locationsMoja trgovina
user-profile
Moj profil

cart

Za koji roštilj se odlučiti - plinski ili na ugljen

Objavljeno: 2022-04-27 13:31:26
Kategorija: Blog

 

U proljetno čišćenje u vrtu potrebno je uključiti i održavanje roštilja. Prvo roštiljanje u sezoni pomaže u donošenju odluke o eventualnoj kupnji nove opreme. Tada biste trebali razmisliti o tome kakav model je za vas: onaj tradicionalni model na ugljen ili brikete ili pak moderni, plinski roštilj? Vrtni roštilji omogućuju vam da u jelovnik unesete laganije verzije svojih omiljenih jela, ali u slučaju roštilja na ugljen, ne smijete zaboraviti da se tijekom izgaranja briketa ili ugljena oslobađaju štetne tvari. Jesu li plinski roštilji stoga jedina zdrava alternativa? Isplati li se ulagati u betonske roštilje, kućne pušnice i kotlove ili turističke plinske peći, koje vam omogućuju pripremu jela na otvorenom? Kako pripremiti zdrava jela s roštilja? Koji roštilj odabrati?

 

Roštilji na ugljen
 

Roštilji na drveni ugljen su popularni, jeftini i jednostavni za upotrebu. Omogućuju brzu termičku obradu hrane, bez prženja. Međutim, kako bi obroci stvarno bili zdraviji od tradicionalnog prženja, vrijedi se prisjetiti nekoliko pravila.

Prije svega, treba eliminirati kemijske proizvode za potpalu i brikete, čije spaljivanje uzrokuje ulazak štetnih tvari u hranu. Mnogo je bolje kupiti ugljen i paziti da masnoća iz mesa ne kaplje izravno u žar i vatru. Za zdravlje će također biti mnogo sigurnije odabrati nemasno meso koje zahtijeva kratko pečenje na roštilju. Hranu je potrebno postaviti ne u sredini rešetke, već sa njezinih strana (oko žara), jer se tada topi manja količina masnoće koja pada u ognjište. Bit će korisna i oprema za roštilj - poput pladnjeva, dodatnih rešetki koje vam omogućuju slobodno okretanje mesa i ribe ili tostera za povrće. Pečenje jela trajat će duže, ali će nadoknaditi okus i miris koji će hrana poprimiti. Hrana s roštilja na ugljen bit će mnogo zdravija ako se rešetka temeljito očisti od ostataka spaljene masti nakon svake uporabe. Ova pravila treba dobro pratiti isto kao i to da vatra ne bi trebala biti prevelika, a za potpalu ugljena bolje je koristiti ekološke proizvode.

 

 

Plinski roštilj

 

Plinski roštilji moderna su oprema za prženje, pečenje i roštiljanje, što pomaže u pripremi brzog i zdravog ručka. Plinski roštilj emitira manje dima i mirisa iz hrane. Međutim, najvažnije je to da takvi roštilji dopuštaju kompletno eliminiranje sredstava za potpalu briketa i drvenog ugljena. Prednost takve opreme je lako čišćenje i održavanje, jer nema posude za pepeo gdje se obično taloži prljavština. Da biste ga pokrenuli, potrebna vam je samo plinska boca. Dakle, pomoću plinskog roštilja možete u potpunosti ograničiti prodiranje nezdravih tvari u hranu. Naravno, plin neće pružiti takve mirisne kvalitete kao drveni ugljen, ali jela pripremljena na plinu jednako su ukusna. Na ovoj vrsti roštilja možete istovremeno pripremiti veliku količinu hrane, tj. nekoliko vrsta odjednom. Najnoviji modeli plinskih roštilja opremljeni su PTS sustavom, koji jamči ravnomjerno zagrijavanje rešetke, a time i optimalno pečenje svih jela raspoređenih po cijeloj rešetki.

Kako peći na plinskom roštilju? Odgovor je, vrlo jednostavno. Hranu treba kratko peći na žaru. Plamenici plinskog roštilja omogućuju vam podešavanje temperature pečenja, koja neće spaliti hranu. U poklopcu plinskog roštilja postoji termometar koji će vam omogućiti podešavanje i kontrolu temperature.

 

 

Kako odabrati pravi roštilj

 

Roštilji na plin i roštilj na ugljen dostupni su u mnogim modelima, što vam omogućuje da odaberete onaj koji je prilagođen potrebama korisnika roštilja: ovisno o veličini vrta ili parcele. Kod roštiljanja, na primjer samo tijekom godišnjeg odmora, kupnja nove opreme nije potrebna. Međutim, treba imati na umu da je roštiljanje na plinu definitivno brže i sigurnije za zdravlje. U tom kontekstu, bit će mnogo bolje da se odlučite za plinski roštilj. Međutim, ako se roštiljanje na ugljen obavlja povremeno, to neće značajno negativno utjecati na zdravlje. Dobro je odabrati kvalitetno meso i nadopuniti ga dodatkom začinskog bilja i povrća, zahvaljujući tome će biti moguće pripremiti jela na roštilju, puna okusa i mirisa. 

Odgovor na pitanje, gdje pronaći idealan roštilj, je naravno Emmezeta. U Emmezeti vas očekuje dobra usluga i širok asortiman roštilja i opreme za roštilje koja će zasigurno zadovoljiti vaše potrebe. Naša ponuda vas neće razočarati. Vidimo se!

 Za više inspiracije posjetite www.emmezeta.hr i pretplatite se na naš newsletter!

Prijavite se na besplatni newsletter

kako bi uvijek bili u toku sa najnovijim akcijama i ponudama!