronađete dragulje koji će vašem interijeru pružiti jedinstvenu atmosferu.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

 

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!