locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Vječni arhitektonski hit - interijeri u stilu loft

Objavljeno: 2022-07-07 10:22:39
Kategorija: Blog

 

Interijeri u stilu loft posljednjih godina stekli su ogromnu popularnost. Stil loft impresionira jednostavnošću, velikom funkcionalnošću i praktičnošću korištenja svakog od elemenata. Uređenje zahtijeva odgovarajući interijer, ali pomoću pravih tretmana, možete ga uvesti praktički svugdje. Savršen je za opremanje stana, ali sve češće, koristi se u obiteljskim kućama. Provjerite s nama kako izgleda ovaj stil, kako pomoću njega urediti interijer i zašto ga vrijedi odabrati.

 

Kratka povijest stila loft
 

Stil loft nastao je 50-ih godina dvadesetog stoljeća u njujorškoj četvrti Soho u Sjedinjenim Američkim Državama. Tijekom velike krize mnoge su tvrtke propale, ostavljajući za sobom skladišta i tvornice. Te propale i uništene zgrade, iznajmljivane su po jeftinoj cijeni, željno su ih unajmljivali mladi umjetnici koji su tražili ne samo mjesto za život, već i prostor za svoje studije. Visoki stropovi, ogromni prozori i prostor postali su prve odrednice uređenja u stilu loft.

Stil loft, zahvaljujući mladim umjetnicima, počeo se najprije povezivati s umjetničkom boemijom. Tek kasnije počela se cijeniti različitost, funkcionalnost i praktičnost takvih interijera, loft je tada postalo sinonim za sirovi luksuz.

 

Glavne značajke stila loft
 

Sirovi stil loft kombinacija je otvorenog prostora, minimalizma i namještaja jednostavnih linija. Strogi dekor i stroga atmosfera svojstvena su značajka ovog stila, često je naglašen otvorenim prostorom i vidljivim konstrukcijskim elementima. Cijevi, ventilacijski odvodi, opeka, beton ili grubo drvo karakteristična su značajka ovog stila, a vidljive instalacije nisu ništa iznenađujuće. Industrijski stil voli se zbog takve sirovosti i neposrednosti.

Trenutna završna obrada je prilično hladna paleta boja. Zidovi su obojeni u nijanse sive boje kako bi ostavili dojam prostranosti. Često se koristi arhitektonski beton.

Namještaj koji čini opremu takvih prostora sirov je i jednostavan u svom obliku. Najčešće je izrađen od drva i metala. Ako je izrađen od ploče za namještaj, ima boju i uzorak prirodnog drva. A podjednako se koriste i tamne i svijetle nijanse.

 

Kako urediti interijere u industrijskom stilu?
 

U stilu loft sve se češće uređuju razne prostorije, kako u privatnim kućama, tako i u stanovima. Ljepota prirodnih materijala, sirovost interijera i velika funkcionalnost, čini da stil loft ima sve više obožavatelja.

Idealni prostori za uređenje interijera u stilu loft su visoki stanovi u postindustrijskim zgradama. Visoki stropovi i ogromni prozori tvore idealan prostor za uređenje u stilu loft. Industrijski stil može se urediti i u drugi uvjetima, ali onda možda neće izgledati tako impresivno.

Otvoreni prostor često je podijeljen pregradama. Karakteristična značajka su i klizna vrata, koja nisu samo praktična i udobna, već vam omogućuju i uštedu prostora u interijerima.

 

 

Stil loft u dnevnom boravku


Stil loft voli otvorene prostore, pa su u uređenju interijera u stilu loft važni minimalizam, jednostavnost i izbjegavanje nakupljanja nepotrebnih elemenata. Takve bi trebali biti dnevne sobe u stilu loft.

Posebno su cijenjeni prirodni materijali. Dobro je ako su vidljivi konstrukcijski elementi: cijevi, zidovi od opeke ili sirovi beton na zidovima. Ti se detalji mogu dobiti izradom posebne završne obrade, koristite dekorativnu opeku ili betonske ploče. Interijer u stilu loft je prividni nered i nedostatak završne obrade.

Elementi opreme trebali bi biti strogi kao i završna obrada. Set za sjedenje trebao bi imati prigušene boje i vrlo jednostavan oblik, koriste se sofe, kutne garniture i fotelje. Dodatna oprema bit će regali, komode i vitrine u stilu loft.  Interijer u stilu loft voli jednostavne oblike, pa namještaj nema previše ukrasa i ukrasnih elemenata - naprotiv, vrlo je jednostavan. Obično je izrađen od drva i metala.

Jednostavni oblici opreme i sirovost završne obrade ublaženi su dodacima. U dnevni boravak stavlja se mekani tekstil koji interijer u stilu potkrovlja čini udobnim i ugodnim. Najčešće se stavljaju pokrivači prigušenih boja poput sive ili bež.

 

Kuhinja i blagovaonica u industrijskom stilu
 

Kuhinje u stilu loft mjesta su u kojima prevladavaju jednostavni oblici. Vidljiva je ogromna funkcionalnost svakog od elemenata. Ormari su izrađeni od drveta ili ploče nalik prirodnom drvu, dodatni elementi izrađeni su od metala. U modernim verzijama stila loft namještaj je izrađen u nijansama crne, sive ili bijele boje.

Stil loft isto tako su metalne stolice i metalne barske stolice pored kuhinjske radne površine. Zahvaljujući tome, stan će izgledati sirovo, pa je prostor vrijedno otopliti pomoću dodataka. U blagovaonicama će savršeno pristajati drvene stolice i stolovi s metalnim nogama.

Kuhinju u stilu loft prvenstveno tvore dodaci. Zbog činjenice da je obilježje stila loft funkcionalnost i praktičnost korištenja, često se postavljaju vješalice, police i kuke na koje se vješa kuhinjska oprema.

 

 

Spavaća soba u stilu loft
 

Stil loft također je prodro u spavaću sobu, tako da se gotovo svaka prostorija može urediti u ovom stil. Što karakterizira stil loft u spavaćoj sobi? Završna obrada slična je onoj koja se nalazi u drugim prostorijama: sirovost i vidljivi elementi građevinske konstrukcije izuzetno su važni.

Krevet se često zamjenjuje konstrukcijom od paleta, na koju se polaže udoban, debeli madrac. Kreveti od paleta podsjećaju na sirovost i postindustrijske geneze stila loft. Aranžman se nadopunjuje namještajem, koji je u takvom interijeru izrađen od drveta i metala. Rasvjeta je u obliku viseće lampe i male lampice uz krevet ili pak svjetiljke na žicama u obliku svjetala.

 

Kupaonica u stilu loft

 

U kupaonicama također možete urediti u stilu loft. Bazirajte se na sivu i dosljednost u aranžmanu. Loft voli predmete koji izgledaju kao da ih nagrizao zub vremena, pa je dobro postaviti metalne umivaonike, crne slavine i armature te metalne košare za rublje. Važna su velika ogledala bez okvira koja bi trebala biti obješena iznad umivaonika. Rasvjeta bi se trebala sastojati od elemenata koji nalikuju tvorničkim reflektorima ili svjetiljkama - koristite i viseće svjetiljke i zidne svjetiljke.

 

Sažetak – uvedite stil loft u svoj interijer
 

Stil loft oduševljava i daje interijerima nevjerojatan karakter. Interijer postaje jedinstven, vrlo funkcionalan i udoban za korištenje. Stil loft voli prostranost, pa je teško stvoriti dobar aranžman na mjestu koje nije veliko. U manjim prostorima, međutim, možete koristiti soft loft - takvi aranžmani neće u potpunosti odražavati duh industrijskog stila, ali će izgledati jednako divno.

 

Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Ako želite kupiti proizvode koje ne pronalazite u Emmezeta web shop asortimanu, molimo kontaktirajte nas mailom, a mi ćemo odgovoriti na vaš upit.

Želite li vidjeti proširenu ponudu pločica? Pogledajte ponudu naše grupacije u PoljskojČeškojSlovačkoj ili Mađarskoj.

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!